Lichaamsbeweging heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld een goede conditie, een lager risico op ziektes en meer energie. Waarschijnlijk ken je er wel een paar.
Onderzoekers hebben recent nog een voordeel van lichaamsbeweging ontdekt, dat je waarschijnlijk nog niet kende: het kan je helpen om geluiden beter te verwerken.
Horen atleten anders?
Wetenschappers hebben bekeken hoe atleten en niet-atleten geluiden verwerken. Dat hebben ze gedaan door hun hersenactiviteit te meten en vergelijken.
Wat bleek? Atleten zijn veel beter in het wegfilteren van achtergrondruis van de hersenen. En dar zorgt ervoor dat ze externe geluiden beter kunnen verwerken.
Sporten helpt je hersenen
Nina Kraus, een van de wetenschappers die aan dit onderzoek werkte, zegt: “Niemand zal ontkennen dat sport leidt tot een betere fysieke fitheid, maar we denken te weinig aan sport en de fitheid van onze hersenen. We (de wetenschappers die aan dit onderzoek werkten) zeggen dat sporten ons brein kan helpen om onze zintuigen beter te begrijpen. ”
Hoe werd dit onderzocht?
Voor dit onderzoek werden 495 atleten van een universiteit vergeleken met 493 andere studenten. De studenten werden gematcht op basis van leeftijd en geslacht.
De proefpersonen kregen elektroden op hun hoofdhuid geplakt. Die maten de activiteit in het deel van de hersenen dat geluiden verwerkt. Daarbij werd gekeken naar:
- De grootte van de reactie op de testgeluiden
- De grootte van de reactie op achtergrondruis
- De ratio van deze twee
Om wat voor ruis gaat het precies?
De achtergrondruis waar het bij het onderzoek om ging, was ruis van de hersenen zelf. Die ruis kan je vergelijken met bijvoorbeeld een ruis op de radio. Om de spreker goed te kunnen verstaan, moeten je hersenen die ruis wegfilteren.
Wat is het resultaat?
De atleten reageerden duidelijker op de testgeluiden, wat volgens de wetenschappers kwam doordat zij minder last hadden van achtergrondruis. Zij waren namelijk beter in staat om dat weg te filteren.
In praktijk betekent dit dat atleten iemand beter kunnen verstaan in een rumoerige omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een coach op een druk voetbalveld.
Nog meer voordelen
Sporten heeft dus nog meer voordelen dan we al dachten. En misschien wel nóg meer. Nina Kraus zei namelijk ook dat sporten een positief effect heeft op je zenuwstelsel en dat dat misschien weer een positief effect kan hebben op de rest van je gezondheid. Of bijvoorbeeld op het herstellen van letsel.
Leuk om te weten: ook tweetaligen horen beter
Ook mensen die twee of meerdere talen vloeiend spreken horen beter. Zij doen dat op een andere manier. Atleten verminderen de ruis, tweetaligen verhogen het geluid waar het om gaat.
Het onderzoek was te lezen in het vakblad Sports Health: A Multidisciplinary Approach.