Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe Gezond is Vegetarisch eten?

Olivier
2 min read

Is het nu gezond of ongezond om vegetarisch te eten? De één zegt van wel, de ander van niet. Er is veel onduidelijkheid over deze eetstijl. In de gezonde schijf van vijf wordt het eten van vlees en vis aanbevolen. Betekent dit nu dat je als vegetariër bepaalde voedingsstoffen misloopt? Het ligt iets gecompliceerder, vegetarisch eten kán gezond zijn en op zijn beurt is het eten van vlees en vis ook gezond.

Voordelen vegetarisch eten

Vegetarisch eten wordt pas gezond wanneer je het vlees of de vis die je normaal gesproken zou eten, vervangt door een zogeheten vleesvervanger. Alleen maar groenten met rijst is dus geen gezonde maaltijd.

Vegetarisch eten kan dus gezond zijn, mits men de juiste vervangers eet, die voldoende eiwit en vitamine B12 bevatten. Vegetarisch eten kan meer voordelen voor je gezondheid hebben, wij somden ze voor jullie op!

Goed voor je cholesterol

Wanneer je een vegetarische voedingsstijl aanhoudt, is dit goed voor je cholesterol. Mede doordat vleesvervangers vaak soja en noten bevatten, welke stoffen bevatten die goed zijn voor je cholesterol.

Gezonde huid

Een vegetarisch dieet helpt bij een gezonde huid. De voeding van een vegetariër bevat namelijk meer vitaminen en mineralen die bijdragen aan een gezonde huid.

Goed voor de darmen

Een vegetariër gebruikt over het algemeen meer voedingsvezels, dit zorgt voor een betere stoelgang en darmwerking

Gezond gewicht

Door het niet eten van vlees en vis, zijn vegetariërs vaak een stuk slanker dan niet vegetariërs.

Overige voordelen

Naast eerdergenoemde voordelen heeft een vegetarische voedingsstijl ook een positief effect op het risico van botontkalking, kanker en nierproblemen.

Enkele Nadelen

Naast voordelen, zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan een vegetarisch dieet. Hier komen ze!

IJzer

Een veel voorkomend probleem bij vegetariërs is een ijzertekort. Dit komt vooral voor bij vrouwen die menstrueren. Je kunt een ijzertekort voorkomen door de juiste vleesvervangers te nemen. Denk hierbij aan producten als ei, soja en peulvruchten.

Teveel zout

Vleesvervangers als vega burgers bevatten vaak een hoge dosis zout. Let hier dus op, gebruik liever verse vleesvervangers als kant- en klare.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…