Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mentale gezondheid: deze boeken en podcasts moét je gelezen en gehoord hebben!

Nona Heremans
10 min read

Je kan je gsm niet nemen, de televisie opzetten of de krant openslaan of je komt de woorden ‘mentale gezondheid’ tegen. De laatste jaren ging het sowieso al slecht met het mentale welzijn van veel landgenoten, maar door de huidige situatie wordt het voor iedereen extra moeilijk. Om je wegwijs te maken in alle informatie die over mentale gezondheid te vinden is, maakten wij een lijstje met boeken en podcast die je zeker kunnen helpen.

Boeken

Moet just niks van Ilse Nackaerts

Standaard Uitgeverij, €22,50

Hebben we niet allemaal eens het gevoel dat het leven aan ons voorbij gaat zonder dat we er echt bij stilstaan? Moet just niks is een gids die je helpt om terug je eigen leven te leiden. Met meer dan tweehonderd tips leer je opnieuw keuzes te maken die voor jou belangrijk zijn. Thema’s als huishouden, financiën, werk, gezondheid, seksualiteit en sociaal leven komen uitgebreid aan bod. Het doel van het boek? Vol zelfvertrouwen en met veel vrijheid je dag doorkomen.

De groep van Christie Tate

AW Bruna, €21,99

In De groep neemt Christie Tate je mee in haar eigen levensverhaal. Nadat ze succesvol haar rechtenstudies beëindigde en haar eetstoornis eindelijk overwon, was ze nog steeds niet gelukkig. Dr. Rosen, die ze toevallig ontmoette, beloofde haar leven beter te maken met groepstherapie. Het enige wat Christie moest doen, was opdagen én eerlijk zijn. Je leest in het boek hoe pijnlijk, emotioneel en ook hilarisch groepstherapie kan zijn.

155 lifeskills van Erin Zammett Rudy

Volt, €18,99

155 lifeskills is hét boek voor alle chaotische vrouwen die wel wat praktische hulp kunnen gebruiken (*steekt hand in de lucht). Erin, journaliste bij verschillende Amerikaanse lifestylemagazines, beoordeelde nog steeds wijnen op basis van hun etiket en lag uren te snoezen om nadien halsoverkop de deur uit te rennen. Ze besloot dat het anders kon én moest. Voor 155 lifeskills sprak ze met verschillende experten en vatte ze hun adviezen samen in handige tips en tricks. Met dit boek breng je terug rust in je leven én in je hoofd.

Van stress naar veerkracht van Séverine Van De Voorde

Borgerhoff & Lamberigts, €22,99

Séverine Van De Voorde is dokter in de psychologie, stress en burn-outcoach, HSP- professional en loopbaanbegeleider. Met dit boek leert ze je hoe stress ook positief kan zijn en hoe je je energieverlies kan beperken. Aan de hand van zeven sleutels en gemakkelijke tips helpt ze je je veerkracht opnieuw te versterken en je weg te vinden in de ‘mentale jungle’.

Licht leven van Nanne van der Leer

Standaard Uitgeverij, €20,99

Licht leven is het eerste boek van schrijfster Nanne van der Leer. Van der Leer is de oprichtster en het gezicht achter de gedichten van Lief Leven. Toen ze in 2015 crashte tijdens haar reis naar Bali, besloot ze om haar leven anders te leiden eens terug in Nederland. Vijf jaar later schreef ze een boek over hoe ze dat precies aanpakte. Met de zeven wijze lessen die ze meegeeft, gooi jij je leven zelf helemaal om.

Podcasts

On-Gezouten

Je hebt onze nieuwste podcastaflevering misschien al voorbij zien komen. In de tiende aflevering van On-Gezouten hebben we het uitgebreid over mentale gezondheid. Onze moderator Vincenzo De Jonghe zit rond de tafel met klinisch psycholoog en seksuoloog Annelies Van Den Haute, huisarts Teun Fransen, die het eerste aanspreekpunt is van mensen met klachten, en ervaringsdeskundigen Bram De Brabander en Mirthe Poel. Die laatste twee vertellen met welke problemen zij al te maken kregen en hoe ze trachten daarmee om te gaan in een snel veranderende wereld als deze.

Beluister hier alle aflevering.

Weg

Weg is de podcastreeks van Sofie Verschueren. Je kan haar nog herkennen aan haar radiostem, die tot 2018 te horen was op Nostalgie. Toen Sofie na haar ontslag te horen kreeg dat ze leed aan het syndroom van Asherman én plots afscheid moest nemen van haar broer, werd verlies een heel actueel thema in haar leven. In Weg praat Sofie iedere aflevering met één gast over een onderwerp dat met verlies en afscheid te maken heeft. Van euthanasie tot jongdementie en zelfdoding. Echt vrolijk word je er niet van, maar rouwen blijft een thema waar nog steeds te weinig aandacht aan wordt besteed, terwijl het toch enorm belangrijk is. Een wondermooie podcast, met muziek van Udo.

Beluister hier alle afleveringen.

Belachelijk eerlijk

Minder bekend maar daarom niet minder interessant is de podcast Belachelijk Eerlijk. Daarin leggen Charlotte (42) en Gwen (41) hun eigen angsten, bezorgdheden en levensverhalen op tafel om zo verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken. De thema’s die ze aanhalen zijn uiteenlopend, maar steeds relevant: van toxische vriendschappen tot schaamte en ons lichaamsbeeld.

Beluister hier alle afleveringen.

Scheiden doet leiden

Maja Vande Velde is 36 jaar en moeder van twee zonen. Toen ze drie jaar geleden de moeilijkste beslissing van haar leven nam en uit haar huwelijk stapte, ontdekte ze hoeveel taboe er nog steeds rond scheiden hangt. Een echtscheiding is geen leuke periode en vaak is het vooral mentaal heel zwaar. Maar Maja wil aantonen dat scheiden er ook voor zorgt dat je een nieuw leven kan gaan leiden. Iedere aflevering gaat ze in gesprek met iemand die het over zijn of haar scheiding heeft en vertelt hoe je je leven opnieuw invult na zo’n moeilijke keuze.

Beluister hier alle afleveringen.

Unlocking us

Brené Brown is professor en doet al een aantal jaren onderzoek naar onder andere moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie. Brené schreef vijf boeken en maakt nu ook podcasts. Eén daarvan is Unlocking us. In deze populaire podcastreeks spreekt ze met bekende gasten over hoe het is om mens te zijn. Of zoals ze het zelf verwoordt: ‘The universal experiences of being human, from the bravest moments to the most brokenhearted.’ Onder andere zangeres Alicia Keys en president Joe Biden zaten al bij haar aan de tafel.

Beluister hier alle afleveringen.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…