Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Hoofdroos (of roos of schilfertjes) is een vervelende aandoening die niet besmettelijk is en die eventueel haaruitval kan veroorzaken.
Over het algemeen treedt hoofdroos op vanaf de puberteit. Het verdwijnt meestal spontaan rond de leeftijd van vijftig jaar. De omvang van het probleem, de grootte van de schilfers en de frequentie waarmee deze loskomen, verschillen van persoon tot persoon.
Jeuk en losse schilfertjes over de volledige hoofdhuid zijn vaak de symptomen van roos. Bij erge vormen van hoofdroos kan een ontsteking ontstaan waarbij de schilfers vettiger en gelig zijn, de jeuk heviger wordt en de getroffen huid rood kleurt.
De exacte oorzaak van roos is nog niet volledig bekend. Het is wel geweten dat er een aantal factoren een rol spelen bij het ontstaan.
De cellen van je hoofdhuid vernieuwen zich om de 28 dagen. Bij een normale huid zijn de dode huidcellen minder in aantal en zijn ze ook zeer klein waardoor dit proces onzichtbaar is. Bij hoofdroos vernieuwen de cellen zich 2 keer zo snel als normaal. Hierdoor zijn er meer oude cellen die lossen en kleven ze ook aan elkaar, waardoor zichtbare schilfers ontstaan.
Meestal neemt ook de werking van de kliertjes in de huid toe, waardoor er meer talg en vet op de hoofdhuid te vinden is. Dit zorgt ervoor dat de schilfertjes soms nog meer samenklitten en er kan ook jeuk ontstaan. Zeer actieve talgklieren veroorzaken vette haren, een probleem dat zich vaak samen met roos voordoet.
De oorzaak van een versnelde deling van de cellen in de hoofdhuid is hoogstwaarschijnlijk een infectie met bepaalde gisten (Pityrosporum of Malassezia). Deze gisten zitten bij iedereen op de huid, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor. Ben jij gevoeliger voor deze gisten, dan kun je gemakkelijker roos ontwikkelen. Daar komt nog bij dat de gist zich prettig voelt in een warme en vochtige omgeving, bijvoorbeeld onder een muts, een helm of een hoed. Draag je vaker een hoofddeksel, dan heb je meer kans op het ontwikkelen van roos.
Daarnaast heb je ook de volgende factoren die roos kunnen veroorzaken:
Er zijn enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je roos krijgt. Hieronder geven we enkele remedies om te voorkomen dat de cellen in de hoofdhuid versneld gaan delen :
Verder is het belangrijk om je haar regelmatig goed te wassen. Op deze manier worden de dode huidcellen weggespoeld en voorkom je dat de cellen zich gaan ophopen. Bijna de helft van de vrouwen heeft wel eens last van roos, maar gebruikt liever geen antiroos shampoo omdat deze vaak agressief zijn voor de hoofdhuid en het haar beschadigen.
Heb je al gehoord van Phytoclear van L'Oréal Paris, een gamma met aromatische geuren van essentiële oliën en met transparante en uiterst aangename formules? Het is de eerste anti-roos shampoo met 3 essentiële oliën en bevat geen siliconen voor een drievoudige actie:
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon