Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen bij een pijnlijke knie?

Lore
3 min read

Last hebben van een pijnlijke knie is geen pretje en kan voor heel wat ongemak in je dagelijks leven zorgen. Om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk van je kniepijn af bent, is het belangrijk om de precieze oorzaak van je kniepijn te achterhalen. Zo kan je pijn op de juiste manier behandeld worden zodat je snel weer op de been bent.

Hoe kan je de oorzaak van je kniepijn achterhalen?

Het soort kniepijn dat je ervaart, varieert naargelang de oorzaak van je pijn en kan ook samenhangen met je leeftijd.

Zo wordt chronische pijn vaak veroorzaakt door aandoeningen zoals artrose of reuma. Vooral oudere mensen kunnen hier last van ondervinden. De pijn is dan het ergst wanneer je ‘s ochtends opstaat of wanneer je een tijdje stil gezeten hebt. De knie voelt dan niet alleen pijnlijk, maar ook stijf aan.

Heb je eerder last van een plotse, scherpe kniepijn die soms wegtrekt en dan weer erger wordt? Dan kan een sportblessure, ontsteking of overbelasting aan de basis liggen. Vooral tijdens en na een lichamelijke inspanning wordt dan pijn ervaren.

Hoe stelt een huisarts de precieze oorzaak vast?

Het soort pijn en de intensiteit ervan zijn alvast twee belangrijke indicaties voor de precieze oorzaak. Natuurlijk kan ook je huisarts je helpen de oorzaak van je pijnlijke knie te achterhalen. Dit gebeurt in twee stappen:

  1. Je arts zal je eerst en vooral vragen stellen over het ontstaan van je kniepijn en het verloop ervan. Misschien heb je de voorbije dagen bijvoorbeeld iets speciaals gedaan, wat de oorzaak van je pijn kan verklaren.
  2. Vervolgens worden een aantal onderzoeken uitgevoerd. De arts zal bijvoorbeeld een bloedtest afnemen of een radiografie laten uitvoeren.

Bij die onderzoeken concentreert men zich niet alleen op de pijnlijke knie zelf, maar onder andere ook op de heup of de enkel. Soms is kniepijn namelijk terug te leiden tot problemen met andere gewrichten. Wanneer je bijvoorbeeld last van je heup hebt, zal je dit gewricht zo veel mogelijk proberen te ontlasten, waardoor er extra druk op je knieën terechtkomt.

Hoe wordt mijn kniepijn behandeld?

De behandelingsvorm die je dokter voorstelt, hangt logischerwijze af van de oorzaak van je pijn.

Bij chronische pijn, veroorzaakt door een aandoening zoals reuma of artritis, wordt vaak ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie voorgeschreven. Soms is een chirurgische ingreep (bijvoorbeeld het plaatsen van een prothese) een oplossing.

Bij kniepijn uitgelokt door een blessure of een ander trauma, zal je arts je in de meeste gevallen aanraden om naar de kinesist te gaan, zodat je aangepaste oefeningen kunt doen.

Heb je last van kniepijn door overbelasting? Dan is rusten en je knie zo weinig mogelijk belasten meestal de oplossing. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…