Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke symptomen gaan gepaard met een lumbale spondylolisthesis (verschuiving van de lendenwervels)?

Olivier
3 min read

Wil jij weten aan welke symptomen je een lumbale spondylolisthesis, oftewel een verschuiving van de lendenwervels, kan herkennen? Je leest het in dit artikel. We geven je uitleg over wat een verschuiving van de wervels precies inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe de diagnose van deze aandoening wordt gesteld.

Wat is een verschuiving van de lendenwervels?

Een verschuiving van de lendenwervels in voorachterwaartse richting wordt lumbale spondylolisthesis genoemd. De wervel is dan naar voren of achteren verschoven ten opzichte van de wervel eronder.

Lumbale spondylolisthesis is een aandoening aan het onderste deel van je rug. Lumbale verwijst namelijk naar lenden. Je lendenwervels bevinden zich in het onderste deel van de wervelkolom.

Anterolisthesis of retrolisthesis?

Er wordt bij een verschuiving van de lendenwervels onderscheid gemaakt tussen een verschuiving naar voren en een verschuiving naar achteren. Indien er sprake is van anterolisthesis, is de bovenliggende wervel naar voren verschoven ten opzichte van de wervel die eronder zit. Bij retrolisthesis is de bovenliggende wervel juist naar achteren verschoven ten opzichte van de wervel die eronder zit.

Welke symptomen gaan gepaard met lumbale spondylolisthesis?

Een verschuiving van de ruggenwervels is niet altijd makkelijk te herkennen. Soms zorgt de verschuiving namelijk niet voor klachten, waardoor je er lange tijd niets van kan merken. Dit is niet erg. Als er geen klachten zijn, wordt de verschuiving doorgaans niet behandeld.

In andere gevallen zorgt lumbale spondylolisthesis wel voor duidelijke klachten. Bijvoorbeeld:

  • Pijn in de (onder)rug
  • Uitstralingspijn in de benen
  • Gevoelloosheid in de benen

Pijn en gevoelloosheid in de benen kan zowel in beide benen, als enkel in een van de benen voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door druk op een zenuwwortel als gevolg van de verschuiving.

Hoe wordt lumbale spondylolisthesis gediagnostiseerd?

Lumbale spondylolisthesis is uiteraard niet alleen aan de symptomen te herkennen. Rug- of beenpijn kan immers vele oorzaken hebben. Om de diagnose te kunnen stellen, moet er daarom onderzoek worden uitgevoerd. Soms is een onderzoek voldoende, soms zijn meerdere onderzoeken nodig om zeker te zijn van de diagnose.

De onderzoeksmethodes die gebruikt worden om een verschuiving van de wervels te herkennen zijn:

  • Röntgenfoto’s: door middel van RX-stralen of röntgenstralen worden beelden gemaakt van de wervelkolom.
  • CT-scan: ook bij een CT-scan wordt er gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze techniek is echter geavanceerder, waardoor er gedetailleerde driedimensionale beelden kunnen worden gemaakt.
  • MR-scan: met behulp van een magneetveld en radiogolven worden beelden gemaakt van doorsneden van het lichaam.
  • Elektromyografie (EMG): een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van spieren en zenuwbanen wordt gemeten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…