Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opstart Vereniging Belgische Menopauzeconsulenten

2 min read

Op 5 september 2017 verenigden de Belgische menopauzeconsulenten zich in een nationale beroepsvereniging, Belgische Menopauzeconsulenten. De vereniging van menopauzeconsulenten is een recent opgestarte beroepsvereniging waarvan alle 28 leden met vrucht een erkende opleiding tot menopauzeconsulent volgden.

Wat doet een menopauzeconsulent?

Menopauzeconsulent is een vrij nieuw beroep in Vlaanderen waardoor ze als beroepsgroep nog maar beperkt aanwezig is in de gezondheidszorg. Menopauzeconsulenten begeleiden vrouwen op een persoonlijke en uiterst professionele manier doorheen de verschillende fasen van de menopauze. Dit vergt een diepgaande kennis van de fysiologie en de pathologie van de vrouw in het algemeen en van de menopauze in het bijzonder. De menopauze is immers een proces waarin lage hormoonspiegels diverse symptomen, klachten, reacties en gevoelens kan uitlokken.

Het belang van een menopauzeconsulent

Momenteel bedraagt de levensverwachting van de vrouw in België 83 jaar waardoor ze meer dan een derde van haar leven in de menopauze doorbrengt. Dit onderlijnt de nood aan een professionele begeleiding door een menopauzeconsulent. Ons doel is informeren, adviseren, taboes doorbreken en preventief werken om latere gezondheidsrisico’s (osteoporose, diabetes, hart- en vaatziekten, depressies,…) ten gevolge van de menopauze te voorkomen. Uit een Nederlands onderzoek “The impact of menopausal symptoms on work ability” (Geukes, 2012) blijkt namelijk dat een derde van het ziekteverzuim bij vrouwen van 45+ gerelateerd is aan menopauzale klachten (slapeloosheid, opvliegers, depressie, gewrichtsklachten,burn-out…).In onze gezondheidseconomie kan preventie voor een belangrijk terugverdieneffect zorgen!

Op de Wereld Menopauzedag, 18 oktober 2017, organiseren we op verschillende locaties in Vlaanderen de “MENOPAUZE POP-UP”.

Verdere informatie zal te vinden zijn op onze nieuwe website www.menofocus.be of op onze Facebook-pagina menofocus. Via het mailadres contact@menofocus.be kan u de vereniging bereiken. 

Menofocus

Bron: Chris Van Gaver, menopauzeconsulent – www.menobalans.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…