Coronacijfers: Aantal ziekenhuisopnames daalt licht
Het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt licht. Ook de dalende trend van het aantal coronabesmettingen zet zich voort, al wordt er ook gevoelig...
Inhoud
Heb je last van koude rillingen, spierpijn, koorts en hoofdpijn? Dan is de kans groot dat je griep hebt. Elk jaar wordt in België zo’n 10% van de bevolking geveld door griep, en dat vooral tijdens de koude wintermaanden januari en februari. Dit relatief lage cijfer is vooral te danken aan het griepvaccin. Mensen die ingeënt werden met dit vaccin én hun afweer versterken, lopen een veel kleiner risico getroffen te worden door griep. Maar hoe zit het nu precies met dit vaccin? Wij sommen even de 7 belangrijkste feiten over het griepvaccin voor je op!
Het griepvaccin bestaat uit verschillende soorten onschadelijk gemaakte griepvirussen. Wanneer je je laat inenten met dit vaccin, begint ons afweersysteem antistoffen aan te maken tegen de griepvirussen die zich in de griepprik bevinden. Als je dan na de inenting besmet raakt met één van deze virussen, zijn onze antistoffen in staat dit griepvirus onschadelijk te maken, waardoor je ofwel niet ziek, ofwel minder ziek wordt.
Bepaalde groepen binnen de bevolking zijn vatbaarder voor griep dan andere. Bij volgende risicogroepen wordt aanbevolen zich te laten inenten tegen griep:
Dit neemt echter niet weg dat een vaccinatie ook zinvol kan zijn voor mensen die niet tot bovenstaande groepen behoren.
Jammer genoeg niet. Er bestaan namelijk heel wat verschillende griepvarianten, en het vaccin beschermt enkel tegen bepaalde virussoorten. Het is onmogelijk om alle soorten griepvirussen in de griepprik te steken. Daardoor kan het zijn dat je toch nog ziek wordt, ook al heb je je laten inenten. Dankzij het vaccin zullen de symptomen die je ervaart echter wel een stuk minder erg zijn.
De eerste dagen na de griepprik kan het zijn dat je last krijgt van pijn, een lichte zwelling of roodheid op de plaats van de prik. Ook klachten zoals koorts en hoofdpijn zijn mogelijk, maar die komen zelden voor. Ook allergische reacties zijn zeldzaam, maar toch is het beter om je arts altijd op de hoogte te brengen van je allergieën voordat je je laat inenten.
Je kan je simpelweg laten vaccineren door je huisarts. Hij zal je een voorschrift voor het griepvaccin geven. Daarmee kan je het vaccin verkrijgen in de apotheek. Vervolgens ga je terug naar je huisarts om je te laten inenten.
Een vaccin blijft gemiddeld slechts een half jaar tot een jaar werkzaam, wat ongeveer overeenstemt met een volledig griepseizoen. Dit komt doordat er zich elk jaar nieuwe virustypes ontwikkelen. Griepvaccins worden hier ook op afgestemd, waardoor vaccins van het voorgaand seizoen niet langer werkzaam zijn.
Nee, dat is een fabeltje. De griepprik kan geen griep veroorzaken, omdat het vaccin geen levende virusdeeltjes bevat. Zoals eerder vermeld kan het griepvaccin gedurende een paar dagen wel voor een aantal ongemakken zorgen.
Het is echter onontbeerlijk voor een optimale werking van het griepvaccin om een algemene goede weerstand te hebben. Hiervoor kan je best een voedingsaanvulling nemen waarin goed opneembare selenium en zink aanwezig is samen met vitamine C en vitamine E.
Tip: Selenium+Zinc van Pharma Nord is een goed gedocumenteerde voedingsaanvulling die voedingsstoffen bevat waarvan werd aangetoond dat ze de werking van het griepvaccin optimaliseren. Selenium+Zinc is verkrijgbaar in de apotheek. Meer info vind je hier.
Het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt licht. Ook de dalende trend van het aantal coronabesmettingen zet zich voort, al wordt er ook gevoelig...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon