Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuwe vaccindoorbraak: over twee jaar kunnen we een universele griepprik hebben

Mick Van Loon
3 min read

Over twee jaar kunnen we een universeel griepvaccin hebben dat bescherming biedt tegen alle stammen van het influenza-virus. In een ‘gewoon’ griepjaar sterven wereldwijd tussen 650.000 en een miljoen mensen aan de griep, maar tijdens een grieppandemie, zoals we er de jongste 100 jaar vijf hebben gehad, zijn er dat vele miljoenen. Mensen een basisniveau van immuniteit geven tegen het volledige scala aan griepstammen zou kunnen leiden tot veel minder ziekte en minder sterfgevallen bij de volgende grieppandemie.

Onderzoekers werken al meer dan een decennium aan universele griepvaccins, maar de laatste doorbraak wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van een prik die mensen zou kunnen helpen beschermen tegen een mogelijk verwoestende grieppandemie.

Bescherming tegen élk griepvirus

Seizoensgriepvaccins, die bescherming bieden tegen maximaal vier virusstammen, worden elk jaar bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze goed passen bij griepvirussen die op dat moment in omloop zijn. Het blijft dus altijd een beetje gokken dat het ook die stammen zijn die zullen toeslaan. Het nieuwe vaccin is ontworpen om het immuunsysteem voor te bereiden tegen alle twintig subtypes van influenza A en B, waardoor het lichaam wordt bewapend om elk griepvirus dat zich voordoet aan te pakken.

Experimenteel vaccin

Hoe ver staan we?

  • Een experimenteel vaccin, gebaseerd op dezelfde mRNA-technologie die werd gebruikt in de zeer succesvolle Covid-prikken, blijkt muizen en fretten te beschermen tegen ernstige griep, wat de weg vrijmaakt voor klinische proeven bij mensen.
  • Hoewel de resultaten van de dierproeven veelbelovend zijn, zijn er klinische proeven nodig om te zien of het vaccin mensen op dezelfde manier beschermt zonder problematische bijwerkingen te veroorzaken.
  • Als dat zo is, zou het vaccin dat aan de University of Pennsylvania is ontwikkeld, de volgende winter klaar zou kunnen zijn voor gebruik.

Pandemisch potentieel

Dat vereist echter wel dat de tests versneld kunnen worden uitgevoerd, zoals gebeurde bij de Covid-vaccins. Het probleem is dat het gaat om een prik tegen virussen met pandemisch potentieel, in tegenstelling tot bij Covid, dat ten tijde van de versnelde procedures al wel een pandemie had veroorzaakt. Regelgevers moeten daarvoor overtuigd worden dat het wel degelijk gaat over een injectie gaat die urgent is.

De wereld heeft voor het laatst een grieppandemie meegemaakt in 2009, toen een virus dat van varkens op mensen oversprong, zich over de hele wereld verspreidde. Hoewel die uitbraak veel minder dodelijk was dan gezondheidsfunctionarissen vreesden, toonde de grieppandemie van 1918 aan hoe gevaarlijke nieuwe stammen tientallen miljoenen mensen konden doden. Een overweging die zeker kan meespelen is dat grote delen van de wereld momenteel te maken hebben met uitbraken van vogelgriep die niet meer lijken weg te gaan. En zo’n uitbraak zou kunnen overspringen op de mens.

Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…