Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onderzoekers ontdekken dankzij artificiële intelligentie een nieuw antibioticum

Gezond.be
2 min read

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), hebben met artificiële intelligentie een nieuw antibioticum ontdekt, dat zelfs effectief zou zijn tegen resistente bacteriën.  

Artificiële intelligentie kon zichzelf trainen met een database van moleculen en medicijnen

De onderzoekers ontwikkelden een algoritme dat kan zoeken naar middelen die bacteriën kunnen doden. Om tot dat algoritme te komen, moest de artificiële intelligentie leren met welke medicijnen bestaande ziektes worden bestreden. Om dit aan te leren, zorgden de onderzoekers ervoor dat de artificiële intelligentie zichzelf kon trainen met 2500 moleculen en 1700 werkende medicijnen. Na de trainingsperiode kon de computer, met de kennis die hij had opgedaan, op zoek gaan naar het beste middel om een onbekende bacteriën te bestrijden.

Al getest op muizen

Dankzij het onderzoek met artificiële intelligentie is nu een nieuw antibioticum ontdekt, dat halicin werd genoemd. Halicin zorgt ervoor dat bacteriën geen energiedragende moleculen meer kunnen aanmaken.

Het middel werd tot nu toe enkel getest op muizen die besmet waren met A. baumannii, een bacterie die vele Amerikaanse soldaten in Afghanistan en Irak heeft besmet. De besmette muizen waren een dag na de toediening van halicin genezen. Er wordt gesproken van een grote primeur, maar het is nog afwachten of het middel ook voor mensen werkt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…