Alle gerechten
worden lekkerder met een sausje. De meesten onder ons hebben maïzena in de
keukenkast staan om sauzen in te dikken. Maar wist je dat er gezondere manieren
bestaan om een saus in te dikken? We sommen ze even voor je op.
Met culinaire hulpmiddelen
Johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel
is een natuurlijk en eiwitrijk verdikkingsmiddel. Het witte tot geelwitte
poeder werkt verzadigend en bevat geen suiker.
Arrowroot
Arrowroot dikt in
op lage temperaturen. Het is een plantaardig en glutenvrij bindmiddel dat een
romig effect geeft. Arrowroot heeft bovendien geen aroma, zo wordt de smaak van
je sauzen niet beïnvloed.
Met witte of rode bonen
Plet de bonen uit
blik en voeg ze toe aan je saus. Witte bonen voeg je best toe aan witte sauzen.
Rode bonen gebruik je dan weer beter voor rode sauzen. Leng je saus ook aan met
wat melk.
Met melkproducten
Denk aan
geitenkaas, room of ricotta.
Met groenten
Je kan je sauzen
heel gemakkelijk indikken met groenten. Je moet ze gewoon koken, fijnmalen en
aan je saus toevoegen. Bloemkool, pastinaak en wortel zijn groenten die hier
ideaal voor zijn.
Met zaden
Zaden zijn een bron van eiwitten en vezels die je kan gebruiken om sauzen in te dikken. Chiazaad en maanzaad zwellen namelijk op wanneer ze in contact komen met water of melk.
Bovenstaande tekst komt uit het nieuwste boek ‘Wat eten we vanavond? 2’, dat Hella samen met haar collega’s van Gezonde Drukte schreef. Je vindt in het boek allerlei tips terug om vers en gezond te koken voor het hele gezin op drukke dagen. Er staan ook een heleboel eenvoudige, lekkere en gezonde recepten in.
Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde Drukte.