Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verse vis niet altijd mogelijk? Dit zijn even gezonde alternatieven

Vis
Lore
4 min read

Binnen een gevarieerd voedingspatroon is het aangeraden om 2 keer per week vis te eten. Misschien lijkt je dat maar moeilijk haalbaar: verse vis kan bijvoorbeeld best prijzig zijn of je weet niet goed hoe je het moet bereiden. Geen nood! Er zijn immers meer dan genoeg gezonde alternatieven voor wanneer verse vis niet tot de mogelijkheden behoort.

Tonijn uit blik

Één van de meeste bekende vissoorten uit blik is tonijn. Als je ervoor zorgt dat je altijd wat blikjes tonijn in huis hebt, kun je in een handomdraai een heerlijke en vooral gezonde maaltijd op tafel zetten.

Bovendien is tonijn uit blik net zo gezond als verse tonijn, omdat bij het inblikken alle voedingsstoffen bewaard blijven. Voeg dus gerust regelmatig een blikje tonijn aan een salade toe of meng het door de pasta. Door de tonijn met wat Griekse yoghurt en wat zout en peper te mengen heb je ook in een-twee-drie een lekkere tonijnsalade voor op een broodje of toastjes klaar. Je ziet wel, altijd handig om wat blikjes in huis te hebben!

Makreel en sardines uit blik

Niet alleen tonijn, maar ook makreel en sardines uit blik zijn een must om in huis te hebben als je graag wat meer vis zou eten. Zowel makreel als sardines zijn lekker in een pasta, op een boterham of op een zelfgemaakte pizza. Je kunt er eindeloos mee variëren.

Ontdek hier de lekkerste recepten met makreel en sardines!

De voordelen van vis uit blik

Vis uit blik is net zo gezond als verse vis, maar het heeft als belangrijk voordeel dat het langer houdbaar is en het hoeft zelfs niet in de koelkast bewaard te worden. Zo kun je altijd een voorraad vis in huis hebben.

Ook wanneer je gaat kamperen zijn blikjes vis erg handig. Zo kun ter plekke steeds gezonde maaltijden bereiden, ook al kun je niet makkelijk boodschappen doen of je eten echt koel bewaren.

Waarom is het belangrijk vis te eten?

Omega 3-vetzuren

Vis bevat belangrijke vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen (doordat ze je cholesterolgehalte op peil houden). Door tweemaal per week vis te eten, verklein je (onder andere) de kans op dergelijke aandoeningen.

Vitaminen en mineralen

In de meeste vis zit een grote hoeveelheid vitamine B12 en B6. Met vette vis krijg je ook veel vitamine A, B2 en D binnen. Ook jodium, fosfor en seleen komen in grote hoeveelheden voor in verschillende soorten.

Eiwit

Per dag dien je minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen. Weeg je 80 kilogram, dan betekent dat 64 gram eiwit. Vis is hier een goede bron voor.

100 gram naturel tonijn uit blik bevat bijvoorbeeld 24 gram eiwit, een groot deel van wat je op een dag nodig hebt.

Ontdek hier de lekkerste recepten met vis!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…