Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Scheurtje in middenrif Symptomen

Olivier
4 min read

Bij een middenrif breuk functioneert het sluitspiertje tussen je maag en je slokdarm niet meer goed, waardoor de opening tussen de borstholte en de buikholte iets groter is dan normaal. Het kan hierdoor voorkomen dat je maag voor een gedeelte in je borstholte komt te liggen, terwijl je maag in je buikholte hoort te liggen. Deze aandoening kan zowel aangeboren zijn als op latere leeftijd gediagnosticeerd.

De meest voorkomende klachten

Brandend maagzuur is één van de meest voorkomende klachten bij een middenrif breuk. Maagsap wordt gemaakt in de maag en dit bevat zoutzuur. Zoutzuur zorgt ervoor dat ons eten goed verteerd wordt. Ook zorgt maagzuur ervoor dat ziekteverwekkers uitgeschakeld worden, zoals virussen, schimmels en bacteriën). Om deze redenen is maagzuur een zeer agressieve vloeistof. De maagwand is bedekt met een dikke laag slijm om zichzelf te beschermen tegen dit maagzuur. Wanneer het maagzuur omhoog komt bij een middenrif breuk en in je slokdarm terecht komt, geeft dit een pijnlijk en branderig gevoel. De slokdarm heeft namelijk geen beschermende laag tegen het maagzuur.

In het kort kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • Brandend maagzuur
  • Een pijnlijk gevoel in de slokdarm
  • Vaak hoesten
  • Zure smaak in je mond
  • Kramp op je borstbeen met uitstraling naar je rug
  • Moeite met slikken
  • Oprispingen en maagzuur

Wanneer het sluitspiertje tussen je maag en je slokdarm niet goed werkt, stroomt niet alleen maagzuur terug vanuit de maag, ook deels verteerd eten kan vanuit je maag terugstromen je slokdarm in. Dit gebeurt vaker wanneer je ligt of zit dan wanneer je staat. Dit is één van de redenen waarom mensen met name in de nacht last hebben van brandend maagzuur. Het terugstromen van eten van je maag naar je slokdarm wordt reflux genoemd en komt ook veel voor bij baby’s. om klachten tegen te gaan zou je iets verhoogd kunnen slapen, bijvoorbeeld met een extra kussen in je nek, zodat je iets hoger ligt en het maagzuur niet gemakkelijk omhoog komt.

Pijnlijk gevoel in slokdarm en keel

De slokdarm is niet beschermd tegen het zuur vanuit je maag, zoals de maag wel is. Wanneer je regelmatig last hebt van oprispingen en maagzuur kunnen er klachten ontstaan. Zo kun je last krijgen van een brandend gevoel in je keel, een pijnlijk gevoel in je slokdarm of een zure smaak in je mond. Je kunt ook last krijgen van kramp op je borstbeen, wat vaak uitstraalt naar je rug. Misselijkheid, vaak moeten hoesten en moeite met slikken zijn ook veel gehoorde klachten bij een middenrif breuk. De klachten zijn het ergst na een zware maaltijd.

Gevolgen van brandend maagzuur

Des te vaker er maagzuur terecht komt in je slokdarm, des te meer pijn krijg je en kan je slokdarm op een gegeven moment geïrriteerd of zelfs ontstoken raken. Een Barrett slokdarm ontstaat wanneer je slokdarm langdurig ontstoken is. Het slijmvlies wat onder in je slokdarm zit is dan blijvend veranderd. Normaal gesproken is je slijmvlies wit van kleur, bij een Barrett slokdarm is het slijmvlies veranderd in een roze kleur. Hierin kunnen onrustige cellen ontstaan die zich kunnen ontwikkelen tot slokdarmkanker.

Hoe ziet de behandeling van een middenrif breuk eruit?

Omdat in de meeste gevallen reflux een veelgenoemde klacht is. wordt een middenrifbreuk behandeld met maagzuur remmers. De middenrif breuk blijft dan wel bestaan, maar de klachten van brandend maagzuur verdwijnt dan wel grotendeels. Op deze manier heb je weinig kans dat je slokdarm beschadigt raakt van de vele aanrakingen met het maagzuur, of dat je last krijgt van slokdarmontstekingen doordat het zuur uit je maag omhoog komt. In sommige gevallen zal een operatie noodzakelijk zijn. Tijdens deze operatie wordt het gedeelte van de maag dat in de borstholte ligt terug geplaatst in de buik. Dit wordt ook wel een reflux operatie genoemd. De reflux operatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose. De opening in het middenrif wordt kleiner gemaakt. Dit is om te voorkomen dat de maag weer omhoog komt in de borstholte.

Een operatie is niet altijd een oplossing

De operatie is erg ingrijpend. Het moet onder volledige narcose plaatsvinden en een gedeelte van de maag wordt terug geplaatst in de buikholte. Het is echter niet gezegd dat je na deze operatie ook daadwerkelijk van je klachten af bent. Er zijn mensen die na de operatie nog steeds dezelfde klachten hadden. Ook zijn er gevallen bekend van mensen die geopereerd zijn en waarbij het middenrif opnieuw scheurde.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…