Over die vraag buigen onderzoekers van de Universiteit Gent, het UZ Gent en het AZ Jan Palfijn zich momenteel. Ze gaan na of de seleniumstatus in het bloed het ziekteverloop na een infectie met COVID-19 kan helpen voorspellen. Daarvoor zullen ze binnenkort het seleniumpeil in het bloed van patiënten met het coronavirus meten.
Wat is selenium?
Selenium is een spoorelement met anti-oxidatieve eigenschappen met een beschermend effect. Het essentieel spoorelement bevindt zich in een reeks van enzymen die onder meer een belangrijke rol spelen bij de werking van het afweersysteem. Die enzymen zijn op hun beurt antioxidanten.
Antioxidanten zijn stoffen die – zoals hun naam al doet vermoeden – oxidatie tegengaan. Bij het proces van oxidatie worden vrije radicalen gevormd die in grote hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. De enzymen waar selenium in voorkomt, vangen dus chemische stoffen op die schade veroorzaken aan weefsels en aan het genetisch materiaal. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ontstekingen na virale infecties.
Wie loopt risico op een seleniumtekort?
In Vlaanderen werd al vastgesteld dat het seleniumpeil van veel inwoners lager is dan aanbevolen. Het gaat vooral om ouderen, mensen met obesitas of met een verzwakt immuunsysteem.
Verband seleniumtekort en ontstekingen na virussen
Dat er een verband is tussen een seleniumtekort en het optreden van virusinfecties is al gebleken bij verschillende andere virussen waaronder ebola. Het onderzoeksteam, dat gecoördineerd wordt door de UGent, hoopt binnenkort in kaart te brengen wat de mogelijke rol van een seleniumtekort in de verdere ontwikkeling van COVID-19 is.
Uit een recent onderzoek in China bleek dat een bepaalde component – genaamd ebselen, dat ook selenium bevat – in laboculturen de beste antivirale werking vertoonde tegen COVID-19. Men onderzoekt die piste verder en gaat na of selenium van belang kan zijn bij de behandeling van COVID-19.
Seleniumtekort vermijden
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon helpt een seleniumtekort te voorkomen. Vooral vis en bepaalde soorten noten – Braziliaanse noten in het bijzonder – zijn rijk aan het mineraal. Verder leveren ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten een bijdrage aan de seleniuminame.
De hoeveelheid die aanwezig is in plantaardige producten hangt af van het seleniumgehalte in de bodem waar de gewassen geteeld zijn. In West-Europa is de bodem verarmd door intensieve landbouw waardoor het gehalte hier erg laag is. Aan het veevoer wordt selenium toegevoegd waardoor het West-Europees vlees wel rijk is aan het mineraal.
Merk wel op dat bepaalde bevolkingsgroepen, waaronder ouderen, het moeilijker hebben om het mineraal op te nemen uit hun voeding.
Voedingssupplementen rijk aan selenium
Een supplement rijk aan selenium kan soelaas bieden voor de kwetsbare bevolkingsgroepen. Het is belangrijk te vermelden dat een te hoge seleniuminname schadelijk kan zijn. Voor men beslist supplementen te nemen, is het dus primordiaal dat men de status van het seleniumgehalte in het bloed kent.
Onder andere Pharma Nord biedt het gepatenteerde SelonoPrecise aan, een organisch en gestandaardiseerde seleniumsupplement. SelenoPrecise is ook de seleniumbron in Selenium+Zinc. Voor meer informatie raden we je aan een arts te raadplegen.