Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kamille: geneeskrachtige werking en de rol van natrium hyaluronaat op de huid

6 min read

Kamille, het wonderkruid dat al eeuwenlang als medicijn wordt ingezet, en natrium hyaluronaat, de stof die wonderen verricht bij het bestrijden van huidveroudering: op het eerste zicht lijken de twee niet echt iets met elkaar te maken te hebben. Toch hebben ze één iets gemeen: ze zijn beide doeltreffend bij het bestrijden van oogontstekingen, vooral wanneer ze samen gebruikt worden. Maar wat is nu precies de werking van deze twee stoffen?

Kamille

De kamille die wij in België en Nederland gebruiken, wordt vaak ‘echte kamille’ genoemd. Deze soort komt in heel Europa voor, maar wordt vooral in Oost-Europa geteeld. De naam ‘kamille’ is afgeleid van het Griekse woord ‘chamomilla’, wat opnieuw afstamt van de woorden ‘chamos’ (grond) en ‘melos’ (appel). Het kruid groeit namelijk laag bij de grond en ruikt naar appel.

De geneeskrachtige werking van kamille

Kamille zit boordevol flavonoïden, antioxidanten en vitaminen A, B en C. Verder bevat het kruid ook mineralen en metalen. Het kruid heeft een ontstekingsremmende, ontsmettende pijnstillende en ontspannende werking.

Toepassingen van kamille

De Latijnse benaming voor kamille is Matricaria Recutita. ‘Matricaria’ betekent ‘moederzorg’. Die naam werd duizenden jaren geleden zeer bewust gekozen: al sinds kamille ontdekt werd, staat het kruid erom bekend vooral goed te werken tegen vrouwenkwalen zoals menstruatiekrampen. Dankzij zijn veelzijdigheid kan het kruid echter ook bij talloze andere aandoeningen of klachten ingezet worden:

Stress

Kamille staat er in de eerste plaats om bekend een kalmerende werking te hebben. Zo kan een kopje kamillethee je helpen ontspannen, en je zenuwen de baas te blijven. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kamillethee kan helpen bij angststoornissen!

Hoofdpijn

Een tweede belangrijke eigenschap van kamille is dat het kruid pijnstillend werkt. Zo helpt kamille barstende hoofdpijn te bestrijden, omdat het de zenuwen ontspant. Daarnaast zorgt kamille ook voor een verhoogde productie van het aminozuur glycine. Dit is een neurotransmitter en signaalinhibitor die het signaal dat van onze hersenen naar onze spieren wordt gestuurd blokkeert en zo overmatige spiersamentrekkingen voorkomt. Zo worden de pijnprikkels afgeremd, en neemt hoofdpijn af.

Infecties

Haar derde eigenschap zorgt ervoor dat kamille ook een uitstekend middel is bij het bestrijden van infecties. Kamille heeft namelijk een antibacteriële, ontsmettende werking die ervoor zorgt dat het kruid bepaalde schimmels en bacteriën kan doden. Daarom wordt het kruid vaak verwerkt in geneesmiddelen die gebruikt worden om wonden te ontsmetten.

Natrium hyaluronaat

Hyaluronaat, meestal simpelweg hyaluronzuur genoemd, is een lichaamseigen stof die een cruciale rol speelt bij het soepel houden van onze gewrichten, en die onze huid helpt bij het genezen van wonden.

Het aandeel hyaluronzuur in ons lichaam neemt af naarmate we ouder worden, wat verklaart waarom we ons minder soepel kunnen bewegen en onze huid begint te verouderen.

Natrium hyaluronaat is een zoutverbinding die is afgeleid van hyaluronzuur, maar in feite zijn de stoffen vrij gelijkaardig en hebben ze dezelfde werking. De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt.

De werking van natrium hyaluronaat

Hyaluronzuur komt voor in de lederlaag van onze huid, waar de stof het hydraterend vermogen, de stofwisseling en het herstellend vermogen van de huid reguleert.

Hyaluronzuur voorkomt een uitdroging van de opperhuid en houdt de waterbalans van onze huid in evenwicht door water vanuit de onderhuid en zelfs uit de lucht aan te trekken. Bovendien speelt het zuur een belangrijke rol bij de genezing van wonden. Daarnaast is hyaluronaat ook het hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof die de gewrichten soepel houdt.

Toepassingen van natrium hyaluronaat

Een gehydrateerde huid is soepel en ziet er gezond uit. Daar draagt hyaluronaat, zoals eerder vermeld, in sterke mate tot bij. Een daling van de hoeveelheid hyaluronzuur naarmate we ouder worden gaat dan ook gepaard met een veroudering van de huid.

Aangezien hyaluronaat een lichaamseigen, onschadelijke stof is die zichzelf na verloop van tijd automatisch weer afbreekt, dwepen daarom meer en meer cosmeticamerken die inzetten op een jonge huid met crèmes en serums op basis van hyaluronaat.

Ook bij gewrichtsproblemen kan extra hyaluronaat helpen worden om de gewrichten weer soepel en flexibel te maken. Daarom wordt het zuur vaak toegevoegd aan supplementen die gewrichtsproblemen aanpakken. Het zuur kan ook rechtstreeks door middel van een injectie in de gewrichten ingespoten worden.

Natrium hyaluronaat en kamille combineren om oogontstekingen te bestrijden

Kamille en natrium hyaluronaat zijn beide natuurlijke producten die overduidelijk heel wat voordelen bieden. Daarom worden ze soms ook samen ingezet om bepaalde kwaaltjes te bestrijden.

Zo heeft Kamillosan Ofta bijvoorbeeld steriele kompressen op de markt gebracht die bedoeld zijn voor de verlichting van bepaalde symptomen bij bepaalde oogaandoeningen, zoals oogontstekingen. De kompressen zijn doordrenkt met onder andere kamillebloemextract en bevatten natriumhyaluronaat.

Het natriumzout van het hyaluronzuur stimuleert namelijk het herstellend vermogen van de huid rondom de ogen, houdt water vast in de oogleden en helpt om een goed contact tussen de oogbol en het ooglid te hebben. Zo blijft de kwaliteit van de beschermende traanfilm behouden.  

De kamille-extracten hebben dan weer kalmerende, ontsmettende en ontstekingswerende eigenschappen die ervoor zorgen dat de bacteriën die de ontsteking veroorzaakten binnen de kortste tijd uitgeroeid worden, en het oog er weer normaal gaat uitzien.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…