Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe lang duurt een quarantaine en in welke vorm wordt die toegepast in ons land?

Anaïs Foriers
4 min read

Vanaf vandaag 18 maart gaat ons land in een soort lockdown. Dat wil zeggen dat er verschillende nieuwe maatregelen ingegaan zijn. Ook krijgen steeds meer mensen door hun dokter quarantaine voorgeschreven. Zitten we nu allemaal thuis en wat moeten we dan doen?

De strenge maatregelen nu zijn broodnodig om een piek in het aantal zieken te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat onze ziekenhuizen de patiëntenstroom aankunnen, moet het aantal besmettingen gespreid worden in de tijd. Dat bedoelen virologen dus met “flatten the curve”: ervoor zorgen dat er geen echte piek komt.

De overheid vraagt om afstand van elkaar te bewaren en enkel essentiële verplaatsingen te doen. Thuiswerk wordt de norm, maar scholen blijven wel open om opvang te voorzien voor ouders die geen opvang vinden. Ook kinderdagverblijven blijven geopend. Het openbaar vervoer blijft ook rijden, maar reizigers moeten minstens anderhalve meter afstand houden van elkaar. 

Wat betekent deze ‘lockdown’?

Je mag zeker nog naar buiten, maar niet in groep. Ga in je eentje wandelen of fietsen of neem hoogstens je eigen gezin mee. Er geldt een samenscholingsverbod wat betekent dat groepen van mensen niet meer in het openbaar mogen samenkomen. De politie kan je hierop aanspreken en in bepaalde gevallen een GAS-boete uitschrijven. Ook achter gesloten deuren mag je niet meer afspreken met vrienden of familie. Beperk je fysieke sociaal contact voorlopig tot je eigen gezin en huisgenoten.

Je poetshulp mag nog langskomen, maar de meesten hebben al aangegeven dat ze dat liever niet doen. Zij komen namelijk bij veel verschillende generaties op bezoek en kunnen het virus dus ook overdragen op risicogroepen. De meeste dienstenchequebedrijven hebben hun personeel al technisch werkloos gezet.

Moet ik nu een voorraad eten inslaan?

Hamsteren is niet nodig, alle winkels die essentiële diensten verkopen, blijven open. Je kan dus nog steeds naar de supermarkt, apotheek, bakker en slagers. De magazijnen van de warenhuizen zijn nog steeds goed gevuld en de winkelmedewerkers doen hun uiterste best om de rekken zo snel als mogelijk aan te vullen. Als iedereen vervolgens enkel koopt wat hij nodig heeft en niet gaat hamsteren, is er voor iedereen genoeg. 

Volgens de laatste regels wordt de toegang tot supermarkten beperkt tot één persoon per 10m² en mag je maximaal 30 minuten binnen. Delhaize gaat zelfs nog een stapje verder en laat slechts één persoon per 15m² toe en tussen 8 en 9 ’s ochtends mogen enkel 65-plussers de winkel betreden.

Ben je zelf ziek of heb je symptomen, laat dan iemand anders boodschappen doen in jouw plaats of laat je bestelling aan huis leveren en betaal vooraf. Als je buur ziek is of zich voor de zekerheid zelf in quarantaine heeft geplaatst, kan je je hulp aanbieden door bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen en die voor de deur achter te laten. Zo kan je solidair zijn met elkaar zonder de voorzorgen te breken.

Wanneer moet ik volledig in quarantaine?

Wie zich ziek voelt, blijft het best in afzondering. De meeste mensen die het virus opliepen, vertonen griepachtige symptomen zoals een hardnekkige hoest met keelpijn en koorts. Iets zeldzamer zijn symptomen zoals hoofdpijn, diarree, vermoeidheid, lusteloosheid en het ophoesten van bloed of slijm. Toch kan je ook besmet zijn zonder symptomen te hebben. Één op de vijf besmette personen maakt helemaal nooit koorts. Ook wie geen symptomen heeft, kan dus andere mensen aansteken met het virus.

Ga daarom zeker niet naar je dokter of naar het ziekenhuis als je je grieperig voelt of een van de symptomen hebt. Bel je dokter. Hij zal bepalen of je gewoon thuis mag uitzieken of naar het ziekenhuis moet gaan. Ook schrijft hij je een doktersbriefje voor vanop afstand. Blijf minstens 7 dagen thuis in quarantaine en vermijd contact met anderen. Voorlopig wordt niemand nog getest, enkel mensen die in de zorgsector werken en patiënten die met ernstige luchtwegklachten in het ziekenhuis opgenomen worden.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…