Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Stress kan je lichaam waarschuwen in moeilijke situaties en de zogenoemde ‘gezonde stress’ mag je dan wel helpen concentreren voor die éne presentatie of dat examen, maar de nadelen van stress zijn minder aangenaam. Zo kan stress zich uiten in lichamelijke kwaaltjes of ongemakken.
Binnen in je lichaam gaat je bloeddruk omhoog, je hart gaat sneller slaan, spieren spannen zich aan, je zal sneller ademen en je spijsvertering verloopt minder vlot (vlinders-in-de-buik-gevoel). Dit komt door de aanmaak van extra adrenaline en cortisol. Verhoogde cortisolwaarden zullen je bloeddruk doen stijgen waardoor je meer energie hebt om de stressvolle situatie aan te pakken (een overblijfsel van wanneer onze voorouders moesten vluchten in gevaarsituaties).
Als de stressvolle situatie voorbij is, zal je lichaam bekomen en weer zijn rust vinden. Gebeurt dit echter niet bij jou, dan kan je chronische lichamelijke klachten krijgen als gevolg van de aanhoudende stress. Niet alleen deadlines en werk gerelateerde stress zorgen voor fysieke last, ook relatieproblemen of vast staan in de file kunnen je dagelijks stress bezorgen.
Om dagelijkse stress aan te pakken, moet er vooral mentaal wat veranderen. Ervaar je ongezonde stress door te hoge werkdruk, dan ligt daar de oorzaak EN de oplossing. Herbekijk je planning of zeg enkele afspraken af. Soms is dat de enige manier om voor jezelf de situatie – privé of op het werk – leefbaar te houden.
Naast mentaal, kan je stress ook fysiek verminderen. Genoeg ontspannen en tijd voor jezelf inlassen, is cruciaal om te vermijden dat de constante stress je leven overneemt. Kleine anti-stress oefeningen kunnen bijvoorbeeld op kantoor al een hoop druk van je schouders halen. Je lichaam losmaken en de stress letterlijk van je af schudden kan helpen door je kaken, wenkbrauwen en nek genoeg te bewegen. Bewust ademen en je nekspieren of schouders ontspannen kunnen je lichaam helpen ontspannen. Als je dit dus leest aan je bureau, denk dan eens bewust aan je houding en ontspan je schouders! Beter toch?
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon