We weten allemaal dat stress slecht is en dat het belangrijk is om te leren hoe je er effectief mee om kunt gaan. Maar wat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat een gezonde portie stress essentieel is om het beste uit jezelf te halen. In onderstaand artikel kijken we niet eenzijdig naar stress en benadrukken we ook het positieve effect ervan.
Wat is stress?
Wanneer je in een stresserende situatie terechtkomt, ontstaat er in je lichaam een natuurlijke reactie die ervoor zorgt dat je actief kunt reageren op mogelijk gevaar. Er komt adrenaline vrij in je bloed, je ademhaling versnelt, je spieren spannen zich op en je voelt stress. Tegelijk worden andere belangrijke lichaamsfuncties – zoals groei, herstel, voortplanting – tijdelijk aan de kant geschoven. Je lichaam gaat m.a.w. in overlevingsmodus. Je kunt het vergelijken met een sirene die loeit.
Af en toe stress kan geen kwaad
Als je lichaam af en toe in die modus gaat, vormt dat geen probleem. Integendeel zelfs, een beetje spanning geeft je die extra boost die ervoor zorgt dat je je vooropgestelde doel bereikt.
We hebben gewoon soms stress nodig om te presteren.
Als je ’s ochtends opstaat, heb je bijvoorbeeld veel aan het stresshormoon cortisol dat helpt om wakker te worden. Het zorgt ervoor dat je erin slaagt om verschillende taken – zoals je kinderen op tijd naar school brengen en je trein halen – vlotjes af te ronden. Of wanneer je een belangrijke presentatie moet geven op het werk, zorgt die portie stress ervoor dat je alert bent en jezelf overstijgt.
De manier waarop wij met stress omgaan is het probleem
Het komt er dus op neer dat stress op zich niet erg is, je hebt het zelfs nodig. Het is de manier waarop wij met stress omgaan die problematisch is. We gunnen onszelf geen hersteltijd nadat we in die overlevingsmodus zijn gegaan. We houden er geen rekening mee dat die energieboost ervoor zorgde dat andere delen in ons lichaam het met minder energie moesten stellen. En dat is niet erg als je je lichaam de tijd en rust geeft om te compenseren en te recupereren.
Gun jezelf rust!
Maar dat doet we dus niet. We geven onszelf niet de tijd om te herstellen. Wie zichzelf op tijd en stond rust gunt, maakt optimaal gebruik van de positieve kanten van stress. En wij denken bij uitrusten vaak aan activiteiten die ons energie geven zoals sporten. Maar om echt uit te rusten kan je beter een ontspannen wandeling maken in de natuur of mijmeren op een bankje in het park.