Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De Mooiste Wandelroutes in Limburg

Camille
4 min read

Voor een heerlijke wandeling of fietstocht kun je uitstekend terecht in de Vlaamse Ardennen. Maar wist je dat je ook in de Voerstreek de mooiste wandelingen kunt maken? Dit gebied ligt op de grens met Duitsland en Nederland en hoort bij Vlaanderen. Het bijzondere is echter dat het een soort ‘enclave’ is. Aan alle zijden is het gebied omgeven door het Franstalige Wallonië. Het is eigenlijk een eiland in Belgisch Limburg. Qua landschap lijkt de voerstreek wel wat op het Nederlandse Limburg, het is er alleen veel rustiger. De sfeer is nog heel authentiek. De laatste jaren heeft men hier flink aan de weg getimmerd en er zijn aardig wat handige toeristische voorzieningen gecreëerd. Zo is het ‘Wandelnetwerk Voerstreek’ opgericht. Door het landschap zijn verschillende routes uitgezet met elk een thema. De drie mooiste routes willen we je niet onthouden:

Trek de heuvels in en loop de Altenbroekwandeling (10 km)

De Altenbroekwandeling lijkt met haar tien kilometer de langste van de drie, maar is ook voor de beginnende wandelaar prima te doen. Deze mooie route leidt langs het natuurgebied Altenbroek tussen ‘s-Gravenvoeren en Noorbeek. De naam ‘Altenbroek’ is afkomstig van het Kasteel Altembrouck. Tijdens de wandeling zal je dit kasteel van een afstandje kunnen bewonderen. Van oudsher behoorde het kasteel aan de heren van Dalhem en stamt uit de veertiende eeuw. In de loop der eeuwen is er veel verbouwd en uitgebreid, met een interessante mix van bouwstijlen tot gevolg. De route leidt verder door de mooie heuvels van de voerstreek, groen en schilderachtig.

De mooiste route van Vlaanderen: De Bronnenwandeling (8 km)

De Bronnenwandeling is enige tijd geleden verkozen tot de mooiste wandelroute van Vlaanderen. En helemaal terecht. Je begint je tocht in Sint-Martens-Voeren en wandelt vervolgens langs de highlights van de streek. Schitterende vergezichten, boomgaarden, romantische kapelletjes en vakwerkhuizen. Het geheel doet haast sprookjesachtig aan. Bezoek het mooie dorp Sint-Pieters-Voeren en wandel door de langste spoorwegtunnel van België. Een omschrijving is eigenlijk niet voldoende om een goed beeld te krijgen van deze wandeling. Als je Belgisch Limburg echt wil leren kennen is deze wandelroute de beste manier.

Ontdek het verleden tijdens de Kastelenwandeling (9 km)

Ben je ook verliefd op de geschiedenis van mooie oude gebouwen? Dan is de Kastelenwandeling echt iets voor jou. De route voert je namelijk langs meerdere imposante kastelen waaronder Hof de Draeck. Dit kasteel heeft een bijzondere geschiedenis en ook al kun het niet van binnen bekijken, de aanblik zelf is al onvergetelijk. Je vervolgt je wandeling door een prachtig landschap en beklimt het plateau van Teuven. Daarna wandel je richting het ‘Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de elektrische draad’. Dit monument is destijds opgericht als gedenkteken op de plaats waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een elektrische draad de scheiding tussen het neutrale Nederland en bezet België markeerde.

Deze draad stond bekend als de ‘Draad des Doods’. En dit was niet voor niets. Op deze draad stond een spanning van minstens 2000 Volt. Talloze mensen die de grens probeerden over te steken hebben door deze draad het leven gelaten. Het volgende hoogtepunt uit de route is het Kasteel van Sinnich. Vanaf de dertiende eeuw fungeerde dit kasteel als Augustinessenklooster. Dit welvarende klooster werd vooral bewoond door nonnen uit rijke adelijke families. Er was dus genoeg geld beschikbaar om het gebouw niet alleen goed te onderhouden maar ook uit te breiden. Het kasteel is niet open voor publiek maar de buitenzijde is meer dan de moeite waard. Bijvoorbeeld vanwege de toren in Romaanse stijl.

Deze toren is gebouwd in het jaar 1297 en is daarmee één van de oudste bouwwerken uit heel België. De Kastelenroute is alleen al daarom een must voor de liefhebber van geschiedenis, kunst en cultuur.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…