Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartoverslagen Symptomen

shana
4 min read

Onder normale omstandigheden zal een gezond hart in een regelmatig ritme kloppen met een gemiddelde van zestig tot tachtig slagen in een minuut. Toch hebben een heleboel mensen soms te maken met één of meerdere hartoverslagen. Tijdens een hartoverslag lijkt het alsof je hart een slag mist. In de meeste gevallen is dit een volkomen onschuldig fenomeen en dus geen reden om je zorgen te maken. Dit wordt echter een ander verhaal als je er regelmatig veel last van hebt.

Wat is een hartoverslag?

Op het moment dat er sprake is van een hartoverslag slaat je hart een keertje extra. Deze extra slag zal dan eerder dan normaal komen en vervolgens zal de volgende slag iets langer op zich laten wachten. De extra slag zal bovendien krachtiger zijn dan de normale hartslagen. Je kunt dit ervaren als een soort bonk die veroorzaakt wordt door je hart.
Bijna ieder mens heeft wel eens te maken met één of meerdere hartoverslagen. Een hartoverslag wordt door mensen in de medische wereld ook wel aangeduid als een extrasystole. Een hartoverslag kan zowel ontstaan in één van de twee hartboezems als in één van de twee hartkamers.

Oorzaken van hartoverslagen

In de regel is er bij een hartoverslag geen onderliggende hartziekte aan te wijzen als oorzaak. Oorzaken die wel een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een hartoverslag zoals:

  • bet drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, cola en energiedrankjes,
  • het drinken van alcoholhoudende drank,
  • het gebruik van drugs,
  • gebruik van bepaalde medicijnen,
  • stress en spanningen,
  • vermoeidheid.

Sporadisch kunnen hartoverslagen wel duiden op een aandoening aan je hart, zoals bij een tekort aan zuurstof van de hartspier of bij hartfalen. Bij een heleboel mensen, die te maken hebben gehad met een hartinfarct, kunnen eerder hartoverslagen voorkomen.

Symptomen van hartoverslagen

Hartoverslagen kunnen voorkomen zonder dat je er iets van merkt, of er last van hebt. In andere gevallen kunnen deze overslagen echter wel tot klachten leiden. Zeker op het ogenblik dat je te maken krijgt met veel hartoverslagen. In dat geval heb je last van hartkloppingen, of heb je het idee dat je hart telkens even stilstaat. Dit gevoel kan samengaan met een licht gevoel in je hoofd of met een drukkend gevoel op je borst. In sommige gevallen kunnen hartoverslagen dan ook als erg beangstigend worden ervaren.

Het stellen van de diagnose

Op basis van de symptomen in combinatie met een gemaakt hartfilmpje (ECG) kan een arts doorgaans hartoverslagen vaststellen. Vaak zal er na het stellen van de diagnose nader onderzoek uit worden gevoerd naar mogelijke afwijkingen aan je hart die hieraan ten grondslag zouden kunnen liggen.

Behandelen van hartoverslagen

In het gros van de gevallen zal er bij hartoverslagen geen behandeling nodig zijn. Soms echter kan een arts je geneesmiddelen voorschrijven die het ritme van je hart op een gunstige wijze beïnvloeden. In andere gevallen kunnen juist kalmerende middelen helpen als je last hebt van hartoverslagen. Verder kun je mogelijke uitlokkende factoren beter zoveel mogelijk vermijden. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • het niet, of minder, drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken,
  • het niet meer gebruiken van drugs,
  • het gebruik van bepaalde medicijnen bespreken met je huisarts en mogelijk de dosering aanpassen,
  • stress, spanningen en vermoeidheid zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Complicaties bij hartoverslagen

Hartoverslagen zullen slechts in zeldzame gevallen tot complicaties leiden. Op het ogenblik dat een aantal hartoverslagen achtereen volgen dan is de kans op een 
ernstige hartritmestoornis echter wel toegenomen. Dit geldt echter ook als hartoverslagen, die vanuit diverse plaatsen in de kamers van je hart ontstaan.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Hartoverslagen

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…