Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oncoloog waarschuwt: “1 op 3 kankers en chronische ziekten kan je vermijden”

Anaïs Foriers
4 min read

Een gezonde levensstijl hanteren, dat blijft de beste manier om ervoor te zorgen dat je geen kanker krijgt. “Niet roken, minder alcohol consumeren, enzovoort. 1 op 3 kankers en chronische ziektes kan je zo vermijden”, vertelt dr. Christel Fontaine (kliniekhoofd medische oncologie UZ Brussel) in de eerste aflevering van onze podcastreeks ‘On-gezouten’. 

.

De oncologe beklemtoont dat preventie immens belangrijk blijft. “We moeten meer bewegen. Stoppen met roken is ook een absolute must”, vervolgt ze. “Dat blijft een hele grote boosdoener voor longkanker. Alcohol beperk je best tot 1 glas per dag. Daarnaast vermijd je best snelle suikers, zoals in wit brood en witte pasta. En frisdrank kan je maar beter helemaal bannen. Door een gezonde levensstijl leef je tien jaar langer.” 

Volgens dr. Fontaine zijn ze in Nederland al volop op die trein van preventie gesprongen. “Een levenscoach wordt daar nu al terugbetaald. Eigenlijk kan je zo miljarden euro’s besparen. Want er zullen veel minder mensen zijn met MS, diabetes, dementie, enzovoort. Ik vind trouwens dat fabrikanten van ongezonde producten – denk aan de tabak- en frisdrankindustrie – 1/3de meer belastingen zouden moeten betalen om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Ze weten maar al te goed dat ze mensen ziek maken.”

Grote evolutie

Het belang van preventie is maar één van de interessante topics die aan bod komt in de eerste aflevering van ‘On-gezouten’, de gloednieuwe podcastreeks van Gezond.be. De eerste aflevering ‘(Over)leven met kanker?’, naar aanleiding van Wereldkankerdag, gaat dieper in op de ziekte en de mentale gevolgen ervan. Naast dr. Fontaine schuiven ook Jeff Van Loo (zoon van kankerpatiënte), Veronique Van Damme (kankerpatiënte) en Raoul Van Renterghem (genezen patiënt) aan tafel met onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe om over dat thema te praten. 

Dr. Fontaine is al 25 jaar oncoloog en zag de voorbije jaren een grote evolutie. “Vroeger waren er 10 producten om kanker te behandelen, nu heb je er 10 keer meer. De overlevingskansen zijn ook veel groter geworden, net als de kansen om nog een lange tijd met kanker verder te leven”, vertelt ze. Volgens patiënt Veronique en ex-patiënt Raoul mag je de mentale gevolgen van zo’n lange strijd niet onderschatten. “Je staat met die ziekte op en je gaat ermee slapen. Je zit voortdurend te piekeren en je af te vragen of en wanneer het weer beter wordt.” Ook voor de nabije omgeving van een patiënt is het niet evident. “Die behandelingen tasten echt de kwaliteit van het leven aan. Er mag soms wat meer aandacht zijn voor die mentale kant”, zegt Jeff, wiens mama kanker heeft. 

Optimisme

Uit alle verhalen komt er wel steeds 1 ding naar boven: optimistisch blijven is – letterlijk – van levensbelang. “Je hebt patiënten die het laten hangen, maar daar geraak je niet mee vooruit. Je moet vechten. Hoop doet leven. En dat klopt ook volledig”, beklemtoont patiënte Veronique, bij wie de borstkanker niet meer te genezen is. “Helemaal waar”, zegt ook Raoul, die darmkanker overwonnen heeft. “Ik ben altijd positief gebleven. Da’s ook deels mijn redding geweest.” 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…