Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Griepvaccinatie: waarom en wanneer laten vaccineren, kostprijs en voor wie aanbevolen?

Lore
6 min read

De herfst is weer in het land, en dat betekent ook dat het griepseizoen opnieuw in aantocht is. We kennen het allemaal wel: met kloppende hoofdpijn, koorts en koude rillingen lig je ziek in bed, geveld door griep. Gelukkig is er het griepvaccin, wat er in de meeste gevallen voor zorgt dat je ofwel niet ziek wordt, ofwel minder erg ziek. Ondanks de vele voordelen die dit vaccin biedt, bestaan er nog heel wat misvattingen over de griepprik. Er heerst bij de bevolking dan ook nogal wat onduidelijkheid over het gebruik van het griepvaccin: waarom moet je je laten vaccineren? Voor welke bevolkingsgroepen is dit vooral aangeraden? Wat is de kostprijs? En wat met vitaminen en mineralen? In dit artikel geven we je een antwoord op de belangrijkste vragen!

Waarom moet je je laten inenten?

Elke winter wordt gemiddeld één op de tien Belgen geveld door griep. Veel mensen beschouwen griep als een irritant alledaags kwaaltje dat na een aantal dagen uitzieken wel weer voorbijgaat. Toch kan griep ook gevaarlijk zijn, vooral wanneer er complicaties optreden. Elk jaar sterven er dan ook een paar honderd tot een paar duizend mensen aan de gevolgen van griep. Het gaat hierbij vaak om 65-plussers of mensen die tot een andere risicogroep behoren. Daarom is het belangrijk dat deze risicogroepen zich elk jaar laten inenten en tegelijk ook zorgen voor een versterkte weerstand

Wie laat zich het best vaccineren?

Bepaalde bevolkingsgroepen binnen onze samenleving zijn vatbaarder voor griep dan andere. De overheid raadt daarom deze mensen aan zich zeker en vast te laten inenten. Concreet worden de bevolkingsgroepen die een risico lopen onderverdeeld in drie groepen.

Tot groep één behoren onder andere 65-plussers, zwangere vrouwen, personen die in een instelling verblijven (vooral wanneer het om een woonzorgcentrum gaat) en mensen die aan een chronische zieke lijden of die een verzwakte weerstand hebben door een andere ziekte. Tot groep twee behoort iedereen die werkzaam is in de gezondheidssector. In groep drie bevinden zich mensen die samenwonen met de risicopersonen uit groep één of mensen die voor kinderen jonger dan zes maanden zorgen.

Bij griepvaccinatiecampagnes concentreert men zich dus vooral op het bereiken van de bovenstaande drie groepen. Toch neemt dit niet weg dat een inenting ook zinvol kan zijn voor mensen die niet tot deze groepen behoren.

Wat is het beste moment om je te laten vaccineren en hoe lang blijft het vaccin werkzaam?

De meeste mensen worden door griep geveld tijdens de koude wintermaanden, vaak in januari of februari. Huisartsen raden aan dat mensen zich in oktober en november laten vaccineren, omdat het vaccin ons lichaam pas begint te beschermen na een aantal weken. Een griepvaccin bestaat namelijk uit verschillende soorten dode griepvirussen. Wanneer deze virussen in ons lichaam terechtkomen, begint ons afweersysteem hiertegen antistoffen te produceren. Na een aantal weken heeft ons lichaam voldoende afweerstoffen aangemaakt om ons te beschermen tegen deze virussen. Wanneer je dus een paar weken na de inenting besmet raakt met één van virussen die ook aanwezig waren in de griepprik, zullen onze antistoffen in staat zijn dit griepvirus onschadelijk of minder schadelijk te maken. Dat zorgt ervoor dat we ofwel niet ziek, ofwel minder ziek worden. 

Aangezien griepvirussen constant evolueren en hun samenstelling steeds verandert, beschermt de griepprik je slechts voor één winterperiode. Dat betekent dus ook dat de samenstelling van het griepvaccin elk jaar moet worden aangepast. Dit gebeurt grotendeels op basis van voorspellingen: wetenschappers proberen elk jaar in te schatten welke griepvirusvarianten actief zullen zijn. Aan de hand van hun voorspellingen wordt dan een nieuw griepvaccin geproduceerd. Het is echter ook mogelijk dat de wetenschappers het mis hebben en dat een griepvariant die niet in het vaccin aanwezig is heel wat mensen treft. Op die manier kunnen epidemieën uitbreken.

Wat kost de griepprik en hoe kan je je laten inenten?

De meeste griepvaccins kosten gemiddeld tussen de 10 en 12 euro. Mensen die in een gesubsidieerde instelling zoals een woonzorgcenter of een psychiatrische instelling verblijven, kunnen het vaccin gratis verkrijgen. Daarnaast komen mensen die tot één van de drie hierboven vermelde risicogroepen behoren in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling. Voor hen kost het vaccin ongeveer 6 euro. Hiervoor moet het vaccin wel voorgeschreven worden met een speciale vermelding. Verder bieden verschillende ziekenfondsen ook een jaarlijkse terugbetaling aan voor de aankoop van bepaalde vaccins. Hierover vraag je best meer info bij je eigen ziekenfonds.

Als je je wil laten vaccineren, dan vraag je bij je huisarts eerst een voorschrift aan. Hiermee kan je bij de apotheek dan het vaccin afhalen. Vervolgens ga je opnieuw naar de huisarts om het griepvaccin te laten plaatsen. Het is belangrijk dat de griepprik in de koelkast bewaard wordt en dat het vaccin niet bevriest, anders is het niet langer bruikbaar. De meeste huisartsen raden aan je zo snel mogelijk te laten inenten nadat je het vaccin gekocht hebt.

Belangrijk: zorg ook voor een goed afweersysteem

Voor griep staat vast dat het beter is om te voorkomen dan te genezen, vandaar dat inenten, zeker voor risicogroepen, aangeraden is. Een goed afweersysteem is belangrijk voor een goede werking van het griepvaccin, alsook om andere winterkwaaltjes te voorkomen.  Een goed afweersysteem kan je bereiken door gezonde leefgewoontes en een gezonde voeding aan te houden. 

Belangrijke voedingselementen die daartoe bijdragen zijn selenium en zink. Veel mensen hebben echter een tekort aan die elementen. Maar geen nood, je kan die tekorten aanvullen met voedingsaanvullingen die selenium en zink bevatten. Selenium+Zinc van Pharma Nord is verkrijgbaar in de apotheek en draagt bij tot een goede werking van je immuniteit of weerstand.

Ontdek meer over de werking van selenium en zink.

Bron: www.laatjevaccineren.be

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…