European Nutrition Conference is een wetenschappelijk voedingscongres dat evoluties onderzoekt omtrent voeding en de samenhang met aandoeningen of ziektes. Ze delen alvast enkele resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek rond vasculaire aandoeningen:
- Bij mannen: 42 % doodsoorzaak in Europa.
- Bij vrouwen : 52 % doodsoorzaak in Europa.
Geen mannelijke aangelegenheid
Hart – en vaatziekten zijn dus zeker geen mannelijke aangelegenheid, wat veelal gedacht wordt. Kostprijs : 196 miljard euro (geneeskundige en economische inactiviteit kost meegerekend).
Gezonde voedingsgewoontes met voldoende beweging, niet roken, zijn effectieve en gekende bestrijders. Recenter moedigen de Europese voedselagentschappen ook het dagelijks innemen van noten en volkoren producten aan.
Polyfenolen en peptiden
Veel aandacht gaat naar de polyfenolen die terug te vinden zijn in natuurlijke voedingsmiddelen (groene thee, witte bonen, abrikozen, hazelnoten, broccoli, pruimen etc. ) en krachtige antioxydanten bevatten die het lichaam beschermen. Hun heilzame werking en bescherming tegen hart en vaatziekten is aangetoond, maar moet nog verder onderzocht worden.
Hetzelfde geldt voor bioactieve peptiden, die vrijkomen uit de voedingseiwitten van melk, ei, vlees, vis en planten. Via de vertering in onze maag en darmen neemt ons lichaam ze op. Ze beschermen het lichaam eveneens tegen hart –en vaatziekten.