Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kunnen huisdieren besmet raken met het coronavirus en kunnen zij dat overdragen?

Anaïs Foriers
4 min read

Alle social distancing ten spijt, je hond of kat veegt daar los zijn of haar poten aan. Maar kunnen onze huisdieren eigenlijk besmet raken met het coronavirus en kunnen ze het overdragen op ons? We kunnen je meteen geruststellen: je huisdier loopt geen risico.

Er is nog geen wetenschappelijke zekerheid in verband met huisdieren en corona. Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat het virus ook dieren ziek kan maken. De kans is bovendien zeer klein dat zij het op ons kunnen overdragen.

In Hongkong testte een hond eerder wel positief op het virus, maar later bleek dat de test niet helemaal betrouwbaar was. In de neus van de hond werden deeltjes van het coronavirus gevonden, maar waarschijnlijk had de hond die opgelopen door intensief contact met zijn zieke eigenaar. Het diertje zelf bleek niet besmet.

Canine Coronavirus

“Bij honden en katten gaan al jaren bepaalde coronavirussen rond, maar dat gaat om virussen eigen aan de diersoort,” laat Marc Vangheluwe van de Vereniging van Dierenartsen voor Huisdieren weten aan Gazet van Antwerpen. Van bepaalde coronavirussen kunnen dieren dus ook infecties aan de longen en luchtwegen krijgen, maar dat is niet hetzelfde virus als het humane COVID-19. Het Canine Coronavirus wordt meestal veroorzaakt doordat een hond met besmette uitwerpselen in aanraking komt.

Heeft je huisdieren symptomen zoals hoesten, niezen of benauwd ademhalen, neem dan contact op met je dierenarts. De kans is enorm klein dat het om het coronavirus gaat, maar je huisdier kan wel een andere virale of bacteriële infectie opgelopen hebben. Hondenhoest heeft bijvoorbeeld gelijkaardige symptomen, maar is compleet onschadelijk voor de mens.

Moet je huisdier met jou mee in quarantaine?

Ben je zelf geïnfecteerd en vertrouw je het toch niet helemaal? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen en houd in de mate van het mogelijke afstand van je huisdier. Houd het dier vervolgens ook zo veel mogelijk binnen zodat het het virus zeker niet kan overdragen naar andere mensen. Daarnaast is het altijd verstandig om je handen goed te wassen, ook na contact met je huisdieren.

Langsgaan bij de dierenarts

Dierenartsen blijven tijdens deze lockdown geopend, maar je mag niet naar het spreekuur komen. Het is niet de bedoeling dat je in de wachtzaal gaat zitten. Bel om een afspraak te maken en ga langs op het afgesproken uur, niet vroeger. Dierenartsen behandelen momenteel ook enkel dringende gevallen. Routinebehandelingen zoals vaccins of sterilisaties worden uitgesteld tot de crisis afgewend is.

Voor het ophalen van aangepaste voeding of geneesmiddelen kan je een afspraak maken met je dierenarts. Daarnaast blijven ook winkels die dierenvoeding verkopen gewoon open, net zoals de supermarkten.

Honden en katten moeten dus ook niet in lockdown. Je kat mag nog steeds vrij rondlopen en je mag ook nog altijd je hond uitlaten. Net zoals altijd is hygiëne belangrijk. Blijf dus regelmatig je handen wassen, zeker na het opruimen van hondenpoep of het uitkuisen van de kattenbak. Verder hoef je je geen zorgen te maken dat je huisdier het heersende coronavirus oploopt, maar houd toch een zekere afstand als je besmet bent.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…