De menopauze, of overgang, betekent het einde van de vruchtbare periode van een vrouw, de eierstokken beginnen minder hormonen aan te maken. Rond het 50ste jaar wordt de ongesteldheid onregelmatig en stopt hierna volledig. Door de veranderingen in de hormoon huishouding kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals opvliegers, hoofdpijn en stemmingswisselingen.
Soms wordt er gesproken van een menopauze bij mannen, maar bestaat dit? En zo ja, wat betekent dit voor de man?
De penopauze of andropauze
Een man heeft geen eierstokken en kan dus geen menopauze ervaren. Echter hebben sommige mannen rond dezelfde leeftijd (veertig à vijftig jaar) een aantal klachten die we tot in zekere mate kunnen vergelijken met de menopauze, al zijn de oorzaken hiervan natuurlijk niet gelijk.
Een man is na zijn vijftigste nog gewoon vruchtbaar (tenzij er een onderliggende aandoening is bijvoorbeeld die de man onvruchtbaar maakt). Echter kan het hebben van seksuele relaties moeilijker worden omdat het langer duurt een erectie te krijgen. Ook de hoeveelheid sperma tijdens een zaadlozing wordt minder en het kan langer duren om hierna een nieuwe erectie te krijgen.
Tijdens het ouder worden neemt het testosterongehalte af, dit is op zich geen probleem en een heel natuurlijk proces. Echter kunnen er klachten ontstaan, vooral bij mannen ouder dan 40. Wanneer er een hormoon tekort is, ontstaan de klachten waar we het hierboven over hadden, dit wordt vaak de penopauze genoemd.
Testosteron heeft echter niet alleen invloed op het geslachtsorgaan. Zo kunnen dus ook de volgende klachten ontstaan tijdens de andropauze:
- Minder vitaliteit
- Afname van het libido
- Minder spierkracht
- Meer buikvet
- Lusteloosheid
- Slecht slapen
- Bloedarmoede
- Osteoporose
- Depressie
- Stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
Veel van deze klachten komen ook voor bij vrouwen in de overgang, vandaar dat er vaak wordt gesproken van de menopauze voor mannen. Ook gaat het bij beiden om klachten die ontstaan door een verandering in de hoeveelheid hormonen.
Wat te doen tegen een tekort aan testosteron?
Heb je last van de hierboven genoemde klachten en denk je dat een hormoon tekort de oorzaak kan zijn? Ga dan langs je huisarts en vertel precies waar je last van hebt en wat er veranderd is aan je lichaam en je mentale staat. Als na onderzoek blijkt dat je klachten worden veroorzaakt door een tekort aan testosteron kan je huisarts je medicijnen geven. Het gaat hier om injecties, tabletten of een gel die aan te brengen is op de huid.
Wanneer je last hebt van erectie problemen zijn hier ook hulpmiddelen voor, een arts kan je hier meer informatie en tips over geven om deze goed en zonder risico te gebruiken.
Is de penopauze hetzelfde als de midlifecrisis?
Vaak worden deze twee samen genoemd, alsof ze hetzelfde zijn. Echter is dit niet waar. Een midlifecrisis kan optreden op ongeveer dezelfde leeftijd als de andopauze of penopauze, maar deze worden niet door dezelfde factoren veroorzaakt. Een midlifecrisis komt ook voor bij mannen die absoluut geen tekort aan testosteron hebben en wordt meestal veroorzaakt door stress en andere psychologische oorzaken.