Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuwe tool waarschuwt je ex als je een soa hebt

Bram De Brabander
2 min read

Een soa hebben is geen pretje. Je ex-partner(s) hiervan op de hoogte brengen is ook niet de meest plezante opdracht, bijvoorbeeld omdat je geen contact meer wil. Toch moeten ook die ex-partners zich laten testen. Daarom schiet het federale Kennis­centrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de huisartsen te hulp met een handleiding.

Chlamydia

Het KCE verwijst naar een ­modelbrief van ­Domus Medica die de huisartsen naar ex-partners van hun besmette ­patiënten kunnen sturen: ­‘Iemand met wie je seksueel contact hebt gehad, heeft een seksueel overdraagbare aandoening ­opgelopen. Mogelijk ben jij ook besmet. Laat je daarom ­testen.’

De brief krijgt de stempel van de arts, maar de patiënt zelf kan anoniem blijven. Op de website partneralert, mee ontwikkeld door Sensoa, kan de arts of zorgverlener een code aanvragen waarmee de patiënt, eveneens anoniem, zijn of haar ex-partners kan verwittigen en uitnodigen om zich te laten testen. Voor de huisartsen zelf is er een digitale tool waarop ze info krijgen over het opsporen, behandelen en opvolgen van chlamydia, gonorroe en syfilis. Dat zijn de sterkste stijgers onder de seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook hiv en hepatitis A, B en C ­komen aan bod.

De tool werd ontwikkeld met mensen op het terrein en is ­bedoeld voor zorg- en hulpverleners van de eerste lijn (vooral huisartsen) om te gebruiken tijdens de consultatie. Daarnaast wordt vermeld wanneer er een meldingsplicht is aan officiële instanties, en hoe dit per regio moet gebeuren. De tool ­bevat ook talrijke links naar specifieke sites waar professionals en patiënten nuttige informatie kunnen vinden over soa’s.

De tool kan gratis worden geraadpleegd via www.soa.kce.be.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…