Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Omgaan met financiële stress met deze 5-handige tips!

Olivier
8 min read

Wanneer het op stress en spanningen aankomt, kun je vast en zeker een enorme lijst aan factoren opsommen die daar zeker debet aan zullen zijn:

  • Te veel werk,
  • De opvoeding van kinderen,
  • Het onderhouden van je relatie,
  • Het hebben van één of meerdere schulden,
  • Gebrek aan financiële middelen.

Waarschijnlijk kun je deze lijst, zonder al te veel moeite, nog een stuk langer maken. Daarnaast zal je direct zien dat een groot deel van de stress die je ervaart tijdens je leven het gevolg is van bepaalde financiële zorgen. 

Financiële stress beïnvloed je leven

Geldzorgen kunnen dan ook als één van de grootste stressfactoren worden beschouwd als het gaat om spanningen binnen een relatie. Op momenten dat je namelijk gestrest bent, dan zal je humeur absoluut invloed uitoefenen op allerlei andere aspecten van je leven (en dus ook op de manier waarop je omgaat met je partner). Vanwege een heleboel financiële stress kun je soms je kop in het zand steken en bijvoorbeeld je volledig gaan storten op je werk, allerlei klussen die thuis uitgevoerd moeten worden of je sociale contacten. Door je immers met andere zaken bezig te houden, zullen de geldzorgen minder als een zwaard van Damocles dreigend boven je hoofd lijken te hangen. 

Tip 1: Maak een goede begroting

Misschien dat de gedachten aan het maken van een begroting in eerste instantie je financiële stresslevel wat zal verhogen, is dit wel het beste hulpmiddel dat je kunt gebruiken om zelf weer voldoende grip te krijgen op je financiën en je later geen zorgen meer te hoeven maken over geldzaken. Een begroting zal je namelijk handvatten geven bij de besluitvorming ten aanzien van het moment, en de manier, waarop je je geld kunt besteden. Met een begroting maak je namelijk een bestedingsplan dat er niet alleen voor zorgen dat je je pensioen op een relaxte manier weet te bereiken, maar eveneens bepaalde spaardoelen kunt gaan verwezenlijken. Een begroting kan je zelfs helpen om extra geld te gebruiken om schulden mee weg te werken.

Zie ook: http://www.rekening.be/40-ecologische-tips-om-meer-geld-te-sparen/

De eerste paar maanden van het plannen van een begroting zijn echter niet eenvoudig, maar zodra je eenmaal goed begrijpt wat je te doen staat dan kun je in de regel de tijd (die je aan je geldzaken besteedt) wat verder terugdringen. Bovendien kun je de tijd die je voorheen besteedde aan je zorgen maken over geld flink verminderen. De gemaakte begroting zal je namelijk de controle over je geldzaken bieden waar je zo naar snakte. Om die reden is een begroting dan ook met recht het meest ideale hulpmiddel om je te helpen bij het veranderen van je financiële situatie. In het begin zal je doorgaans maar een maand alle kosten en baten onder de loep nemen. Deze gegevens kun je dan vervolgens als basis gebruiken voor het doorvoeren van verdere besparingen op verschillende vlakken. Dit doe je elke maand opnieuw totdat je uiteindelijk de perfecte balans hebt weten te vinden en je je geldzaken dus weer volledig in de hand hebt.

Tip 2: Creëer een eigen noodfonds

Een noodfonds is een bepaalde geldreserve die je op hebt weten te bouwen met als doel om onverwachte uitgaven en financiële tegenslagen te kunnen dekken. Wanneer je beschikt over een dergelijk noodfonds dan zal de reparatie van je auto nog altijd aardig wat geld gaan kosten en aardig wat stress met zich meebrengen, maar je weet dan eveneens dat je over voldoende geld beschikt om deze kosten te kunnen dekken. Op die manier zal je een behoorlijk deel van de stress en spanningen weg kunnen nemen. 

Met behulp van een eigen noodfonds zal het eveneens makkelijker zijn om het geld te gebruiken binnen je begroting. Dit betekent ook dat je bepaalde plannen op kunt stellen omdat je toch weet dat je wat extra geld op achter de hand hebt om in onverwachte financiële situaties aan te kunnen wenden. Hierbij kun je dan het beste uitgaan van ten minste 1000 euro in het noodfonds zodat je jezelf steeds verder uit de schulden kunt werken. Pas dan kun je er naartoe werken om een noodfonds te creëren waarmee je alle kosten van je huishouden van ongeveer zes maanden kunt dekken.

Tip 3: Zoek externe hulp van deskundigen

Op het ogenblik dat je het echt lastig vindt om grip te krijgen op je begroting en kwesties met betrekking tot de uitgaven die je doet, dan hoef je je niet te schamen of bezwaard te voelen om deskundige hulp van buitenaf in te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld een cursus gaan volgen die je zal leren hoe je om geld en investeringen hun beheren. Op die manier kun je dus ook te weten komen hoe je een begroting op dient te stellen en te beheren. Binnen een relatief korte tijd zal je zo precies weten welke dingen je moet doen om je geldzaken te laten slagen. 

Een financieel planner kan je bovendien helpen bij het uitwerken van een strategie om op lange termijn te kunnen investeren en op die manier hulp bieden bij het plannen van bijvoorbeeld je pensioenopbouw. Het is echter essentieel om te beseffen dat je niet alleen staat als het gaat om de oplossing van je financiële problemen. Op het moment dat je overweldigd wordt door één of meerdere schulden, dan kun je doorgaans ook de deskundige hulp en begeleiding inroepen van een schuldsaneringsbureau of een cursus volgen bij een Financial coach zodat je op een goede manier leert om een begroting te maken en te gebruiken, samen met een heleboel andere nuttige zaken waarmee je je persoonlijke financiën weer op orde kunt brengen en houden. 

Tip 4: Bepaal welke financiële aspecten je kunt wijzigen

Wanneer je te maken hebt met financiële problemen, dan zijn daar doorgaans je inkomsten en/of je uitgavenpatroon een belangrijke oorzaak van. Op het moment dat je weet dat je niet genoeg geld verdient, dan moet je gaan bedenken wat je kunt doen om deze situatie te veranderen. Een van de mogelijkheden in dit geval zou kunnen zijn dat je weer de schoolbanken in gaat, zodat je later in aanmerking kunt komen voor een beter betaalde baan. 

Wanneer je echter te maken hebt met een financieel probleem dat wordt veroorzaakt door te hoge uitgaven, bijvoorbeeld omdat je gewoonweg verslaafd bent aan het kopen van onnodige dingen, dan kun je wellicht lotgenoten op gaan zoeken en in speciale gespreksgroepen of tijdens bijeenkomsten om zo te leren om te gaan met de problemen waar je voortdurend mee te maken krijgt. Zodra je op deze manier een plan op hebt gezet dat je zal helpen om je situatie permanent te veranderen, dan zal het een stuk eenvoudiger zijn om de stress te verminderen die hierdoor wordt veroorzaakt. Een van de manieren waarop je aan de slag kunt gaan, is door zelf te bepalen op welke aspecten je geld kunt gaan besparen. Je kunt bijvoorbeeld eens nagaan hoeveel geld je kunt besparen door de kosten van je persoonlijke wensen per uur te gaan berekenen. Met deze informatie kun je bovendien gemakkelijker bepalen op welke punten je het beste (en het meest eenvoudig) kunt gaan besparen. Het beheersen van dit soort financiële vaardigheden zal je vasten zeker kunnen helpen bij de vermindering van je financiële stress.

Tip 5: Kijk elke dag naar de positieve dingen in je leven

Het onder ogen willen zien van alle positieve dingen in je leven, klinkt wellicht niet echt als een oplossing voor je financiële stress, maar niets is minder waar. Door op deze manier naar je leven te kijken, kun je namelijk de mate van stress en spanningen die je ervaart voor een belangrijk deel terugdringen. Je kunt bijvoorbeeld je blik richten op de vooruitgang die je hebt weten te boeken ten aanzien van de financiële doelen die je hebt gesteld. 

Verder kan het dagelijks kijken naar de positieve dingen in je leven je eveneens helpen om je stress te verminderen. Als het mogelijk is, kun je dan ook proberen om een ​​aantal gezonde uitlaatkleppen te vinden die weinig, of liever nog geen, kosten met zich mee zullen brengen. Regelmatige zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, en het goed verzorgen van jezelf, zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van je algehele stressniveau. Wanneer je minder gestrest bent, kun je je vervolgens beter focussen op je (financiële) problemen en vaak zelfs de vooruitgang kunnen verbeteren. Je bent dan dus ook in staat om je financiële situatie te veranderen. Daarnaast zal je het in de regel minder lastig vinden om je gestelde doelen te realiseren wanneer je je geen zorgen hoeft te maken en niet voortdurend angstig hoeft te zijn voor onverwachte financiële tegenslagen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…