De uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’ duikt de laatste jaren overal op. Belgen zitten gemiddeld 57% van de dag op hun achterwerk (slapen niet bijgeteld). Dat is niet enkel slecht voor je rug, het verhoogt ook de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en kanker.
Zitten vergelijken met roken is niet helemaal correct. Rokers hebben namelijk 180% meer kans om vroeger te sterven dan niet-rokers. We hebben over langdurig zitten geen concrete cijfers daarover. Wel is geweten dat wie langer dan acht uur per dag zit, een grotere kans loopt op hart- en vaatziekten. Door lang stil te zitten aan één stuk gaat je lichaam in een soort slaapmodus. Je bloed gaat minder snel stromen waardoor je minder vet verbrandt en je suikerspiegel stijgt. Ook een hogere bloeddruk en een te hoge cholesterol kunnen de gevolgen zijn van langdurig zitten.
Gezamenlijk bewegen
Al in de vorige eeuw werd duidelijk dat langdurig zitten niet gezond kon zijn. Tijdens een onderzoek in de jaren ’50 werd de gezondheid van een aantal buschauffeurs vergeleken met die van de kaartjesknippers. Daaruit bleek dat de zittende buschauffeurs meer kans hadden op hart- en vaatziekten dan hun collega’s. Men ging er toen vanuit dat veel bewegen je een betere gezondheid oplevert. In de jaren ’80 gingen (huis)vrouwen voor de eerste keer gezamenlijk bewegen dankzij de (voor toen) moderne aerobicvideo’s van Jane Fonda. Door grondiger onderzoek in de decennia nadien weten we nu dat veel bewegen gezond is, maar ook dat langdurig zitten schadelijk is voor je gezondheid.
Ons lichaam is niet gemaakt om uren aan een stuk te zitten. Onze voorouders in de prehistorie waren constant in beweging. Ze gingen jagen, zochten naar eten of verhuisden hun hele hebben en houden naar gunstigere gebieden. Tegenwoordig brengen we onze werkdag achter een bureau door, verplaatsen we ons al zittend met de auto of trein om daarna languit in de zetel te ploffen. Gemiddeld zitten we zo’n 8,3 uur per dag (slapen niet meegerekend). Bij werknemers met een zittend beroep (bijna de helft van alle Belgen) loopt dat al gemakkelijk op tot 9 uur per dag.
10.000 stappen
Er is in de 21e eeuw al druk gezocht naar oplossing om een zittende werkdag tegen te gaan. Een walkdesk waar je tegelijk aan wandelt en werkt, een zitbal ter vervanging van de bureaustoel of stretch breaks op het werk lijken in theorie mooie initiatieven maar zijn dat in praktijk niet altijd. Volgens experten is het bevorderlijker om ieder half uur eens recht te staan en ook tijdens je vrije tijd minder te zitten. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven zou je minstens 150 minuten per week ‘matig intensief’ moeten bewegen. Dat kan gaan van stevig wandelen of fietsen tot zwemmen en zelfs in de tuin werken. Hoe meer je beweegt, hoe beter natuurlijk. Je kan je bewegingen ook in stappen tellen en dan is 10.000 per dag ideaal. Dus sta maar recht en begin te wandelen als je dit artikel al zittend aan het lezen was!
We hebben het in onze nieuwe podcastaflevering ‘Moet je sporten om gezond te zijn?’ over voldoende bewegen en het belang ervan. Benieuwd? Beluister de volledige aflevering hieronder.