Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Een andere naam voor overbeharing is hirsutisme. Het gaat hierbij om overmatige haargroei. Bij deze aandoening gaat het er omdat je overbehaard bent. Bij vrouwen is er bij hirsutisme sprake van een toename aan haargroei op diverse plaatsen waar mannen zichtbare haargroei hebben. Het gaat over baardhaar, snorharen, borstharen en ook haren die laag op de buik groeien. Het gaat er bij deze aandoening over dat er meer haargroei is dan normaal, ook op de armen en benen is er meer haargroei.
Bij normale haargroei gaat het over de haargroei die sterk rasgebonden is. Als je om je heen kijkt zie je dat Noord Europese vrouwen die een licht huidtype hebben veel minder haar hebben, in ieder geval veel minder opvallend. Als bij deze vrouwen de haargroei wel opvallend is dan wordt er gesproken over abnormale haargroei. De vrouwen rondom het Middellandse Zee gebied hebben vaak een donkere lichaamsbeharing, ook in het gezicht is het haar vaak donker van kleur. Dit wordt bij hen als normaal gezien.
Bij overbeharing is er sprake van erfelijkheid. Het komt ook veel voor. Het kan zomaar zijn dat de hele familie last heeft van overbeharing. Dit is dan zowel bij mannen als vrouwen het geval. Het moment dat het kan beginnen is aan het einde van de puberteit. Maar ook hormonen spelen hierin een rol. Onze haargroei gaat samen met de groei van de hormonen die de haargroei aansturen, hierbij kan gedacht worden aan testosteron en nog veel meer mannelijke hormonen zijn hierop van invloed. Bij een klein deel van de vrouwen is er ook een hoger testosteron gehalte in het bloed te zien. Maar normaal gesproken, bij het grootste deel van de vrouwen, is het normaal en niet lager of hoger. Het is wel zo dat bij vrouwen met aanleg voor overbeharing de haren vaak grover en ook wat dikker zijn.
Wanneer je last hebt van overbeharing dan wil je vaak het teveel aan haar weghalen, maar hoe pak je dat aan? Mannen kunnen de baard en snor een keer extra scheren, maar bij vrouwen gaat dat niet zo eenvoudig. Het is bij hen vaak erg storend en dit heeft ook cosmetisch gezien weer een aantal nadelen. Ze willen dat de haargroei stopt, maar zo eenvoudig gaat dat niet. Er zijn een aantal manieren om te ontharen, bij tijdelijk ontharen kun je denken aan scheren, waxen en ontharingscrèmes. Maar gaat het over permanente ontharing dan spreken we over:
Welke keuze je gaat maken zal afhankelijk zijn hoeveel haren je hebt en waar de haren zich bevinden. Bij waxen kun je bijvoorbeeld in korte tijd veel haren verwijderen. Misschien past die methode het beste bij je, maar er moet ook gekeken worden wat de voordelen en de nadelen zijn per methode zodat je zelf een keuze kunt maken wat het beste is. Er kan altijd met een arts worden overlegd om proberen te achterhalen wat de oorzaak is van overbeharing. Ook is de gevoeligheid van je huid belangrijk om mee te laten wegen in de keuze van de manier van ontharen.
De overbeharing kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Er is sprake van een bovengemiddelde haargroei en er komen in het begin wat haartjes in je gezicht, bij je slapen en bij je wenkbrauwen. Op je armen kunnen de haren wat langer worden en bij je onderbenen en romp merk je dat je ook meer haren krijgt. Je wilt deze overbeharing liever niet, maar je krijgt er toch mee te maken. Dit wordt ook wel hypertrichose genoemd.
Het kan zijn dat je te maken krijgt met overbeharing en dat de oorzaak onbekend is. Wanneer dat zo is dan noemen we het geen overbeharing meer maar primair of idiopathisch hirsutisme. Dit wil zeggen dat er geen duidelijk aanwijsbare afwijking of ziekte te vinden is waardoor de overbeharing wordt veroorzaakt. Het wordt vaak als pech gezien voor deze mensen.
Het ligt vaak ook aan het ras van de persoon, maar ook erfelijkheid speelt in ieder geval een rol bij overbeharing. Oosterse vrouwen moeten vaak iedere week de gezichtsbeharing epileren. Maar bij hen is er vaak wel een aangeboren oorzaak te vinden. Het kan zijn dat een baby, wanneer deze wordt geboren, al een overmatig behaarde plek heeft. Het kan ook wel eens zijn dat het hele lichaam overmatig is behaard en dan noemen we dat ook wel weerwolfsyndroom. Dit heeft te maken met genetische aanleg.
De hormoonbalans kan verstoord zijn en dat kan ook de reden zijn van overbeharing. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een verhoogde hoeveelheid androgenen of testosteron die zich in het bloed zichtbaar maken wanneer het wordt getest. De overproductie hiervan kan plaatsvinden in de eierstokken maar zo nu en dan ook in de bijnierschors al komt dat laatste niet zo vaak voor.
Bij overbeharing is er vaak sprake van PolyCysteus Ovarium Syndrom (PCOS). De menstruatie is bij vrouwen dan onregelmatig. Maar het kan ook zijn dat de haarzakjes overgevoelig zijn voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen. Wat kan nog meer de oorzaak zijn?
Mensen zien overbeharing als iets dat ongewenst is. De benen bij vrouwen moeten glas zijn, net als de oksels en het gezicht. Vrouwen scheren vaak zelfs het schaamhaar. Maar uit onderzoek blijkt dat er in alle culturen wel eens overbeharing voorkomt, in de ene cultuur wat meer dan in de andere. In veel culturen is er ook sprake van ontharing.
Er worden regelmatig haren verwijderd met een pincet, dat werd vroeger al gedaan. Dit kan een pijnlijke methode zijn en het kan ook lang duren als je veel haren moet verwijderen, maar veel mensen weten dan wel dat het even wegblijft. Dat kan de reden zijn dat zij sommige plaatsen die overbehaard zijn weg willen werken met behulp van een pincet. Het is niet altijd de meest ideale oplossing, er zijn andere methoden genoeg die ook veel in worden gezet.
Er kan sprake zijn van overbeharing op de bikinilijn. Voor veel vrouwen is dat erg storend. Niet alleen in de zomermaanden omdat het dan voor anderen zichtbaar is als zij een bikini aan hebben, maar ook wanneer zij bijvoorbeeld uit de douche komen en in de spiegel kijken. Iedere keer is er weer een confrontatie dat zij de overbeharing hebben op de bikinilijn.
Vaak wordt er gedacht dat je overbeharing eenvoudig aan kunt pakken door een keer de haartjes te verwijderen, maar zo eenvoudig is het niet. Je kunt de laser inzetten als je last hebt van overbeharing bij de bikinilijn, het wordt ook ingezet bij overbeharing op je rug, benen en borst. Vroeger kozen veel mensen voor harsen, plukken, epileren en scheren, maar dit kost erg veel tijd en daarnaast is het erg pijnlijk.
Vanaf nu hoeft de overbeharing bij de bikinilijn niet steeds weer terug te komen. Het kan nu worden aangepakt met de laser. Er wordt vaak gekozen voor de diode lightsheer laser en dan is overbeharing verleden tijd.
De effectieve methode om overbeharing bij je bikinilijn aan te pakken is met de laser. Deze laserstraal die dan vrij komt wordt door een haarzakje geabsorbeerd. Het licht wordt hierbij omgezet in warmte. Bij het gebruik van de laser wil dat zeggen dat een haarzakje erg warm gaat worden en dan verbrandt het vanzelf. Er kan dan geen nieuw haarzakje meer groeien en dat wil dus zeggen dat de overbeharing op deze plaats niet meer terug kan komen.
Het gebruik van de laser is vrijwel pijnloos en het wordt vaak toegepast bij vrouwen die overbeharing hebben bij de bikinilijn. Er moet wel bij gezegd worden dat het niet in een keer klaar is, je moet wel een aantal behandelingen ondergaan met de laser om alle overtollige haargroei aan te pakken. De haarzakjes mogen niet allemaal in een behandeling weg worden gelaserd.
Gemiddeld heb je vijf tot zeven behandelingen nodig en dan is er geen sprake meer van overbeharing bij de bikinilijn. Na de eerste behandeling zie je al meteen wat het met je doet en weet je dat het ook in jouw voordeel zal zijn als je deze methode toe laat passen.
Het beste kun je bij de bikinilijn meteen voor de laser kiezen. Dit zorgt er voor dat je klachten snel afnemen en vanaf behandeling één zie je de overbeharing al minder worden. Je ziet meteen waar je het voor doet en je kijkt alweer uit naar de volgende behandeling. Je weet wat je doel is en aan het einde van de behandelingen weet je ook dat de overbeharing niet meer terug komt. Dit is voor veel vrouwen van groot belang, het is namelijk geen pretje als je veel haren op je bikinilijn hebt en je wilt in de zomer lekker aan het strand liggen. Je bent bang dat mensen de overtollige haartjes zien, stop met scheren, waxen en epileren, de laser is de oplossing die er voor zorgt dat je meteen van die ontsierende haartjes af bent en blijft.
Wanneer je last hebt van overbeharing is dat erg vervelend. Vrouwen hebben er regelmatig last van en zij krijgen te maken met schaamte en onzekerheid. Zeker in het begin als de haren maar blijven groeien en je hebt geen idee hoe je het aan moet pakken. Er zijn eigenlijk drie soorten hirsutisme:
Als je te maken hebt met overbeharing dan is het eerste symptoom dat er teveel haren aanwezig zijn op een plaats. Het is echt zichtbare haargroei, zeker in het snor- en baardgebied. Je kunt ook donkere haren hebben aan de ledematen en deze kunnen ook veel dikker zijn. Bij je borsten kan er ook sprake zijn van toegenomen haargroei. Ook bij je schaamgebied is vaak meer haar aanwezig en dit kan zich uitbreiden tot aan je navel. Daarnaast is er in de bikiniregio vaak meer haar aanwezig en dit kan uit worden gebreid naar je bovenbenen. Als je last krijgt van overbeharing dan is dat erg vervelend, maar gelukkig zijn er wel behandelmethoden die hiervoor ingezet kunnen worden. Welke methode er wordt ingezet is afhankelijk van wat je hebt, waar de haren zich bevinden en hoeveel haren er zijn. Soms kan er een behandeling plaatsvinden om de haren (tijdelijk) weg te halen, maar soms zijn er meerdere behandelingen nodig voor blijvend resultaat.
Het is vervelend wanneer je met hirsutisme te maken hebt, maar wat ga je nu gebruiken als behandelmethode? Er zijn verschillende manieren die in worden gezet. Eerst moet geprobeerd worden om de oorzaak te achterhalen zodat de beste behandelmethode ingezet kan worden. Het hangt namelijk van de oorzaak af of dat er lokaal behandeld moet worden of dat een systematische behandeling de beste optie is. Bij de systematische behandeling gaat het er om dat je een behandeling in gaat zetten die over je hele lichaam effect gaat geven. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met orale geneesmiddelen. Je probeert dan de overbeharing in zijn geheel aan te pakken. Maar de meest gebruikte behandeling is om de overbeharing lokaal aan te pakken.
Het grote voordeel van lokaal behandelen bij overbeharing wil zeggen dat je de methoden ook thuis toe kunt passen en vaak heb je meteen resultaat. Het is voor mensen wel van belang dat zij zien dat wat zij doen ook snel effect heeft. Maar bij de lokale behandeling komen de haren vaak wel weer terug. Er kan echter ook worden gekozen voor permanente behandelingen, de laser wordt hierbij dan vaak ingezet of elektrische epilatie. Dit zal er voor zorgen dat de haren dan niet meer terugkomen, dit laten mensen vaak doen en deze methode wordt niet thuis toegepast, maar bijvoorbeeld bij de schoonheidsspecialist(e).
Lokale behandelingen, deze heb je in verschillende soorten en methodes als het om overbeharing gaat. Er kan hierbij gedacht worden aan scheren, elektrisch ontharen, lichttherapie, lasertherapie, epileren (harsen), puimsteen en ontharingscrème.
Wanneer je voor de systematische behandeling gaat dan wil dat zeggen dat je meestal kiest voor hormoonbehandelingen. De productie van de mannelijke hormonen wordt dan afgeremd. We noemen dit ook wel anti androgenen. Je kunt bijvoorbeeld de anticonceptiepil nemen. Het kan zijn dat het voldoende werkt en dan ga je hier mee door, maar dat is niet bij iedereen zo. Dan kun je een andere behandeling als aanvulling kiezen. Dit is vaak een andere vorm van medicatie. Maar bij deze methode moet je minimaal zes maanden wachten tot je het echte effect kunt zien. Dit kan dus even duren maar veel mensen hebben er wel geduld mee, al duren zes maanden wel lang. Je moet door blijven zetten en dagelijks je medicatie innemen om over zes maanden te zien wat het effect is. Als je hier ineens mee gaat stoppen dan is de kans groot dat de haren ineens weer terug gaan groeien zoals voorheen, dus je moet hiermee wel door blijven gaan en kunt niet zomaar stoppen. Of deze methode bij je past kun je beoordelen wanneer je met de arts in gesprek gaat.
Let er wel goed op dat je geduld moet hebben bij deze aanpak en dat kan frustrerend zijn als je er meteen vanaf wilt.
Vraag je je wel eens af welke mensen er met hirsutisme te maken krijgen? In Nederland is bekend dat één op de tien vrouwen te maken krijgt met overbeharing. Maar mannen kunnen er ook last van hebben, veel mannen hebben dan erg veel haar op de rug. Maar wanneer is het nu overbeharing? Dit is het wanneer er teveel, te dikke en vaak ook te donkere haren aanwezig zijn op plaatsen waar dat niet wenselijk of normaal is.
Veel vrouwen krijgen te maken met overbeharing. De meeste mannen hebben altijd al meer haren dan vrouwen en daarom valt het bij hen vaak niet zo op en wordt ook minder vaak de diagnose vastgesteld. Mannen kunnen er vaak wat meer van hebben en kunnen er goed mee leven, vrouwen niet. Zij vinden het niet mooi en het past niet bij hen. Maar er zijn groepen die meer risico lopen op overbeharing:
Er kan dus gezegd worden dat zowel mannen als vrouwen last kunnen krijgen van overbeharing. Bij de een is het meer te zien dan bij de ander. Het ligt er ook aan waar de overbeharing zit, of er meteen actie wordt ondernomen door vrouwen. In het gezicht is het meer opvallend dan op de borst en op de rug. Hoe dan ook, het kan schaamte en onzekerheid opwekken bij zowel mannen als vrouwen en dat kan er voor zorgen dat zij in de zomermaanden minder naar buiten gaan omdat ze bang zijn dat anderen het ongewenste haar zien.
Gelukkig kan er nu veel worden gedaan aan overbeharing en kun je alles blijven doen zonder dat het anderen opvalt. Pak overtollige haargroei aan, want als je ermee te maken hebt weet je hoeveel onzekerheid en schaamte het met zich meebrengt.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon