Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lifeskill: zo voorkom je dat je ziek wordt (spoiler: je moet rauwe knoflook eten!)

Birte Govarts
5 min read

Begin jij iedere dag met snoozen en ren je vervolgens als een kip zonder kop de deur uit? Kies je nog steeds wijn uit op basis van het mooiste label? Ziet je vensterbank eruit als een plantenkerkhof? En denk je dan weleens: er moeten betere manieren zijn om dit te doen? De Amerikaanse Erin Zammett Ruddy dacht hetzelfde en ontdekte: die zijn er gelukkig ook. Voor haar nieuwe boek 155 Lifeskills sprak ze met verschillende experts en vatte ze hun adviezen samen in eenvoudig te volgen stappen. En wij mogen de komende weken tien van haar Lifeskills met jullie delen. Vandaag: voorkom dat je ziek wordt.

Het stappenplan

  1. Eet knoflook (liefst rauw – sorry, vrienden en familie – maar ook als het in gerechten is verwerkt, helpt het).
  2. Drink weerstandsverhogende thee; de allerbeste zijn gemberthee en thee van medicinale paddenstoelen (ja, echt, vraag er maar eens naar!).
  3. Zorg dat je altijd een handontsmettend middel bij de hand hebt (op je bureau, in je tas of in je auto) en let daarbij op het alcoholpercentage: alleen met een alcoholpercentage van 60 procent of meer is een middel echt desinfecterend.
  4. Gebruik voordat je naar je werk gaat een neusspray met zoutoplossing.
  5. Was je handen nadat je dingen hebt aangeraakt (liftknoppen, deurkrukken, de pen die je even hebt geleend) en zelfs nadat je alleen maar hebt gekeken naar die man die net moest niezen.
  6. Gebruik je neusspray tussen de middag nog een keer. (En was daarna opnieuw je handen.)

De deskundige

Mehmet Oz, MD is hoogleraar chirurgie aan Columbia University, een succesvol auteur en de presentator van het met een Emmy Award onderscheiden praatprogramma The Dr. Oz Show.

De toelichting

Eerst moet je ervoor zorgen dat je lichaam sterk genoeg is om zich te kunnen weren tegen de bacteriën die onvermijdelijk voorkomen in de openbare ruimte – op kantoor, in het openbaar vervoer, in de bioscoop, enzovoort – en daarna zorg je ervoor de bacteriën kwijt te raken waarmee je in aanraking bent gekomen. Knoflook is enorm goed voor je immuunsysteem – het stimuleert de productie van je ziektebesstrijdende witte bloedcellen – maar dat betekent niet per se dat je op rauwe knoflook hoeft te knagen. Voeg eens gehakte knoflook toe aan saladedressings of soepen, maak zelf knoflookboter voor op geroosterd stokbrood, verwerk het in een dipsaus en natuurlijk in de tzatziki. Probeer op deze manier minstens een paar keer per week een teen look te eten. De thee geeft je energie en helpt je lichaam giftige stoffen kwijt te raken. De zoutoplossing werkt op twee manieren: het spoelt de bacteriën uit je neus voordat ze je kunnen infecteren, en het voorkomt dat je neus uitdroogt (een droge neus maakt je een makkelijker prooi voor ziektes). Was je handen zo vaak als nodig is. En dat is voortdurend – als er één ding is dat we geleerd hebben van de coronapandemie, dan is het dat we allemaal ons gezicht veel vaker aanraken dan we dachten. Een handontsmettend middel is goed als dat het enige is wat er is, maar tegen sommige bacteriën, zoals het norovirus, is het niet effectief genoeg, en daarom is het zo belangrijk om je handen te wassen. En je weet het: 20 seconden!
Pro-tip: heb je het gevoel dat je ziek gaat worden? Zo weet je of het een verkoudheid is of een griep: bij een verkoudheid dienen de symptomen zich in de loop van enkele dagen geleidelijk aan, en het zit in je hoofd (verstopte neus, niezen, zere keel). Bij een griep daarentegen ben je van het ene op het andere moment ziek en voel je dat over je hele lichaam (spierpijn, koorts, last van je maag). Heb jij dat ook, dat je nu de neiging hebt om acuut je handen te gaan wassen?

Bonus

Wanneer je gebruikmaakt van openbare toiletten, kies je dan toevallig meestal niet het hokje dat het dichtst bij de ingang zit, maar eentje wat verderop? De meeste mensen doen dat. Deskundigen denken dat dat is omdat mensen hechten aan een beetje meer privacy. Maar omdat de wc direct naast de ingang daarom het minst wordt gebruikt, bevinden zich hier ook de minste bacteriën. Wie had dat gedacht? Dus in plaats van die eerste wc voorbij te lopen, moet je juist daar naar binnen gaan om de kans op besmetting te verkleinen.

This image has an empty alt attribute; its file name is 155lifeskills-1614541048.jpg

Meer lezen?
155 Lifeskills van Erin Zammett Ruddy (Volt, € 18,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…