Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn in de knie? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Lore
4 min read

Heb jij wel eens last van een pijnlijke knie? Dan ben je zeker niet alleen, want uit cijfers blijkt dat maar liefst 7 op de 1000 doktersbezoeken omwille van kniepijn zijn. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn, en de klachten en het soort pijn kunnen variëren naargelang de oorzaak. In dit artikel lijsten we een aantal belangrijke oorzaken van kniepijn op.

Blessures

Ons kniegewricht is opgebouwd uit verschillende onderdelen en verbindt ons dijbeen met ons onderbeen. Aan de voorkant van ons kniegewricht zit de knieschijf, die zich in een net van pezen bevindt en aan ons scheenbeen gehecht is. Op het uiteinde van ons scheenbeen zitten twee halvemaanvormige stukken kraakbeen. Dat zijn onze menisci. Zij zorgen ervoor dat ons dij- en scheenbeen perfect in elkaar kunnen draaien. Om de meniscus stabieler en sterker te maken, is dit kraakbeen versterkt met gewrichtsbanden en kruisbanden.

Door een sportblessure kunnen één (of meerdere) onderdelen van onze knie beschadigd raken, met pijn en verminderde mobiliteit tot gevolg. Vaak voorkomende blessures zijn een gescheurde meniscus, een scheur in de voorste kruisband, een ontwrichte knieschijf of een scheur in de gewrichtsband. Knieblessures kunnen meestal niet met medicatie verholpen worden. Meestal moet herstel afgewacht worden, en raadt een kinesist aangepaste oefeningen aan. In het ergste geval is een operatie nodig.

Overbelasting

Wanneer je kniepijn hebt, kan de oorzaak ook afkomstig zijn van andere gewrichten, zoals de heup. Wanneer je heuppijn hebt, probeer je je heup namelijk zo veel mogelijk te ontlasten, waardoor je je knie en andere lichaamsdelen net meer belast, en overbelasting kan optreden.

Ziekte van Osgood-Schlatter

Wanneer jonge kinderen last hebben van kniepijn en dit niet onmiddellijk te wijten is aan een blessure, dan kan de ziekte van Osgood-Schlatter de oorzaak zijn. Dit is een ontstekingsletsel dat vooral voorkomt bij adolescenten die nog volop aan het groeien zijn en die intensieve sporten zoals voetbal, atletiek of basketbal beoefenen.

Bij de ziekte van Osgood-Schlatter groeit de tuberositas tibiae te snel. Dit is een beenderige uitstulping onder de knie die gevormd wordt uit kraakbeen en rond de leeftijd van 14 à 16 jaar wordt omgezet in echt bot. Wanneer deze uitstulping te snel groeit, is er een te grote trekkracht op het kraakbeen, waardoor letsels ontstaan. Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal tegen het einde van de puberteit.

Artrose

Artrose komt dan weer vaker voor bij oudere mensen. Deze aandoening wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. De naam spreekt voor zich: bij artrose verslijt het kraakbeen van onze gewrichten, totdat het uiteindelijk helemaal verdwijnt. Hierdoor krijgen onze gewrichten meer schokken te verwerken, en gaan onze botten uiteindelijk over elkaar schuren, wat voor pijn zorgt.

Ontstekingen

Kniepijn kan ook te wijten zijn aan een ontsteking van het kniegewricht. Hierbij raakt het gewrichtsvlies geïrriteerd en wordt in ons gewricht vocht opgestapeld, waardoor ons kraakbeen en zelfs onze botten beschadigd kunnen raken. Een gewrichtsontsteking kan allerlei verschillende oorzaken hebben, van een sportblessure tot een bacterie en stress.  

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…