Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Roos: wat is de oorzaak en hoe te voorkomen?

Camille
4 min read

Hoofdroos (of roos of schilfertjes) is een vervelende aandoening die niet besmettelijk is en die eventueel haaruitval kan veroorzaken.

Over het algemeen treedt hoofdroos op vanaf de puberteit. Het verdwijnt meestal spontaan rond de leeftijd van vijftig jaar.  De omvang van het probleem, de grootte van de schilfers en de frequentie waarmee deze loskomen, verschillen van persoon tot persoon.

Symptomen

Jeuk en losse schilfertjes over de volledige hoofdhuid zijn vaak de symptomen van roos. Bij erge vormen van hoofdroos kan een ontsteking ontstaan waarbij de schilfers vettiger en gelig zijn, de jeuk heviger wordt en de getroffen huid rood kleurt.

De oorzaken van roos

De exacte oorzaak van roos is nog niet volledig bekend. Het is wel geweten dat er een aantal factoren een rol spelen bij het ontstaan.

De cellen van je hoofdhuid vernieuwen zich om de 28 dagen. Bij een normale huid zijn de dode huidcellen minder in aantal en zijn ze ook zeer klein waardoor dit proces onzichtbaar is. Bij hoofdroos vernieuwen de cellen zich 2 keer zo snel als normaal. Hierdoor zijn er meer oude cellen die lossen en kleven ze ook aan elkaar, waardoor zichtbare schilfers ontstaan.

Meestal neemt ook de werking van de kliertjes in de huid toe, waardoor er meer talg en vet op de hoofdhuid te vinden is. Dit zorgt ervoor dat de schilfertjes soms nog meer samenklitten en er kan ook jeuk ontstaan. Zeer actieve talgklieren veroorzaken vette haren, een probleem dat zich vaak samen met roos voordoet.

De oorzaak van een versnelde deling van de cellen in de hoofdhuid is hoogstwaarschijnlijk een infectie met bepaalde gisten (Pityrosporum  of Malassezia). Deze gisten zitten bij iedereen op de huid, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor. Ben jij gevoeliger voor deze gisten, dan kun je gemakkelijker roos ontwikkelen. Daar komt nog bij dat de gist zich prettig voelt in een warme en vochtige omgeving, bijvoorbeeld onder een muts, een helm of een hoed. Draag je vaker een hoofddeksel, dan heb je meer kans op het ontwikkelen van roos.

Daarnaast heb je ook de volgende factoren die roos kunnen veroorzaken:

 • Stress
 • Ongezonde voeding
 • Te weinig rust
 • Veelvuldig gebruik van gel of haarspray
 • Overmatig gebruik van krultangen

Het voorkomen van roos

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je roos krijgt. Hieronder geven we enkele remedies om te voorkomen dat de cellen in de hoofdhuid versneld gaan delen :

 • Gebruik shampoo zonder siliconen. Ze kunnen residuen op de hoofdhuid achterlaten en het haar zwaar maken, terwijl je net op zoek bent naar een zuiver en luchtig resultaat.
 • Draag zo min mogelijk mutsen, hoeden en helmen.
 • Krab niet, want daardoor wordt je huid beschadigd en kunnen de klachten verergeren.
 • Haarverzorgingsproducten zoals gel, mousse of haarlak hebben geen invloed op roos. Je kunt ze blijven gebruiken met mate.

Verder is het belangrijk om je haar regelmatig goed te wassen. Op deze manier worden de dode huidcellen weggespoeld en voorkom je dat de cellen zich gaan ophopen. Bijna de helft van de vrouwen heeft wel eens last van roos, maar gebruikt liever geen antiroos shampoo omdat deze vaak agressief zijn voor de hoofdhuid en het haar beschadigen.

Heb je al gehoord van Phytoclear van L'Oréal Paris, een gamma met aromatische geuren van essentiële oliën en met transparante en uiterst aangename formules?  Het is de eerste anti-roos shampoo met 3 essentiële oliën en bevat geen siliconen voor een drievoudige actie:

 • Een tot 100% roosvrije hoofdhuid en schilfervrij haar
 • Een langdurig gekalmeerde hoofdhuid om terugkeer te voorkomen
 • Prachtig, glanzend en verzorgd haar

Ontdek Phytoclear van L'Oréal, een compleet gamma anti-roosverzorging met essentiële oliën zonder siliconen: 4 shampoos voor elk haartype en een scrub om de hoofdhuid in alle zachtheid te reinigen en vanaf het eerste gebruik fris en glanzend haar te hebben.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…