Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Heesheid: Wat te doen bij een luchtweginfectie?

Olivier
4 min read

Heb je plotseling een ander stemgeluid, heb je moeite om je stem te verheffen en merk je dat je stem steeds minder wordt als je wat meer hebt gepraat, dan is de kans groot dat je te maken hebt met heesheid door een luchtweginfectie. Heesheid door een luchtweginfectie is vaak niet schadelijk, maar kan wel vervelend zijn. Heb jij op dit moment last van een hese stem door een luchtweginfectie? Lees dan in dit artikel wat je hier zelf tegen kunt doen en lees bovendien wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan met jouw klacht.

Heesheid: dit kun je zelf doen voor een betere stem

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om zelf van je heesheid door een luchtweginfectie af te komen. Lees onderstaande tips en je bent snel van jouw hese stem af.

 • Tip 1: geef jezelf spreekrust. Spreek niet te veel, maar probeer ook zeker niet te roepen, schreeuwen of gillen. Praat alleen als het noodzakelijk is en probeer hierbij de stem vooral niet te forceren. Heb je een baan waarbij je veel moet praten, zoals een baan als docent, dan kun je je beter even ziek melden. Praat je te veel, dan wordt de heesheid alleen maar erger en heb je hier juist langer last van.
 • Tip 2: fluister niet. Veel mensen denken dat fluisteren de beste oplossing is als je een hese stem hebt en toch wil praten, maar dit is juist niet goed. Fluisteren is slechter voor de stembanden en zorgt dus juist voor verslechtering van de stem in plaats van verbetering. Wat je beter kunt doen, is normaal praten of helemaal niet meer praten.
 • Tip 3: stop tijdelijk met roken. Dat je niet helemaal kunt stoppen met je verslaving is logisch, maar als je hees bent is het wel beter om tijdelijk even geen sigaretten op te steken. Daarnaast wordt aangeraden niet in een ruimte te verblijven waar gerookt wordt, want ook deze rook kan op je keel slaan.
 • Tip 4: stoom de keel. Dit kun je doen met speciale stoomapparaten, met een tablet in kokend water of door simpelweg boven een kom met kamillethee te gaan hangen. Je kunt eventueel ook naar de sauna gaan, want ook hier wordt je keel gestoomd.
 • Tip 5: probeer het stressniveau te verlagen door te ontspannen. Ga op tijd naar bed, neem rust op gezette tijden en doe wat yoga- of ontspanningsoefeningen om het stressniveau te laten dalen. Eventueel kun je ook een massage ondergaan om van je stressgevoelens af te komen.
 • Tip 6: drink veel water en thee, maar vermijd alcohol en cafeïne. Probeer enkel thee te drinken zonder theïne. Of er theïne in thee zit, kun je vaak gewoon zien op de verpakking.
 • Tip 7: vermijd ruimtes met een droge lucht of ruimtes die erg stoffig zijn, want ook dit kan op je keel slaan en je luchtweginfectie (en dus je heesheid) erger maken.

Naar de dokter met een hese stem door een luchtweginfectie

Over het algemeen hoef je niet naar de dokter als je een hese stem hebt door een luchtweginfectie, simpelweg omdat een infectie in de luchtwegen vaak vanzelf weer weg gaat. Heb je echter al langer dan twee weken last van een hese stem door een luchtweginfectie, dan wordt wel aangeraden om naar de dokter te gaan.

Eenmaal bij de dokter, zal hij of zij met en lampje en/of spiegeltje in je keel kijken. Is er niets te zien, dan word je wellicht doorverwezen naar een logopedist of KNO-arts. Is er wel iets te zien, dan kan er op basis van het kleine onderzoek een medicijn voorgeschreven worden om jouw luchtweginfectie (en bijbehorende hese stem) te verhelpen. Als de arts een vermoeden heeft dat je op of rond de stembanden te maken hebt met een aandoening die niet vanzelf verdwijnt, dan zal hij je doorverwijzen naar de KNO-arts.

Kortom, je gaat naar de dokter als je langer dan twee weken last hebt van een hese stem. De dokter kan vervolgens het volgende doen:

 • Een medicijn voorschrijven.
 • Een verder onderzoek instellen.
 • Een doorverwijzing regelen naar de KNO-arts.
 • Een doorverwijzing regelen naar de logopediste.

Wat de dokter bij jou doet, is afhankelijk van jouw klachten en de oorzaak van jouw klachten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…