scrollTop top

Hoe vetter de vis, hoe beter?

Hoe vetter de vis, hoe beter?

Het zal je vast niet onbekend zijn dat men geregeld zegt dat des te vetter een vis is, des te beter deze ook voor de werking van je lichaam is. Dit hoeft niet altijd te gelden, omdat het sterk afhankelijk is van het soort vetten dat in de vis verwerkt zit. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Dankzij de onverzadigde vetten in veel vissoorten wordt de kans op hoge cholesterolwaarden verminderd. Naast de onverzadigde vetten zitten er nog veel meer gezonde voedingsstoffen in vette vissoorten als zalm, makreel en tonijn. Het maakt hierbij nauwelijks verschil of je de vis vers koopt, of in blik.  

Ingeblikte vis is doorgaans vis van een hoge kwaliteit, in eigen nat of gecombineerd met zuivere olijfolie. Door de vis in te blikken blijven de voedingsstoffen in de vis behouden en kun je de vis ook na een paar maanden nog eten zonder je zorgen te maken over de voedingswaarde.

Gezonde voedingsstoffen in vette vis

Vette vis bestaat uit verschillende soorten voedingsstoffen, die allen een positieve werking hebben op je gezondheid en die je kunnen helpen in de strijd tegen de kilo’s. Ter illustratie, 100 gram tonijn uit een blikje bevat meer eiwitten dan een stuk biefstuk van hetzelfde gewicht. Dit toont aan dat vette vis essentieel is voor een evenwichtig voedingspatroon, naast verschillende soorten groenten, vlees en brood. Er zitten echter meer voedingsstoffen in vis dan eiwitten alleen!

Zoals reeds beschreven bevatten de meeste vette vissoorten onverzadigde vetten, wat bijdraagt aan een goed hartritme en het verkleint de kans op verschillende chronische ziektes. Verzadigde vetten, daarentegen, zijn een stuk minder gezond, maar die zitten nauwelijks in vette vis van een hoge kwaliteit. Lees dus steeds goed de verpakking als in ingeblikte vis koopt.

Een onderzoek van de Harvard Medical School uit de Verenigde Staten* heeft aangetoond dat de voedingsstof Omega 3 uit vis kan helpen bij het voorkomen van zogenaamde hart- en vaatziekten aandoeningen. Deze voedingsstof is te vinden in plantaardige oliën als in vette vis zoals zalm en makreel, wat je zowel vers als in blik kan kopen.

Positieve invloed op de cognitieve ontwikkeling

Niet alleen verlaagt de kans op hartziekten als je Omega 3-vetzuren opneemt in je voedingspatroon, het helpt ook bij de cognitieve ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen. Dit maakt het zo belangrijk om kinderen al van jongs af aan regelmatig vis te laten eten. Vette vissen die veel Omega 3-vetzuren bevatten zijn haring, makreel, sardientjes en tonijn.

Bron:

* onderzoek van de Harvard Medical School, The truth about fats: the good, the bad, and the in-between,2015


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  522.725.500
 • Aantal
  doden
  6.268.718
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.134.293
 • Aantal
  doden
  31.675

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!