Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De grootste fabels over afvallen

Bram
3 min read

Misschien ken je deze fabel wel “Eet niet na 8 uur ’s avonds en eet zeker geen bananen”. Over afvallen bestaan verschillende mythes en fabeltjes. Lees hier de grootste fabels over afvallen en laat je niet in de maling nemen!

“Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer”

Meer dan de helft van de bevolking gelooft dat je na 8 uur best niets meer eet. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit op welk moment van de dag je eet. Om af te vallen komt het er gewoon op aan om minder calorieën te eten dan je verbruikt (eet je meer calorieën dan je verbruikt, kom je aan). 

“Hoe donkerder het brood, hoe beter voor de lijn”

Het is waar dat wit brood geen gezonde keuze is als je wil afvallen. Maar je hoeft niet per se steeds naar de donkerste broodsoorten te grijpen. Zo is volkorenbrood, dat niet echt donker is, net de beste keuze voor je lijn. Volkorenrbood wordt immers gemaakt van volkorenmeel (hoe meer volkorenmeel, hoe gezonder), terwijl (donker) meegranenbrood kan gemaakt zijn volkorenmeel, maar ook (witte) bloem of een combinatie van beide. 

“Eet honing i.p.v. suiker als je wil vermageren”

Suiker blijft suiker, in welke vorm dan ook. Honing is dus niet echt gezonder dan bijvoorbeeld witte suiker, het bevat bijvoorbeeld net zoveel calorieën. Om af te vallen dien je zoveel mogelijk suiker uit je dieet te schrappen, suiker vervangen door honing zal echter maar weinig uitmaken. 

“Van brood, pasta en rijst wordt je dik”

1 op de 3 mensen gelooft dat je dik wordt van koolhydraten. Je lichaam heeft echter af en toe koolhydraten nodig, ze zijn immers een belangrijke energiebron. Koolhydraten horen dan ook in een gezonde levensstijl. Ze geven je een voldaan gevoel en ze zorgen ervoor dat je genoeg energie hebt om te sporten. 

“Drink een glaasje fruitsap i.p.v. cola om af te vallen”

Hier geldt hetzelfde als voor honing en suiker: fruitsap (uit fles/brik) mag op het eerste zicht wel gezonder lijken dan frisdrank, het bevat vaak even veel (en soms zelfs meer) suiker dan frisdrank. Enkel versgeperste fruitsap is een waardig alternatief voor frisdrank. 

“Van te weinig eten wordt je dik”

Bijna de helft van de bevolking gelooft dat je dikker wordt als je te weinig eet. Het is waar dat je metabolisme trager werkt als je jezelf uithongert, je lichaam zal langer je vet willen vasthouden. Toch is het niet waar dat je van weinig eten dik wordt. Hoe minder calorieën je binnenkrijgt, hoe minder vet je lichaam kan aanmaken. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…