It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Hartklepafwijking Symptomen

shana
4 min read

Je hart beschikt over een viertal afzonderlijke ruimtes:

  • twee boezems (ofwel atria),
  • twee kamers (ofwel ventrikels).

De wanden van al deze ruimten worden voor het belangrijkste deel gevormd door speciaal hartspierweefsel. Bij iedere hartslag zullen de twee boezems van je hart samentrekken om op die manier bloed in de kamers te kunnen pompen. In je hart bevinden zich bovendien hartkleppen om ervoor te zorgen dat je bloed maar één richting op kan stromen. Deze hartkleppen zitten zowel tussen de twee hartboezems en de twee hartkamers als tussen de twee hartkamers en de grotere bloedvaten die je hart verbinden met de rest van je lichaam. Hartkleppen hebben als belangrijkste taak: het voorkomen van het terugstromen van het bloed op het moment dat de hartkamers zich samentrekken.

De verschillende hartkleppen

  • Mitralisklep: ligt tussen je linkerhartboezem en je linkerhartkamer.
  • Tricuspidalisklep: ligt tussen je rechterhartboezem en je rechterhartkamer.
  • Pulmonaire klep: ligt tussen je rechterhartkamer en je longslagader (dit is een hoofdslagader die bloed vanuit je hart naar je longen voert om daar zuurstof op te nemen).
  • Aortaklep: ligt tussen je linkerhartkamer en je aorta (dit is de hoofdslagader van je lichaam die zuurstofrijk bloed van je hart naar de rest van je lichaam zal voeren).

Al je hartkleppen zorgen er dus voor dat, op het moment dat je hartboezems of je hartkamers zich samentrekken, bloed op de correcte wijze door je hart in je slagaders kan stromen.

Wat is een hartklepafwijking?

Een aangedane of beschadigde hartklep zal de bloedstroom door je hart beïnvloeden. Er kunnen zich twee soorten hartklepproblemen voordoen:

  • Hartklepstenose: de opening van de hartklep is vernauwd en als gevolg daarvan kan de klep zich niet meer goed openen en kan er minder bloed doorstromen.
  • Hartklepregurgitatie (ofwel hartklepincompetentie of lekkende hartklep). de hartklep sluit niet meer goed en er kan terugstroom van bloed plaatsvinden als gevolg van de lekkage in de hartklep.

Elke afzonderlijke hartklep kan in principe door deze problemen aan worden getast. Maar de mitralisklep en de aortaklep worden het vaakst aangetast.  

Symptomen van hartklepafwijkingen

Hoe nauwer een hartklep is, of hoe groter de lekkage in de hartklep is, hoe groter het probleem zal zijn. Indien er een hartklep licht vernauwd is, of slechts een beetje lekt, dan zal dit voor weinig tot geen symptomen en problemen leiden. Indien echter de vernauwing ernstig is dan zal je hart harder moeten pompen om bloed langs de aanwezige vernauwing te laten stromen. Bij een ernstig lekkende hartklep zal je hart harder moeten pompen om het terugstromend bloed samen met de normale hoeveelheid bloed door de hartklep te krijgen.

In allebei de gevallen kan dit een extra druk op je hart teweegbrengen. Er kan een bovendien een hogere druk ontstaan achter de aangedane hartklep (achterdruk, ofwel stuwingsdruk) kan ervoor zorgen dat bloed en ander vocht zich in de longen of in een lager gedeelte van je lichaam op gaan hopen. Waar de vochtophopingen zullen ontstaan is afhankelijk van welke hartklep aan is gedaan.

De symptomen die bij hartklepafwijkingen kunnen optreden zijn:

  • Kortademigheid. In eerste instantie alleen bij fysieke inspanning, maar later eveneens in rust als het probleem is verergerd.
  • Vermoeidheid,
  • Duizeligheid,
  • Bewustzijnsverlies.
  • Hartritmestoornissen die op hun beurt weer hartkloppingen en andere problemen teweeg kunnen brengen.
  • Weefselzwellingen door ophoping (ofwel stuwing) van vocht,
  • Pijn op je borst (angina pectoris) doordat er onvoldoende bloed door de kransslagaders stroomt en je hartspier dus niet genoeg zuurstof aangevoerd krijgt.

Afhankelijk van de aangedane hartklep en de ernst van de problemen kunnen ervoor zorgen dat er uiteenlopende, en soms zelfs levensbedreigende, complicaties ontstaan.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

Hartklepafwijking

These articles may also interest you ...