Bieden dubbele mondmaskers de beste bescherming?
Terwijl Oostenrijk deze week de medische FFP2-maskers verplichtte in het openbare leven, maakt in de VS een andere beschermingstechniek tegen het coronavirus opgang: niet...
Inhoud
Knieproblemen kunnen erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Het kan zijn dat de knie pijnlijk is, in een verkeerde stand staat, kraakt of niet (goed) wil bewegen. Vaak is het dan verstandig om de knie zo min mogelijk te belasten. Er is sprake van een niet-traumatische knieklacht als deze niet het gevolg is van een kracht op de knie, zoals een val of een verkeerde beweging. Wanneer er pijn optreedt aan de voorkant van de knie, rond de knieschijf (patella) wordt er in de medische wereld ook wel gesproken over Patellofemorale pijn. Hoe kunnen deze klachten ontstaan en wat kun je ertegen doen?
Er kunnen zich verschillende symptomen voordoen. De knie kan opgezet zijn en de pijn kan onder andere gevoeld worden aan de voorkant van de knie, rond of achter de knieschijf. Soms is het lastig te zeggen waar de pijn precies zit of waar deze vandaan komt. Bij het doen van bepaalde activiteiten wordt de pijn erger of misschien juist wanneer je een langere tijd stil hebt gezeten. Het kan zijn dat je een schrapend of krakend gevoel en/of geluid hoort bij het bewegen van de knie.
De oorzaken van niet-traumatische knieklachten lopen ontzettend uiteen. Daarom kan er niet precies gezegd worden wat de oorzaak van jouw klacht is. Hierbij is het goed om je klachten aan de huisarts voor te leggen, zodat de knie op een passende manier behandeld kan worden. Het kan zijn dat de klachten vanzelf weer overgaan. We geven een aantal voorbeelden van problemen en aandoeningen die in de knie kunnen voorkomen:
Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de oorzaak. Ga daarom naar de huisarts voor meer informatie en een passende behandeling. Je kunt het volgende doen om als je knieklachten hebt:
Bij langdurige klachten is specifieke behandeling gewenst. Hierbij wordt meestal gekeken naar de onderliggende oorzaken van het probleem of de aandoening. In dit geval kan fysiotherapie goed helpen. Door het doen van oefeningen kunnen de spieren rondom de knie versterkt worden.
De fysiotherapeut zal de behandeling specifiek op jouw klachten afstemmen. Soms kan het tapen van de knieschijf verbetering bieden. Hierbij wordt speciale type over de knieschijf geplakt, om op deze manier de beweging van de knieschijf te veranderen. Een operatie wordt alleen uitgevoerd bij ernstige situaties. In sommige gevallen kan het zijn dat de huisarts je doorverwijst naar een (orthopedisch) chirurg.
Terwijl Oostenrijk deze week de medische FFP2-maskers verplichtte in het openbare leven, maakt in de VS een andere beschermingstechniek tegen het coronavirus opgang: niet...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon