Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oorsuizen tijdens het vliegen

@nick
5 min read

Veel mensen krijgen last van oorsuizen tijdens het vliegen. Niet alleen als het vliegtuig opstijgt, maar ook als het vliegtuig daalt. In dit artikel lees je meer over oorsuizen tijdens het vliegen. Zo lees je niet alleen wat oorsuizen is, maar ook hoe deze klacht tijdens het vliegen veroorzaakt wordt. Verder krijg je ook tips om het suizen van de oren tijdens het vliegen te verminderen.

Wat is oorsuizen?

Bij oorsuizen worden er geluiden waargenomen die andere mensen niet waarnemen. Oftewel, je hoort geluiden die niet afkomstig zijn van een externe geluidsbron. Bij oorsuizen gaat het om een suizend of piepend geluid in de oren. Meer weten? Lees dan dit interessante artikel over oorsuizen.

Wat veroorzaakt oorsuizen als een vliegtuig stijgt?

Als een vliegtuig opstijgt, neemt de luchtdruk in de cabine langzaam af. Hierdoor wordt de druk in de cabine lager dan de druk die je gewend bent. Om te voorkomen dat het trommelvlies naar buiten puilt door de lagere cabinedruk, moet de druk in het middenoor ook lager worden. Hier zal je lichaam zelf voor zorgen, simpelweg door lucht uit je oor te laten ontsnappen.

Het ontsnappen van de lucht uit het middenoor gebeurt via de buis van Eustachius. De klep in de buis van Eustachius opent simpelweg enkele keren, totdat de druk in het middenoor overeenkomt met de druk in het vliegtuig. Iedere keer als de buis van Eustachius lucht doorlaat, hoor je een klikkend geluid in je oren. De meeste mensen hebben geen last van oorsuizen tijdens het opstijgen. Dit komt omdat het loslaten van lucht gemakkelijker gaat dan het aanzuigen van lucht.

Wat veroorzaakt oorsuizen als een vliegtuig daalt?

Als het vliegtuig daalt, wordt de druk in de cabine hoger. Uiteindelijk moet de druk in de cabine weer hetzelfde zijn als de druk op de grond die je gewend bent. Omdat de druk in de cabine hoger wordt, worden de trommelvliezen wat naar binnen gedrukt. Om te voorkomen dat de trommelvliezen beschadigen, moet er lucht worden aangezogen in de oren.

De buis van Eustachius is niet alleen verantwoordelijk voor het loslaten van lucht bij het opstijgen, maar ook voor het aanzuigen van lucht. Het aanzuigen van lucht veroorzaakt oorsuizen.

Tips om oorsuizen te verminderen tijdens het vliegen, stijgen of dalen

Er zijn diverse dingen die je zelf kunt doen om het oorsuizen tijdens het stijgen en/of dalen te verminderen. Hieronder geven we je enkele tips.

  • Slik een paar keer goed. Door te slikken, opent de buis van Eustachius. Hierdoor bereikt de lucht het middenoor beter tijdens het dalen en heb je minder last van oorsuizen.
  • Probeer te gapen. Door te gapen, gaat de buis van Eustachius namelijk ook open. Ook hierdoor wordt het oorsuizen minder. Je kunt ook een gapende beweging maken met je mond als echt gapen niet lukt.
  • Snuit je neus, kauw op wat kauwgom of drink terwijl je je neus dichtknijpt. Ook deze methoden helpen de buis van Eustachius om lucht door te laten naar het oor, waardoor het oorsuizen vermindert. Welke methode het beste werkt, verschilt per persoon. Probeer alle methoden eens uit en je komt er vanzelf achter wat voor jou wel of niet werkt.
  • Adem in zoals je gewend bent en adem vervolgens zachtjes uit met je mond dicht. Bij het uitademen houd je je neus ook dicht, simpelweg door deze dicht te knijpen. Door op deze manier uit te ademen, komt de lucht in de buis van Eustachius terecht. Zo vermindert het oorsuizen. Herhaal dit enkele keren voor het beste resultaat.

Het is belangrijk om wakker te zijn als het vliegtuig opstijgt en als het vliegtuig weer daalt, omdat je bovenstaande tips tegen oorsuizen uiteraard niet kunt toepassen als je ligt te slapen. Vraag je reisgenoten je wakker te maken als het vliegtuig gaat dalen. En reis je alleen? Vraag dan aan de steward of stewardess of hij of zij je wakker wil maken als de daling ingezet wordt.

Wat als de oorproblemen na het vliegen aanhouden?

Het kan voorkomen dat de klachten na het vliegen aanhouden. Blijf in dit geval bovenstaande methoden herhalen om lucht naar de buis van Eustachius te krijgen. Zo gaan je klachten vanzelf over.

Blijf je last houden van oorsuizen, ook na het herhaaldelijk uitvoeren van bovenstaande methoden om het suizen te verminderen? Dan raden wij je aan naar de dokter te gaan. De dokter kan je eventueel extra tips geven om het oorsuizen te verminderen of kan een behandeling starten tegen het suizen van de oren. Wacht hier echter niet te lang mee!

banner Calmaspray

Meer info over Calmaspray

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…