Knieproblemen kunnen erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Het kan zijn dat de knie pijnlijk is, in een verkeerde stand staat, kraakt of niet (goed) wil bewegen. Vaak is het dan verstandig om de knie zo min mogelijk te belasten. Er is sprake van een niet-traumatische knieklacht als deze niet het gevolg is van een kracht op de knie, zoals een val of een verkeerde beweging. Wanneer er pijn optreedt aan de voorkant van de knie, rond de knieschijf (patella) wordt er in de medische wereld ook wel gesproken over Patellofemorale pijn. Hoe kunnen deze klachten ontstaan en wat kun je ertegen doen?
Symptomen
Er kunnen zich verschillende symptomen voordoen. De knie kan opgezet zijn en de pijn kan onder andere gevoeld worden aan de voorkant van de knie, rond of achter de knieschijf. Soms is het lastig te zeggen waar de pijn precies zit of waar deze vandaan komt. Bij het doen van bepaalde activiteiten wordt de pijn erger of misschien juist wanneer je een langere tijd stil hebt gezeten. Het kan zijn dat je een schrapend of krakend gevoel en/of geluid hoort bij het bewegen van de knie.
Verschillende oorzaken
De oorzaken van niet-traumatische knieklachten lopen ontzettend uiteen. Daarom kan er niet precies gezegd worden wat de oorzaak van jouw klacht is. Hierbij is het goed om je klachten aan de huisarts voor te leggen, zodat de knie op een passende manier behandeld kan worden. Het kan zijn dat de klachten vanzelf weer overgaan. We geven een aantal voorbeelden van problemen en aandoeningen die in de knie kunnen voorkomen:
- Overbelasting: het teveel gebruiken van de knie, bijvoorbeeld bij bepaalde sporten. Hierbij is het belangrijk om een aantal weken rust te houden en de knie niet meer te belasten.
- Blessure aan de knie: bijvoorbeeld terugkerende blessures door het beoefenen van een bepaalde sport of bij zwakke kruisbanden.
- Problemen met de positie van de knie: dit kan te maken hebben met hoe de knie zich heeft ontwikkeld. Er kan bijvoorbeeld een gebrek aan evenwicht in de spieren rondom de knie zijn.
- Voetproblemen: een voorbeeld hiervan zijn platvoeten, hierbij staan de voeten iets naar binnen, waardoor (onbewust) met de knie gecompenseerd wordt.
- Verminderde spierkracht: hierdoor kunnen de beenspieren de spanning op de knieën niet goed opvangen.
- Slijmbeursontsteking van de knie (bursitis prepatellaris): bij deze aandoening is een er ontsteking ontstaan tussen de knieschijf en de huid, doordat de knie te veel is belast is. Bijvoorbeeld door overmatig sporten of te lang op de knieën zitten. Het is vrij onschuldig en gaat in de meeste gevallen vanzelf weer.
- Artrose: ook wel slijtage genoemd. Bij artrose is het kraakbaan in het gewricht aangetast en kan zelfs helemaal weg zijn. De klachten zijn meestal erger na een rustperiode en verminderd na wat beweging. Gon artrose is specifieke artrose van de knie en komt meestal voor op wat latere leeftijd. Soms kan de knie ook kraken. Er kan een ontstekingsremmer of pijnstiller voorgeschreven worden.
- Bakerse cyste: een goedaardige zwelling die te voelen is in de knieholte en kan ontstaan door problemen met het kniegewricht. Komt meestal voor in combinatie met artrose in de knie.
- Jicht: een ontsteking van één gewricht. De knie wordt dik, warm en rood. De aandoening ontstaat waarschijnlijk door een verhoogde concentratie van een urinezuur in het bloed. Als jicht in de familie voorkomt, is de kans dat jij het ook krijgt groter.
Wat te doen aan een zere knie?
Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de oorzaak. Ga daarom naar de huisarts voor meer informatie en een passende behandeling. Je kunt het volgende doen om als je knieklachten hebt:
- Blijf rustig in beweging. Helemaal stoppen met bewegen kan er juist voor zorgen dat het gewricht en de spieren stijf worden.
- Oefeningen doen in een warm bad om de spieren soepel en in conditie te houden.
- Forceer niets en vermijd het intensief gebruiken van de knie, vooral als de knie vast zit. Te veel pijn werkt averechts, doe daarom geen activiteiten die de pijn erger maken.
- Gebruik van bepaalde pijnstillers, zoals paracetamol of Ibuprofen (werkt ontstekingsremmend).
- Soms kunnen geschikte schoenen je ook van klachten afhelpen, zoals steunzolen of speciale hardloopschoenen. Deze ondersteunen je voeten beter.
Behandeling
Bij langdurige klachten is specifieke behandeling gewenst. Hierbij wordt meestal gekeken naar de onderliggende oorzaken van het probleem of de aandoening. In dit geval kan fysiotherapie goed helpen. Door het doen van oefeningen kunnen de spieren rondom de knie versterkt worden.
De fysiotherapeut zal de behandeling specifiek op jouw klachten afstemmen. Soms kan het tapen van de knieschijf verbetering bieden. Hierbij wordt speciale type over de knieschijf geplakt, om op deze manier de beweging van de knieschijf te veranderen. Een operatie wordt alleen uitgevoerd bij ernstige situaties. In sommige gevallen kan het zijn dat de huisarts je doorverwijst naar een (orthopedisch) chirurg.