Pijn in je onderrug kan vele oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is lumbale spondylolisthesis. In begrijpelijke taal: een verschuiving van twee wervels ten opzichte van elkaar in voorachterwaartse richting.
Lumbale spondylolisthesis kort uitgelegd
Bij lumbale spondylolisthesis zijn twee wervels onderin de rug verschoven ten opzichte van elkaar. De wervel kan hierbij naar voren zijn geschoven of juist naar achteren. Als de bovenste van twee wervels ten opzichte van de onderste wervel naar achteren is verschoven wordt dit retrolisthesis genoemd. Is de bovenste van de twee wervels juist naar voren verschoven ten opzichte van de onderste wervel? Dan spreken we van anterolisthesis.
Lage rugpijn door lumbale spondylolisthesis
Een verschuiving van de ruggenwervels kan rugpijn veroorzaken, met name pijn in de onderrug. Aangezien pijn in de onderrug uiteraard meerdere oorzaken kan hebben, is onderzoek nodig om vast te stellen of er inderdaad sprake is van een verschuiving van de wervels.
Doe mee aan deze studie over lage rugpijn >>
Andere symptomen van lumbale spondylolisthesis
Naast (lage) rugpijn, kan lumbale spondylolisthesis ook voor pijn in de benen zorgen. Het gaat dan om uitstralingspijn. De verschoven wervel zorgt dan voor druk op een zenuwwortel. Dit kan tevens voor gevoelloosheid in de benen zorgen. Pijn en gevoelloosheid kunnen zowel in één als in beide benen ervaren worden.
Er zijn echter ook veel gevallen waarbij de verschuiving geen klachten veroorzaakt. De verschuiving wordt dan vaak niet opgemerkt. Dit is geen probleem. Een verschuiving die geen klachten veroorzaakt wordt doorgaans niet behandeld.
Diagnose lumbale spondylolisthesis
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de klachten die een verschuiving van de ruggenwervels veroorzaakt erg algemeen. Onderzoek is daarom nodig om de diagnose lumbale spondylolisthesis te kunnen stellen. Er wordt hierbij gekozen voor een of meerdere van de volgende onderzoeken:
- Radiografie
- CT-scan
- MRI-scan
- Elektromyografie (EMG)
Behandeling van verschoven ruggenwervels
Zodra de diagnose is gesteld, kan gekeken worden naar mogelijke behandelingen. De juiste behandeling is afhankelijk van de gradatie van de verschuiving en wordt altijd in overleg met een arts vastgesteld. Er wordt enkel voor een behandeling gekozen als de verschuiving klachten veroorzaakt.
Mogelijke behandelingen zijn:
- Rust
- Pijnstilling
- Lokale verdoving in geval van uitstralingspijn naar de benen.
- Kinesitherapie in de vorm van stabilisatietraining. Dit is gericht op het tegengaan van pijnklachten door een verschuiving bij jongeren en volwassenen.
- Een rugoperatie genaamd lumbale fusie. Tijdens deze operatie worden de wervels vastgezet door ze aan elkaar vast te maken met schroeven en staven. Het is de bedoeling dat de wervels nadien aan elkaar groeien.