Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onderzoekers KU Leuven ontwikkelen beloftevol vaccin tegen zikavirus

Lore
3 min read

Wetenschappers van het Rega Instituut hebben een veelbelovend vaccin ontwikkeld tegen het zikavirus. Dat vaccin moet verhinderen dat er nog kinderen geboren worden met de ernstige aandoeningen die het gevolg zijn van infectie met dit virus. 

Wat is het zikavirus?

Een paar jaar geleden, in 2015 en 2016, werd de wereld opgeschrikt door de massale uitbraak van het zikavirus in Latijns-Amerika. Het zikavirus is nauw verwant aan gele koorts en wordt ook door dezelfde mug, de tijgermug, veroorzaakt. 

In de meeste gevallen veroorzaakt een infectie met het zikavirus slechts milde of soms zelfs helemaal geen symptomen. Wanneer daarentegen een zwangere vrouw de infectie oploopt, wordt de ontwikkeling van de hersenen van de vrucht aangetast. 

Mogelijke gevolgen zijn microcefalie, te kleine hersenen, maar ook verstandelijke beperkingen en zelfs overlijden. 

Belang van vaccin 

Hoewel de uitbraak van het virus in Latijns-Amerika ondertussen uitgedoofd is, blijft het virus wel aanwezig. Dat geldt ook voor andere gebieden waar de tijgermug voorkomt.

Hierdoor kan het virus op elk moment opnieuw uitbreken. Overal ter wereld zijn wetenschappers dan ook op zoek naar een doeltreffend vaccin. 

Leuvense onderzoekers boeken doorbraak

Nu lijkt het erop dat een team van Leuvense wetenschappers zo’n vaccin gevonden heeft. Bij het vaccin wordt gebruik gemaakt van het gelekoortsvaccin, aangezien gele koorts nauw verwant is aan het zikavirus en door dezelfde mug wordt veroorzaakt. “Het vaccin is zeer veilig en biedt levenslang bescherming,” geeft professor Johan Neyt aan. Het werd reeds succesvol getest bij zwangere muizen. 

Het vaccin wordt nu verder ontwikkeld zodat het bij toekomstige uitbraken van het zikavirus kan worden ingezet om de bevolking snel te vaccineren. Op die manier kan veel leed voorkomen worden. 

Meer over de studie kan je hier lezen. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…