Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

INTERVIEW Julie Vermeire: ‘Als de zon schijnt, ben ik happy’

Birte Govarts
10 min read

Julie Vermeire (24) is niet alleen figuurlijk een zonneschijntje, maar geeft grif toe helemaal op te leven als de zon schijnt. ‘Ga naar buiten, geniet van de zonnestralen en pak die energie’, klinkt het in dit interview. Sun is shining, and so is Julie!

Julie Vermeire is de sympathieke dochter van de minstens even sympathieke komiek Jacques Vermeire, maar nog zo veel meer dan dat. Winnares van Dancing With The Stars in 2019, TikTok-fenomeen, presentatrice van Come dance with me op Play4 en ontwerpster van twee kledingcollecties bij het Belgische kledingmerk CKS. De meest recente heet Soulshine en ligt sinds eind maart in de winkelrekken. Dat vonden wij de perfecte gelegenheid om met Julie bij te praten over alles wat te maken heeft met haar gezondheid.

Ben jij bewust bezig met je gezondheid?

‘Gezondheid staat voor mij gelijk aan je goed voelen in je vel. Elke dag healthy eten en alle snacks en ongezonde voeding schrappen? Da’s in mijn ogen niet gezond. Enkele jaren geleden was ik tien kilogram zwaarder. Ik at in die periode heel veel belegde broodjes en deed amper aan sport. Op een bepaald ogenblik dacht ik: Julie, je kunt meer doen om voor jezelf te zorgen. En dus besloot ik heel bewust te kiezen voor een gezondere levensstijl. En ja: ik eet nog steeds pizza en chips en ik ga ook nog steeds op restaurant, maar alles is wel in balans.’

Hoe ziet jou gezonde levensstijl er dan precies uit?

‘Ik heb voor mezelf een klein gelukske gevonden in het experimenteren met gezonde voeding. Nieuwe recepten ontdekken, kookboeken lezen… Heerlijk. Het enige probleem is dat er weinig regelmaat is in mijn leven. Ik ben voor mijn werk all over the place en eet hier en daar eens een broodje en daar eens een pasta. Bovendien zijn mijn vriend Laurins (Dursin, die ze leerde kennen op de set dan De Redders, nvdr) en ik allebei levensgenieters en gaan we graag uiteten. Om wat meer evenwicht in mijn eetpatroon te brengen, beginnen we binnenkort met maaltijdboxen. Ik denk dat dat een goede stap voor ons gaat zijn.’

Sport je ondertussen ook weer meer?

‘Veel meer! Enkele jaren geleden begon ik te lopen. Ik bouwde langzaam op. De laatste tijd loop ik wat minder, maar ik ben van plan om er binnenkort opnieuw mee te beginnen, samen met mijn hond Sunny, een labradoodle. Met hem naar buiten gaan is voor mij een goede motivatie. Ik doe ook E-fit. Dat is een fitnessmethode waarbij je twee keer per week twintig minuten traint in een pak met elektroden, waardoor je sportsessie veel efficiënter wordt. Mijn trainer voorziet elke keer andere oefeningen en die afwisseling vind ik heel leuk. Daarnaast doe ik thuis buikspieroefeningen en dans ik natuurlijk regelmatig. Ook dat is voor mij echt sporten. Wanneer ik TikTok-filmpjes maak, moet ik mijn dansjes goed instuderen, en ik sta echt in het zweet.’

Je bent met andere woorden heel sportief.

(lacht) ‘Valt best mee, hoor. Al ben ik van plan om deze zomer weer te gaan rollerskaten. (enthousiast) Dat is zo’n zalige sport! Ik begon ermee tijdens de eerste lockdown en was meteen verkocht. Rollerskaten is goed voor je hele lichaam: je poep, je billen, je buik, alles wordt steviger. Bovendien ga ik op mijn rollerskates waar ik wil en voel ik me vrij. Ik denk dat dat het geheim is van sporten. Iets vinden wat je echt graag doet. Als je jezelf elke dag moet dwingen om iets te doen wat je niet leuk vindt, houd je het echt niet vol.’

Wat mij altijd opvalt als ik je op televisie zie en naar je sociale media kijk, is dat je zoveel lacht. Ik word er altijd blij van.

‘Ik sta inderdaad heel positief in het leven. Natuurlijk heb ik soms ook mindere dagen. Dan sta ik op en ben ik even ambetant, maar dat is meestal snel weer over. Omdat ik bekend sta als positief persoon, probeer ik dat ook over te brengen naar mijn volgers op TikTok en Instagram. En ik merk dat de meeste mensen dat waarderen. Er is al meer dan genoeg negativiteit in de wereld.’

Over negativiteit gesproken: Lotte Vanwezemael kreeg dit jaar tijdens Dancing With The Stars te maken met bodyshaming. Heb jij daar ook ervaring mee?

‘Jammer genoeg wel. Vorig jaar postte ik op TikTok een video waarin ik een dansje doe met Lau. In het filmpje droeg ik een pull en een rok. Zodra ik het online zette, stroomden de commentaren binnen. ‘Proficiat, voor wanneer is het?’ en ‘Amai, jij bent nogal verdikt!’ En dat terwijl ik gewoon aan het dansen was en mijn buik niet introk. Ik was daar echt van aangedaan. Mensen kunnen heel hard zijn voor elkaar.’

Hoe reageerde je?

‘Eerst plaatste ik een reactie waarin ik zei dat ik niet zwanger was. Vervolgens besloot ik een video te maken over body positivity. Papa raadde me aan om de commentaren gewoon te negeren, maar ik dacht: nee, ik wil hier echt op ingaan. Ik ben altijd heel voorzichtig met het uiten van mijn mening op sociale media, maar ik vind ook dat ik een voorbeeldfunctie heb. Vroeger was ik heel onzeker en ik weet dat veel jonge meisjes dat ook zijn. Ondertussen heb ik mijn lichaam en mijn vetjes geaccepteerd en wil ik tonen dat iedereen er mag zijn. Al moet ik ook wel toegeven dat ik de pull en de rok uit de video nooit meer heb gedragen.’ (lacht)

Zet je soms je smartphone uit als je kwetsende commentaren krijgt?

‘Nee, maar ik zou dat soms eigenlijk wel moeten doen, want ik merk dat ik er soms best van aangedaan kan zijn.’

Hoe zorg jij voor je mentale gezondheid? Ben je ooit in therapie geweest?

‘Nee, en ik heb dat ook nog nooit overwogen omdat ik een hele hoop mensen rondom mijn heb met wie ik supergoed kan babbelen. Mijn vader, mijn vriend, mijn vriendinnen… Als iemand problemen heeft, raad ik hem of haar aan om iemand te zoeken om mee te praten. Vind je niemand in je omgeving? Dan moet je hulp zoeken. Sowieso. Maar ik heb heel veel mensen bij wie ik met alles terecht kan. Ik heb in het verleden ook best wat meegemaakt. Had ik hen niet gehad dan was ik sowieso naar een psycholoog geweest.’

Je verhuisde voor de liefde van Keerbergen naar de andere kant van het land. Heb je soms last van heimwee?

‘Nee. Ik word heel goed omringd door Lau’s familie. Bovendien spring ik ook vaak in mijn auto om langs te gaan bij mijn vader of bij vriendinnen. Daardoor krijg ik niet de kans om me eenzaam te voelen of heimwee te krijgen.’

Waar haal jij je energie uit?

‘Als de zon schijnt, ben ik happy. Schijnt ze niet, dan kan ik echt down zijn. Op mijn pols heb ik een tatoeage van een zonnetje dat ik zelf tekende, mijn hondje heet Sunny… Ik raad het iedereen aan: schijnt de zon? ga dan naar buiten. Geniet ervan en pak die energie. Of ik ooit zou overwegen om naar een zonnig land te verhuizen? (denkt even na) Nee. Ik woon nog veel te graag in België, dicht bij mijn vrienden en familie. Maar ik ga wel heel graag op vakantie. Daar word ik echt gelukkig van. Een paar maanden geleden trok ik met een goede vriendin naar Costa Rica. Wat een zalig land! De mensen zijn er vriendelijk, het weer is mooi, de natuur ongelooflijk. Echt een aanrader!’

Even terug naar je hondje Sunny. Waarom besloot je een labradoodle in huis te halen?

‘Ik wou al mijn hele leven een hond. Toen ik nog bij mijn papa woonde, mocht het niet. Hij had te weinig tijd om er mee voor te zorgen. Vorig jaar ging ik samenwonen met Lau en besloten we om een labradoodle in huis te halen. Eerst hebben we er uitgebreid over gepraat. Ik vind het supererg als mensen impulsief een hond nemen, er vervolgens niet voor kunnen zorgen en hem dan naar het asiel brengen. Sunny is ondertussen al een halfjaar de zon in ons leven. Letterlijk dan. Het is een zalig hondje. Heel vrolijk. Hij brengt vreugde in mijn leven en ik neem hem overal mee.’

Een laatste vraag: heb jij zwakke plekken op vlak van gezondheid?

‘Ik lijd al sinds het middelbaar onderwijs aan migraine. Als ik een aanval heb, ben ik echt ambetant. Daarnaast heb ik ook hooikoorts. Ik ben allergisch aan zowat alle bomen en grassen, en zodra het hooikoortsseizoen begint, heb ik heel veel last. Traanogen, niezen, snotteren. Heel jammer, want ik ben een echt buitenmens. In het middelbaar had ik ook heel veel last van mijn darmen. Dat is gebeterd sinds ik gezonder leef, al kan ik nog steeds geen koffie drinken. Doe ik het toch, heb ik bijna onmiddellijk insane krampen.’

Dan ben ik blij dat ik geen tas heb aangeboden. Bedankt voor het gesprek, Julie!

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…