Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe verwijder je stank uit een wasmachine?

Irma Kroon
7 min read

Uit een vieze wasmachine komt natuurlijk ook vieze was. Als je wasmachine stinkt of muf ruikt, dan trekt die geur helaas ook in je gewassen kleding, waardoor deze niet fris uit de was komt. Het wordt dan hoog tijd om je wasmachine eens schoon te maken en deze nare geurtjes te verwijderen, zodat je daarna weer schone was krijgt. Maar hoe doe je dat precies en welke tips zijn er om stank te verwijderen uit je wasmachine?

Waardoor wordt de stank veroorzaakt?

Om in de toekomst een stinkende wasmachine te voorkomen, is het belangrijk om te weten waar de stank door veroorzaakt wordt. Vaak wordt deze muffe geur veroorzaakt door de vetluis, een zeepbacterie

Die vetluis ontstaat wanneer zeepresten zich mengen met huidschilfers, lichaamsvetten en haren… Een echte broedplaats van bacteriën die voor onfrisse was zorgt.

Doordat mensen tegenwoordig steeds meer op lagere temperaturen wassen, komt de vetluis ook vaker voor. Op een lagere temperatuur lost wasmiddel namelijk minder goed op, waardoor het zich kan gaan hechten aan afvoerleidingen, filters en rubbers. De vette smurrie die achterblijft, is dan ook de oorzaak van de muffe geur.

4 tips om de slechte geur uit je wasmachine te krijgen

Komaf te maken met de stank uit je wasmachine? Wij geven je 4 tips!

Tip 1: draai een hete was

Draai eerst even een hete was. Controleer of de trommel leeg is en kies een temperatuur van zo’n 90 graden.

Het hete water zal ervoor zorgen dat de zeepresten en vetluis verwijderd worden en wegspoelen, waardoor de trommel weer bacterievrij is. Laat de wasmachinedeur na deze hete was minstens 2 uur openstaan, zodat de trommel volledig is opgedroogd.

Tip 2: maak de rubberen ring goed schoon

Nadat je deze hete was hebt gedraaid, is het belangrijk om de rubberen ring van de wasmachinedeur goed schoon te maken. Deze ring bevat namelijk een hoop viezigheid, aangezien er veel vuil via het rubber naar de filter verdwijnt.

Om de ring goed schoon te maken, maak je allereerst een sopje van heet water en een klein beetje afwasmiddel. Je kunt vervolgens de rubberen ring gemakkelijk schoonmaken met een schoon doekje.

Heb je veel last van hardnekkig vuil? Dat is te verwijderen met een oude tandenborstel, waarmee je tevens ook op moeilijk bereikbare plekken kunt komen. Als je geen vuil meer kunt ontdekken, kun je het rubber drogen met een schone doek.

Tip 3: de filter van de wasmachine legen

De filter van je wasmachine is te vinden achter een klepje aan de voorzijde van de machine. Deze filter zorgt ervoor dat er geen losse voorwerpen in de pomp terechtkomen, dus wie weet vind je tijdens het schoonmaken nog wat verloren spullen terug.

Plaats allereerst een lege teil onder de filter, waarna je het klepje veilig kunt openen en via het slangetje de wasmachine kunt laten leeglopen. Daarna kun je de grijze aanslag op de filter wegspoelen met warm water onder de kraan. Als de filter goed schoon is, kun je die terugplaatsen en het klepje sluiten.

Tip 4: de wasmiddellade schoonmaken

Het schoonmaken van het zeepbakje, de wasmiddellade, kost over het algemeen weinig tijd. Verwijder het bakje voorzichtig uit je wasmachine en spoel de zeepresten vervolgens weg onder een warme kraan.

Zorg ervoor dat je de onderdelen goed droogt, voordat je ze terug in de machine plaatst. Het schoonmaken van dit bakje kan veel effect hebben op de geur van je machine, dus vergeet dit klusje vooral niet.

Hoe verwijder je stank uit een wasmachine?

Het probleem voorkomen in de toekomst

Liever voorkomen dan genezen! Dat geldt ook bij het onderhoud van je wasmachine.

Gebruik vloeibare wasmiddelen

Een van de mogelijkheden om een stinkende wasmachine in de toekomst te voorkomen is door vloeibare wasmiddelen in plaats van waspoeder te gebruiken. Deze lossen namelijk gemakkelijker op, ook bij lagere temperaturen, waardoor het ontstaan van de vetluis wordt voorkomen.

Gebruik de juiste dosering

Daarnaast is het van belang om de juiste dosering te gebruiken, en niet te veel wasmiddel toe te voegen aan je was. Vaak is een eetlepel al genoeg! Zo bespaar je niet alleen op wasmiddel, maar voorkom je dus ook een stinkende wasmachine.

Laat de was niet in de wasmachine liggen

Een andere tip is om was niet te lang in de wasmachine te laten liggen. Dat bevordert ook de groei van vetluis. Haal de was nadat de wasmachine klaar is zo snel mogelijk uit de trommel, om een muffe geur in de toekomst te voorkomen.

Reinigen met soda

Verder kun je proberen eens in de zoveel tijd de wasmachine schoon te maken door met soda te wassen, waardoor de vetluis ook verwijderd wordt.

Warme was en reinig het rubber

Daarnaast is het slim om eens in de zoveel tijd een warme was te draaien en het schoonmaken van het rubber ook bij te houden.

Een bijkomend voordeel is dat je wasmachine door het goede onderhoud ook een stuk langer meegaat.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…