Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorsuizen komt voor op elke leeftijd

Olivier
3 min read

Vaak associëren we oorsuizen (ook wel tinnitus genoemd) met ouderdom. Niets is minder waar, want oorsuizen is van alle leeftijden. Wat oorsuizen precies is en hoe het veroorzaakt wordt, kun je hier lezen.

Wat is oorsuizen?

Oorsuizen wordt benoemd als het horen van een geluid dat niet afkomstig is van een geluidsbron in de omgeving, maar wel in het lichaam zelf. Het geluid is dus niet waar te nemen of te testen door iemand anders, wat een behandeling bemoeilijkt. Sowieso is chronisch oorsuizen niet te genezen. Je kunt oorsuizen hebben in beide oren of slechts in 1. Het geluid dat wordt beschreven, verschilt per patiënt. Sommige mensen horen rinkelen, anderen horen fluiten of bijvoorbeeld gewoon zoemen.

Ontstaan en oorzaken

Oorsuizen kan op meerdere manieren ontstaan.

Een veel voorkomende oorzaak van oorsuizen is lawaaitrauma. Dat kan nadat je bijvoorbeeld een explosie hebt gehoord of als er te harde muziek werd gespeeld, waardoor je langdurig werd blootgesteld aan te hard geluid. Het suizen dat je hierdoor kan horen, kan zowel tijdelijk als permanent zijn. In dergelijke gevallen is het uitermate belangrijk om onmiddellijk een NKO-arts te raadplegen. Dit kan niet genoeg benadrukt worden.

Daarnaast hangt oorsuizen vaak samen met gehoorverlies, bijvoorbeeld door ouderdom. Acht op tien tinnitus-patiënten heeft ook een gehoorverlies.

Een andere mogelijke oorzaak zijn langdurige oorontstekingen. Een oorontsteking is in principe niet zo heel erg schadelijk, maar om te vermijden dat het chronisch wordt is een medicijnenkuur wellicht noodzakelijk.  Raadpleeg steeds een arts.

Een laatste mogelijke oorzaak is een ongeval waarbij je hoofd een zware klap te verduren kreeg. Vanzelfsprekend dien je ook nu weer onmiddellijk je arts te raadplegen.

Hoe voorkom je oorsuizingen?

Wanneer je beroepsmatig blootgesteld wordt aan constant teveel lawaai is het nodig je gehoor te beschermen. Zo voorkom je oorsuizen en vermijd je blijvende gehoorschade.  Oordoppen of oorkappen kunnen een oplossing bieden. Overleg met je arbeidsgeneesheer,die je kan doorverwijzen naar een gespecialiseerd hoorcentrum.

Bezoek je éénmalig of regelmatig concerten, festivals of ga je naar plaatsen waar luide muziek gespeeld wordt, dan geldt hetzelfde. Oordoppen, al dan niet op maat gemaakt zullen je oren beschermen. Ga langs bij een hoorcentrum, zij kunnen je met raad en daad bijstaan.

Spreek ook steeds met je huisarts, bepaalde medicijnen kunnen aan de basis liggen van oorsuizen.

Eet gezond, wees matig met alcohol en rook zeker niet. Een gereduceerde bloedstroom naar de hersenen kan immers aan de basis liggen van oorsuizen.

Indien je regelmatig je koptelefoon opzet, zet dan het volume niet hoger dan 60%.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…