Hepatitis is een leverontsteking die het gevolg is van een infectie met één van de hepatitisvirussen. Bij hepatitis A is er dan ook sprake van een besmetting met het hepatitis A-virus. De symptomen bij hepatitis A zijn dan ook niet altijd gelijk aan die van een andere vorm van leverontsteking. De klachten en symptomen, maar ook de mate en de ernst ervan, waar je mee te maken krijgt bij een hepatitisbesmetting zullen dan ook sterk afhangen van het virus dat verantwoordelijk is voor de ontsteking van je lever.
Om met zekerheid vast te kunnen stellen welke vorm van hepatitis je hebt, zal een beetje bloed bij je af worden genomen. In een laboratorium zal dit bloed vervolgens worden onderzocht om te zien met welk virus je bent besmet.
Symptomen bij hepatitis A
Kort na de besmetting hoef je nog helemaal geen symptomen waar te nemen of klachten te ontwikkelen die kunnen wijzen op hepatitis A. Bij kinderen is het zelfs zo dat zij in de regel helemaal geen symptomen of klachten krijgen als gevolg van een infectie door hepatitis A-virus.
Na enige tijd kunnen er echter wel klachten en symptomen waar worden genomen als gevolg van een hepatitis A besmetting. De symptomen en klachten die kunnen ontstaan zijn:
- je voelt je moe,
- je lichaamstemperatuur is licht verhoogd (lichte koorts),
- je voelt je misselijk,
- je hebt pijn boven in je buik,
- geelzucht, in het bijzonder bij volwassenen.
Hepatitis A gaat in vrijwel alle gevallen binnen zes weken spontaan over. Slechts in sporadische gevallen zal er een opname in een ziekenhuis nodig zijn als gevolg van hepatitis A.
Geelzucht
Geelzucht wordt door veel mensen direct in verband gebracht met een ontsteking van de lever. Echt vreemd is dat niet want in een groot deel van alle gevallen, vooral bij volwassenen, zal dit het meest opvallende symptoom van onder andere hepatitis A zijn. Geelzucht is een symptoom dat in de regel duidelijk laat zien dat er iets mis is met de werking van je lever.
Als je last hebt van geelzucht dan zul je te maken krijgen met het geel zien van je huid en het wit van je ogen. Een dergelijke verkleuring is het gevolg van een ophoping van de geelbruine bilirubine in je bloed. Bilirubine is een afvalproduct van het bloed dat wordt ontstaat op het ogenblik dat oude rode bloedcellen af worden gebroken. Onder normale omstandigheden zal je lever de bilirubine uit het bloed verwijderen en via je ontlasting en urine afvoeren. Indien je lever echter niet meer naar behoren werkt dan zal de hoeveelheid bilirubine in je bloed steeds groter worden en zal er geelzucht ontstaan. Andere symptomen die kunnen optreden bij geelzucht zijn:
- een donkere verkleuring van je urine (soms is deze zelfs bruin van kleur),
- stopverfachtige ontlasting,
- je hebt last van jeuk.