Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mogelijke behandelingen van lumbale spondylolisthesis

Olivier
3 min read

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over lumbale spondylolisthesis en de mogelijke behandelingen van deze aandoening. Lumbale spondylolisthesis is de medische term voor een verschuiving van de ruggenwervels in het onderste deel van de wervelkolom. Het gaat hierbij om een verschuiving naar voren of achteren ten opzichte van de onderliggende wervel.

Verschillende soorten spondylolisthesis

Er zijn twee soorten spondylolisthesis, afhankelijk van de richting waarin de wervel verplaatst is ten opzichte van de wervel eronder.

  • Anterolisthesis: de bovenliggende wervel is naar voren verplaatst richting de buik
  • Retrolisthesis: de bovenliggende wervel is naar achteren verplaatst richting de rug

Doe mee aan een studie over lage rugpijn >>

Vijf verschillende gradaties

Naast het onderscheid tussen een verschuiving naar voren of naar achteren, wordt lumbale spondylolisthesis ook ingedeeld in verschillende gradaties. Deze gradaties zijn afhankelijk van de mate waarin de wervel verschoven is.

  • Spondylolisthesis graad 1: een verschuiving tot 25%
  • Spondylolisthesis graad 2: een verschuiving van 26% tot 50%
  • Spondylolisthesis graad 3: een verschuiving van 51% tot 75%
  • Spondylolisthesis graad 4: een verschuiving van 76% tot 100%
  • Spondylolisthesis graad 5: een verschuiving van meer dan 100%

Hoe wordt spondylolisthesis behandeld?

De behandeling van spondylolisthesis is afhankelijk van de gradatie en van de klachten die de verschuiving veroorzaakt. In sommige gevallen treden er namelijk geen klachten op. Dan wordt er meestal voor gekozen om de aandoening niet te behandelen.

De verschuiving kan echter ook voor pijnklachten zorgen, zowel in de rug als in de benen. Rugpijn kan behandeld worden door middel van rust en pijnstillende medicatie.

Indien men last heeft van pijn in een of beide benen, gaat het om uitstralingspijn. Deze kan indien nodig behandeld worden met een plaatselijke verdoving door middel van een injectie.

Als de hierboven genoemde behandelingen niet voldoende zijn om de klachten te verhelpen, kan er gekozen worden voor een operatie. Deze operatie wordt lumbale fusie genoemd.

Lumbale fusie: het vastzetten van de wervels

Bij ernstige of aanhoudende klachten door de verschuiving van de wervel, kan een operatie het probleem verhelpen. Tijdens deze operatie worden de wervels vastgezet. Hier is de naam fusie van afgeleid.

Om de wervels aan elkaar vast te maken, wordt gebruik gemaakt van schroeven en staven. Zo krijgen de wervels de kans om weer aan elkaar te groeien. Daarnaast kunnen er ook één of twee steunstukjes, genaamd kooitjes, geplaatst worden. Deze ondersteunen de wervelkolom en helpen om deze te stabiliseren. In en rond deze kooitjes wordt bot(vervangend) materiaal geplaatst. Dit bevordert het aan elkaar groeien van de wervels.

Doe mee aan deze studie over lage rugpijn >>

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…