Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn in middenrif tijdens het hoesten

Olivier
7 min read

Het middenrif is een spier die tussen de borstholte en de buikholte zit. De platte spier vormt de scheiding tussen de borstholte en de buikholte en zorgt ervoor dat de organen in de verschillende holtes van elkaar gescheiden blijven. De enige opening die in de grote spier zit, is de opening waardoor de slokdarm de maag kan bereiken. Naast deze opening, is de spier helemaal dicht.

Het middenrif vervult een belangrijke rol bij het ademen. Heb je last van pijn in het middenrif tijdens het hoesten? Dan heeft dit met de ademhalingsfunctie van het middenrif te maken. Meer over pijn in het middenrif bij het hoesten, lees je op deze pagina. Zo lees je op deze pagina niet alleen wat de oorzaak is van pijn in het middenrif bij het hoesten, maar ook wat je kunt doen om de pijnklachten te verminderen.

Het middenrif, de ademhaling en hoesten

Als je in- en uitademt beweegt het middenrif voortdurend mee met de bewegingen van de longen. Hierdoor worden de longen ondersteund en kan er lucht in en uit de longen stromen. Moet je hoesten, dan wordt er meer kracht op het middenrif gezet om de lucht van de hoest uit je lichaam te krijgen. Moet je heftig hoesten of moet je vaak achter elkaar hoesten, dan wordt het middenrif flink extra belast. Door deze extra overbelasting kan het middenrif pijn gaan doen, waardoor je een pijn voelt tussen je borst- en buikholte in bij het hoesten. 

Pijn in het middenrif bij het hoesten: de oorzaak

Als je pijn in het middenrif voelt als je moet hoesten, is het logisch dat je hier wat vreemd van opkijkt en je misschien zelfs zorgen maakt. Pijnklachten zijn namelijk nooit prettig, maar kunnen in sommige gevallen ook duiden op een achterliggende aandoening. Voel je pijnklachten rondom het middenrif bij het hoesten, dan hoef je je echter geen zorgen te maken. Als je inademt en uitademt, beweegt het middenrif namelijk mee. Hierdoor kan er lucht in en uit de longen stromen en is ademen gemakkelijker. Moet je hoesten, dan wordt er meer kracht op de spier van het middenrif uitgeoefend. Hoest je vaak of hoest je heftig, dan wordt het middenrif extra belast en dit kan voor pijnklachten zorgen. De pijnklachten worden dus niet veroorzaakt door een eventueel probleem met het middenrif, maar door overbelasting door het krachtige of het langdurige hoesten.

Pijn in het middenrif tijdens het hoesten kan niet alleen eenvoudig verklaard worden, maar is bovendien niet gevaarlijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je pijn in je middenrif voelt tijdens het hoesten, al kunnen de pijnklachten wel vervelend zijn.

Heb jij last van pijnklachten in het middenrif bij het hoesten? Gebruik dan deze tips om de pijnklachten te verminderen:

  1. Bied extra ondersteuning aan de spier door je hand op het middenrif te leggen tijdens het hoesten.
  2. Verminder de hoestprikkel door een hoestdrank of een ander middeltje te gebruiken. Door de hoestprikkel te verminderen, moet je minder hoesten en krijg je middenrif wat meer rust. Hierdoor verminderen de pijnklachten vanzelf.
  3. Probeer gecontroleerd te hoesten. Zet niet overdreven veel kracht bij het hoesten, maar probeer voorzichtig te hoesten en je middenrif op deze manier niet te veel te belasten.

Zeker als je vaak moet hoesten, wordt aangeraden niet te krachtig te hoesten. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je pijnklachten gaat voelen in je middenrif en dit wil je natuurlijk voorkomen. Heb je een verkoudheid en moet je veel hoesten, dan is het belangrijk om te oefenen op een gecontroleerde en rustige hoest en deze tijdens de verkoudheid aan te houden. Heb je een ander langdurig probleem met de longen, dan is dit ook een verstandige aanpak om het middenrif te beschermen. 

Pijn in het middenrif: wat kun je doen?

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om de pijnklachten in het middenrif te verminderen als je moet hoesten. De eerste tip die je kunt raadplegen om de pijnklachten te verminderen, is het ondersteunen van de spier door je hand op het middenrif te leggen als je moet hoesten. Door je hand op de spier te leggen, wordt de spier ondersteund en is er minder snel sprake van overbelasting. Dit betekent dat de spier geen pijn meer doet en de pijnklachten in het middenrif verdwijnen.

Een andere oplossing voor pijnklachten in je middenrif, is het nemen van middelen die de hoestprikkel verminderen. Neem je een hoestdrankje of een hoesttablet om het hoesten te verminderen, dan wordt het middenrif minder overbelast en heb je dus minder pijn in de spier. Let wel goed op dat je niet te veel middelen door elkaar gebruikt om het hoesten te verminderen, want dit kan juist weer voor andere problemen zorgen met bijvoorbeeld de maag of de darmen.

Tot slot wordt aangeraden om beheerst te hoesten. Dit betekent dat je niet te veel kracht zet bij het hoesten, maar dat je rustig probeer te hoesten. Krachtig hoesten zet meer druk op het middenrif, wat betekent dat de spier verder overbelast raakt en dus meer pijn gaat doen. Hoest je beheerst, dan kun je klachten voorkomen en verminderen bij het hoesten. Zeker als je veel moet hoesten of lang achter elkaar aan het hoesten bent, is het belangrijk om goed op te letten hoe je precies hoest en hoeveel kracht je op het middenrif zet bij het hoesten.

Verminder de pijnklachten: wissel de ademhaling af

Het is ook mogelijk de belasting van het middenrif te verminderen door de ademhaling af te wisselen. Dit kun je doen door op de volgende manieren in- en uit te ademen:

  • Via de borst, ofwel een borstademhaling
  • Via de buik, ofwel een buikademhaling

Adem dus niet de hele tijd via de borst of via de buik, maar probeer de ademhaling af te wisselen en zo de belasting van de het middenrif te verminderen. Adem je oppervlakkig in en uit, dan doe je dit vaak door middel van een borstademhaling. Adem je wat krachtiger in en uit, dan doe je dit vaak door middel van een buikademhaling. Door het oppervlakkige en krachtige ademhalen met elkaar af te wisselen, kun je de overbelasting van het middenrif verminderen en kun je op deze manier de pijnklachten wat minder maken.

Raadpleeg je bovenstaande tips bij pijn in het middenrif bij het hoesten, dan zal de pijn snel verdwijnen en kun je bovendien voorkomen dat je in de toekomst nog vaker pijn krijgt aan het middenrif door heftig of veel hoesten.

Naar de dokter met pijn in het middenrif bij het hoesten

Als je pijnklachten rond je middenrif ervaart, kan dit behoorlijk beangstigend zijn. Dit komt niet zo zeer door de ernst van de pijn, maar wel door de locatie van de pijn en het feit dat de pijn gemakkelijk naar de borst uit kan stralen. Hierdoor kun je het idee krijgen dat er iets met het hart aan de hand is, terwijl dit in de meeste gevallen zeker niet het geval is.

Zeker als je weet dat de pijn een gevolg is van hoesten, hoef je je geen zorgen te maken over jouw hart of over je algemene gezondheid door het ervaren van pijnklachten in het middenrif. Blijf je je echter zorgen maken en raak je hierdoor in de stress? Dan kun je wel altijd even naar de dokter gaan om jouw klachten te laten onderzoeken en je gerust te laten stellen. Overigens is het ook verstandig om naar de dokter te gaan als je ook te maken krijgt met andere ziekteverschijnselen, zoals koorts, duizeligheid, misselijkheid en/of braken. Heb je deze klachten, dan is er mogelijk meer aan de hand en is het verstandig om de dokter jouw klachten te laten onderzoeken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…