Coronacijfers: Aantal ziekenhuisopnames daalt licht
Het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt licht. Ook de dalende trend van het aantal coronabesmettingen zet zich voort, al wordt er ook gevoelig...
Inhoud
Je ziet het steeds meer, mensen die de handen ontsmetten of wassen na elk contact, maar is dit wel nodig? Bacteriën zorgen wel degelijk voor ziektes en hygiënisch leven helpt ook zeker om het contact met bacteriën te vermijden. Maar is er ook zoiets als TE hygiënisch leven? Jazeker!
Voornamelijk voor kinderen is het van enorm belang om in contact te komen met ziektekiemen zoals virussen en bacteriën. Kinderen bouwen een afweersysteem op door zich te verdedigen voor bacteriën en virussen. Als een kind nooit in contact komt met bacteriën, zal deze direct ziek worden bij het eerste contact. Als een baby geboren wordt, is het lichaampje vanbinnen en vanbuiten volslagen steriel. Maar al in de eerste uren komt het in contact met bacteriën. Het zijn bacteriën waar wij al resistant tegen zijn. Ze wonen op onze huid, onder onze nagels, in onze mond enz. Ze maken ons niet ziek, maar het voortdurende contact zorgt wel dat we vanaf onze eerste levensuren onze weerstand kunnen trainen.
De zogenaamde ‘hygiënehypothese’ schrijft voor dat kraakproper leven kan leiden tot slechter bestand zijn tegen ziektes en verklaart waarom allergieën en astma in recente decennia explodeerden. Kinderen die in té nette omstandigheden opgroeien zouden een hoger risico lopen op overgevoeligheid aan zaken als pollen en huidschilfers van honden. Uit diverse studies is ook gebleken dat kinderen die opgroeien op boerderijen veel minder kans liepen op astma of allerlei andere allergieën.
Hygiëne blijft natuurlijk wél zeer belangrijk. Bijvoorbeeld bij het bereiden van voedsel, het eten van bedorven voedsel kan direct leiden tot misselijkheid of ziekte. Ook het eten van rauwe kip of varkensvlees is niet gezond.
Moeten we dan onze zeep en antibacteriële schoonmaakproducten weggooien? Natuurlijk niet, hygiëne is goed maar te veel hygiëne is slecht. Het is belangrijk om met hygiëne je “gezond verstand” te gebruiken. Voornamelijk voor kinderen is het belangrijk om gewoon te kunnen leven zonder allerlei hygiëne regeltjes. Kinderen worden weleens ziek, maar worden hier ook sterker van. Kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om een goed afweersysteem op te bouwen. Hierdoor zullen minder allergieën ontwikkelen en zal het kind dus ook op latere leeftijd beter bestand zijn tegen bacteriën en virussen.
Vandaag de dag zijn steeds meer mensen bang voor bacteriën en “viezigheid” terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Hygiëne is belangrijk, maar doorslaan in hygiëne kan juist het tegenovergestelde doen. Zorg dus dat je je “gezond verstand” gebruikt om de juiste keuzes te maken.
Het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt licht. Ook de dalende trend van het aantal coronabesmettingen zet zich voort, al wordt er ook gevoelig...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon