Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe groot is het probleem van hart – en vaatziekten in Europa?

Camille
2 min read

European Nutrition Conference is een wetenschappelijk voedingscongres dat evoluties onderzoekt omtrent voeding en de samenhang met aandoeningen of ziektes.  Ze delen alvast enkele resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek rond vasculaire aandoeningen:

  • Bij mannen: 42 % doodsoorzaak in Europa.
  • Bij vrouwen : 52 % doodsoorzaak in Europa.

Geen mannelijke aangelegenheid

Hart – en vaatziekten zijn dus zeker geen mannelijke aangelegenheid, wat veelal gedacht wordt. Kostprijs : 196 miljard euro (geneeskundige en economische inactiviteit kost meegerekend).

Gezonde voedingsgewoontes met voldoende beweging, niet roken, zijn effectieve en gekende bestrijders. Recenter moedigen de Europese voedselagentschappen ook het dagelijks innemen van noten en volkoren producten aan.

Polyfenolen en peptiden

Veel aandacht gaat naar de polyfenolen die terug te vinden zijn in natuurlijke voedingsmiddelen (groene thee, witte bonen, abrikozen, hazelnoten, broccoli, pruimen etc. ) en krachtige antioxydanten bevatten die het lichaam beschermen.  Hun heilzame werking en bescherming tegen hart en vaatziekten is aangetoond, maar moet nog verder onderzocht worden.

Hetzelfde geldt voor bioactieve peptiden, die vrijkomen uit de voedingseiwitten van melk, ei, vlees, vis en planten. Via de vertering in onze maag en darmen neemt ons lichaam ze op.  Ze beschermen het lichaam eveneens tegen hart –en vaatziekten.

Meer informatie over de FENS conference Berlin 2015 »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…