Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Knieproblemen bij kinderen (niet na een ongeval)

Olivier
5 min read

Kinderen zijn op jonge leeftijd nog heel actief. Hierbij kan het zijn dat ze knieklachten ontwikkelen. Vaak is er sprake van overbelasting, in andere gevallen is er sprake van een aandoening. Als er zich geen ongeval heeft voorgedaan, maar er wel sprake is van een knieprobleem, spreken we van een niet-traumatische knieprobleem. Dit betekent dat de klachten niet komen van een kracht wat is uitgeoefend op de knie, zoals een val, verstapping of verdraaiing. De klacht bevindt zich dan meestal rondom of achter de knieschijf of aan de voorkant van de knie.

Verschil knieproblemen kinderen en volwassenen

Tot ongeveer achttien jaar oud spreken we van knieproblemen bij kinderen. Het verschil tussen de twee levensfases is dat kinderen nog in de groei zijn. Het kan daarom zijn dat een knieklacht zich voordoet voor of tijdens de groeispurt van het kind. Alle gewrichten, pezen en spieren en spieren zijn dan namelijk nog niet volledig volgroeid. Daarnaast doen ze vaak activiteiten die hun knie niet altijd aankan, omdat ze nog niet volledig volgroeid zijn. Bezoek bij twijfel of ernstige gevallen de huisarts. Deze zal een onderzoek doen en ook de heup en rug onderzoeken. In de meeste gevallen is het voldoende om rust te houden, maar in sommige gevallen wordt er doorverwezen voor een foto of scan.

Herkennen van een knieprobleem

Je kind kan klagen over pijn in de knie, maar het kan ook zijn dat je kind een raar loopje heeft of het been zelfs helemaal niet meer gebruikt of kan gebruiken. Het been of de knie kan een vreemde stand hebben of dikker zijn. Het kind kan de pijn gaan compenseren door een raar loopje aan te nemen, zodat diegene er minder pijn of last van heeft. Er kan ook sprake zijn van een krakende knie. Vraag in een dergelijk geval door waar de pijn precies vandaan komt en doe zelf een klein onderzoek. Vergelijk het linker- en rechterbeen met elkaar en bekijk of er verschil is in het lopen, bij buigen of strekken of dat de knie groter, dikker of rood is. Laat je kind hierbij zelf de bewegingen maken.

Soorten knieklachten

Er kunnen veel verschillende diagnosen gesteld worden voor een verklaring van klachten. Daarom is het lastig om te zeggen wat er precies met jouw kind aan de hand is. De meeste knieaandoeningen die voor kunnen komen zijn goedaardig en komen door overbelasting. Als er in het laatste geval rust wordt genomen, moeten de klachten vanzelf weer overgaan. Onderstaand een aantal voorbeelden van klachten en aandoeningen die bij kinderen kunnen voorkomen:

  • O-benen: doen zich meestal voor bij kinderen tot twee jaar en dit corrigeert zich later in de groei.
  • X-benen: kan voorkomen bij kinderen tussen de twee en zeven jaar oud, na het zevende jaar gaat dit meestal weer over en komen de benen weer in een rechte stand te staan.
  • Groeipijn: komt veel voor bij kinderen die in de groei zijn. Dit gaat niet in combinatie met mank lopen en treedt bijna altijd op in allebei de benen. In de weken tot maanden daarna zullen de klachten verbeteren.
  • Aspecifieke knieklachten: in dit geval is er geen duidelijk oorzaak te vinden. De symptomen komen niet overeen met symptomen van andere aandoeningen en op de foto is er geen afwijking te vinden. Deze klachten zijn geen gevolg van (verkeerde) lichaamsbeweging.
  • Petello-femoraal pijnsydroom: deze term wordt gegeven aan alle klachten aan de voorkant van de knie, zonder dat er een duidelijke oorzaak is. De klachten treden meestal op bij belasting van de knie, zoals sporten, (trap)lopen of juist bij lang stilzitten.

Ziekte van Osgood-Schlatter

Deze aandoening komt vaak voor bij ouderen kinderen en jongeren die in de groeifase of groeispurt zitten, meestal in de leeftijd van dertien tot vijftien jaar. Hierbij zijn er klachten net onder de knieschijf, aan de voorkant van de knie (botrand onderbeen). Meestal is er sprake van klachten in één knie, maar het kan zijn dat er klachten zijn in beide knieën. De pijn trekt weg in een rustperiode en komt voor naar voren tijdens of na het sporten. Deze aandoening komt dan ook het meest voor bij jongeren die veel lopen en springen tijdens een bepaalde sport. Overleg met de huisarts als de klachten lang aanhouden of steeds weer terugkomen. Een gelijkwaardige aandoening is Sinding-larsen-Johansson-letsel, waarbij de klachten zich voordoen aan de onderkant van de knieschijf. Het kind is in dit geval rond de tien jaar oud.

Wat kun je zelf doen?

Houd er rekening mee dat kinderen nog in de groei zijn en dat de stand van de knieën en benen met de tijd verandert. Ter aanvulling zou je extra vitaminepillen kunnen geven om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen. Met name vitamine D is belangrijk ter bevordering van de botontwikkeling. Als een kind valt of de knie stoot, heeft de knie tijd nodig om te herstellen. Bij het fietsen kun je er eventueel op letten dat het been rechts is als het pedaal op de onderste stand is ingesteld. Het kan na verloop van tijd pijnklachten geven wanneer een been zich niet kan strekken tijdens het fietsen. Stel daarom het zadel goed af en zorg ervoor dat de fiets niet te zwaar fietst.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…