In België is een ziekteverzekering voor je gezin wettelijk verplicht. Sluit je daarom aan bij een erkend ziekenfonds. De ziekteverzekering geeft je een financieel vangnet wanneer je medische verzorging nodig hebt bij arbeidsongeschiktheid of zwangerschapsverlof. Maar ze dekt niet alles. Daarom is het een goed idee om deze basisverzekering aan te vullen met een hospitalisatieverzekering. Want medische kosten lopen snel hoog op en bij gezondheidsproblemen kun je financiële zorgen absoluut missen.
Hoezo, een hospitalisatieverzekering?
Naast je (verplichte) ziekteverzekering, is het aangeraden om een hospitalisatieverzekering aan te sluiten. Dit is een aanvullende verzekering, die je dus niet verplicht hoeft te nemen. Een hospitalisatieverzekering beschermt je tegen een (onverwachte) ziekenhuisopname. Dit kan gaan om opname bij zware ziekten, zwangerschap, ongeval, … Je wettelijke ziekteverzekering betaalt namelijk steeds minder kosten ten laste terug. Met een hospitalisatieverzekering voorkom je dus een onaangename financiële verrassing achteraf.
Wanneer je hebt gekozen voor een aansluiting, geldt er altijd een wachttijd van 6 maanden vooraleer je effectief gedekt wordt door deze verzekering. Hierbij zijn er echter 2 uitzonderingen, waarbij een onmiddellijke dekking plaatsvindt. Dit is bij een ongeval en bij overname van een gelijkaardige polis het geval. Je kan ervoor kiezen om enkel jezelf te verzekeren. Maar evengoed kan je je partner en kinderen in deze verzekering opnemen, aan een voordelige premie. Geef hoog oplopende kosten dus geen kans.
Kies voor een hospitalisatieverzekering bij je ziekenfonds
Hoewel een hospitalisatieverzekering geen verplichting is, is het dus wel een aanrader. Ziekenhuiskosten die gepaard gaan met een opname, medische ingreep of gespecialiseerde behandelingen kunnen een flinke hap uit je budget nemen zonder hospitalisatie. Je kunt een hospitalisatieverzekering aansluiten bij een ziekenfonds of een privéverzekeraar. De meest logische keuze voor je hospitalisatieverzekering is je vertrouwde ziekenfonds: zo biedt één vertrouwenspartner jou dubbele bescherming. Maar kijk en vergelijk vooral zelf de mogelijke terugbetalingen en diensten.
Wacht niet om je aan te sluiten bij een hospitalisatieverzekering
Hoe jonger je aansluit bij een hospitalisatieverzekering, hoe lager je premie. Vooruit plannen is dus een goed idee voor later. Je gezondheidstoestand kan snel en onverwacht wijzigen. Bovendien moet je rekening houden met de wachttijd. Daarnaast wil je het risico niet lopen dat bepaalde behandelingen niet of beperkt gedekt zijn omdat ze voortvloeien uit aandoeningen van voor je aansluiting.
Een hospitalisatieverzekering bij zelfstandigen
Als zelfstandige heb je recht op dezelfde sociale zekerheid tijdens hospitalisatie zoals loontrekkenden of ambtenaren. Dit betekent dus dat je wettelijke ziekteverzekering (van je ziekenfonds) een deel van de kosten terugbetaalt, en de resterende kosten door je hospitalisatieverzekering worden gedekt.
Waarin zit het verschil dan voor zelfstandigen? Zij hebben in tegenstelling tot loontrekkenden of ambtenaren geen inkomen tijdens de hospitalisatie. Een ziekte-uitkering ontvangen zij trouwens pas na acht dagen ziekte. Deze uitkering zal in de meeste gevallen niet volstaan om vaste kosten te dekken. Als zelfstandige heb je er dus alle baat bij om een hospitalisatieverzekering af te sluiten, waarmee je de ziekenhuiskosten alvast kunt betalen.
Check of je hospitalisatieverzekering beschermt tegen supplementen éénpersoonskamer
Wist je dat ziekenhuizen en artsen supplementen mogen aanrekenen wanneer je voor een eenpersoonskamer kiest? Supplementen die niet gedekt worden door de gewone ziekteverzekering, maar wel door bepaalde hospitalisatieverzekeringen. Sta je dus op je privacy of moet je een lastige, pijnlijke of emotionele behandeling ondergaan? Verzeker dan je eigen comfort met de juiste hospitalisatieverzekering: je hebt de badkamer, het toilet en de tv volledig tot jouw beschikking, en je wordt tijdens het rusten niet gestoord door kamergenoten of hun bezoek. Jouw rust en herstel komen op de eerste plaats. Maak op die manier je verblijf in het ziekenhuis een stuk aangenamer.
Een hospitalisatieverzekering afsluiten? Ja toch!