Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pact for life: Tabakoloog geeft tips om te stoppen met roken

Bram De Brabander
5 min read

Rookstopcampagne Pact for Life roept dit jaar bedrijven op om collega’s aan te moedigen voorgoed te breken met de sigaret. Eerste stap: stoppen voor 30 dagen. “Wanneer een roker een maand de sigaret opzij legt, is de kans vijf keer groter dat hij later definitief stopt”, vertelt professor Hedwig Boudrez (UGent), die als tabakoloog zijn schouders onder de campagne zet.

Een nicotineverslaving is hardnekkig. Gemotiveerd blijven op lange termijn vormt één van de grootste uitdagingen voor een roker wanneer hij zijn of haar rookstop wil volhouden. “Maar een goeie ondersteuning verviervoudigt de slaagkansen. Ik heb het dan over professionele begeleiding, bijvoorbeeld via een tabakoloog, maar ook over steun van de omgeving. Vandaar de grote meerwaarde van Pact for Life. De roker gaat hier een pact afsluiten met iemand uit z’n naaste omgeving om voor één maand de sigaret volledig te bannen. De eerste weken zijn namelijk het moeilijkst. Hoe langer je stopt, hoe kleiner de kans dat je zal hervallen. Als je het een maand volhoudt, is de kans vijf keer groter dat je ook definitief kan stoppen.”

Tips voor de rokers

Plots stoppen met roken is niet evident. Zo kan de roker zich heel onzeker en ongemakkelijk voelen. Professor Boudrez geeft enkele tips mee om dit op een goeie manier te aanpakken:

  • Stoppen met roken vergt een inspanning. Zet je motivaties op papier en herevalueer die ook regelmatig. De vaakst voorkomende drijfveer is uiteraard de negatieve invloed van de sigaret op je gezondheid. Soms ondervinden rokers dit aan de lijve, bijvoorbeeld wanneer ze een hartinfarct krijgen of continu kampen met een bronchitis, zodat de stap om te stoppen kleiner wordt. Ook financiële overwegingen worden belangrijker. Sigaretten kosten steeds meer en het besef groeit dat je met al dat geld ook leukere dingen kunt doen. Tot slot nemen ook de sociale stigmata toe. Mensen moeten buiten gaan roken en het wordt minder algemeen aanvaard. Toch merken we dat het aantal rokers in ons land helaas wel stabiel blijft, ook onder jongeren.
  • Stel je gewoontes en routines in vraag. Mensen hebben vaker de neiging om te roken als ze alcohol drinken. Ook in sociale situaties kunnen ze de druk minder makkelijk weerstaan. Als je probeert te stoppen, ga je dus beter niet elke week pintelieren met vrienden. Ga dan liever opnieuw wat meer sporten, want ook lichaamsbeweging kan een goeie hulp zijn.
  • Breng iedereen uit je omgeving op de hoogte. Zo kunnen zij mee een oogje in het zeil houden en rekening houden met je beslissing.
  • Zoek hulp. Je kan bijvoorbeeld farmacologische producten gebruiken, zoals nicotinevervangers (de pleisters en tabletjes). Daarnaast heb je ook Zyban: dat geneesmiddel op voorschrift zou het gevoel van gemis compenseren door als vervangmiddel te dienen voor dopamine, het genotshormoon. Het meest efficiënte geneesmiddel op dit moment is Champix – da’s uit onderzoek gebleken. Voor je beroep doet op zo’n zaken is het wel belangrijk om hierover te praten met je huisarts, de apotheker of een tabakoloog.

Tips voor de omgeving

Professor Boudrez geeft ook enkele tips mee voor de omgeving van de roker. Hun steun is namelijk van cruciaal belang.

  • Geef veel positieve feedback. Zeg dat de roker goed bezig is, ga een wandelingetje maken als hij of zij het moeilijk krijgt, enzovoort. Haal ook alles weg dat met roken te maken heeft, bijvoorbeeld asbakken.
  • Laat de roker z’n eigen weg zoeken. Forceer de zaken niet. Iedereen stopt op z’n eigen tempo.

Een pact met collega’s

Pact For Life richt zich voor het eerst dit jaar ook op bedrijven. “Mensen brengen een groot deel van hun tijd door op het werk”, verklaart Boudrez. “Als je samen met enkele collega’s kan stoppen, zorgt dit voor een groot groepsgevoel. Bovendien bereiken we in de werkomgeving ook veel jonge mensen, die nooit of amper bij de dokter komen. Het is belangrijk dat bedrijven daarom zoveel mogelijk rookvrij worden. Er kunnen ook speciale activiteiten georganiseerd worden. Stel je voor dat je uit alle mensen die stoppen met roken één winnaar loot die enkele dagen extra verlof krijgt. Dat zou een mooie stimulans zijn. Hoe minder mensen roken, hoe beter ook voor het bedrijf. Er zijn minder rookpauzes, de productiviteit stijgt en personeelsleden zullen minder snel ziek worden.”

Wie wil deelnemen aan Pact for Life, een initiatief van Pfizer, kan surfen naar de Facebookpagina om het pact te delen dat je hebt afgesloten met een familielid, vriend of collega. In deze online rookstopcommunity worden tips gedeeld en motiveren rokers elkaar bij het stoppen. Je vindt ook meer info op https://www.rookstopmethulp.be/.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…