Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Global Handwashing Day: handen wassen geeft een goed gevoel (en andere weetjes)

Lore
2 min read

Tijdens Global Handwashing Day op dinsdag 15 oktober wordt er wereldwijd stilgestaan bij het belang van handen wassen. Door voldoende vaak onze handen te wassen met water zeep kunnen we ziektes voorkomen en daardoor zelfs levens redden. Bovendien heeft handen wassen een positief effect op je omgeving. Dat blijkt alvast uit een wereldwijd onderzoek van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.

Positief effect handen wassen

De gedachte dat andere mensen hun handen goed wassen, heeft bij 80% van de respondenten een positief effect op de gemoedstoestand. Bijna de helft van de ondervraagden schudt gemakkelijker handen als ze weten dat de ander zijn handen gewassen heeft en bijna 30% voelt zich in dat geval ook comfortabeler om vreemden aan te raken. Eén op de vijf ondervraagden zou een vreemde in nood zelfs eerder helpen als ze zeker zijn van een goede handhygiëne.

Hygiëne op het werk

Niet alleen in de privésfeer, maar ook op het werk heeft een goede handhygiëne een positieve invloed. Van de ondervraagden zegt 40% zich beter te voelen als collega’s hun handen goed zouden wassen. Vier op de tien voltijdse medewerkers vindt dan ook dat handhygiëne op het werk een hogere prioriteit moet krijgen. Goede handhygiëne kan zelfs de loyaliteit van klanten vergroten; bijna de helft geeft aan dat wanneer personeel in een restaurant een duidelijk zichtbare routine heeft om de handen te wassen, ze meer bereid zijn om weer bij het restaurant te gaan eten.

Meer handenwasfeitjes:

De meeste mensen – acht op de tien – wassen de handen om zichzelf te beschermen, terwijl slechts één op de tien dit doet om anderen te beschermen.

  • Een kwart van de respondenten zegt de handen vaker te wassen nu ze weten dat dit een positieve invloed heeft op anderen.
  • Vrouwen wassen hun handen 30% vaker dan mannen.
  • Wereldwijd wast 30% de handen niet voor het eten.
  • Meer dan 20% wast de handen niet voor het koken.
  • Meer dan 10% wast zelfs de handen niet na een toiletbezoek.
Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…